jueves, 31 de agosto de 2023

La sorpresa de la Mare de Déu

    


       I al final la sorpresa s'ha revelat. Durant els dies del novenari a la Mare de Déu de la Soledat en el convent, el nostre rector En. Salvador Valls,  ha anat donant diferents pistes sobre el perquè la processó de pujada de la imatge de la Patrona s'havia avançat en un dia, per a celebrar l'últim dia de la novena en la seua ermita, indicant també que en este dia hauria una molt bonica sorpresa per a tot el poble, i que es realitzaria una benedicció.




            La sorpresa a la que em refereix, es tracta de la restauració integral de la imatge antiga de la Mare de Déu. La restauració en questió, era d'obligada necesitat, ja que la imatge tallada en 1940 acusava ja, en els seus 83 anys de  existència, de una grandíssima deterioració, que unit a algun defectet de fàbrica feia que fora una intervenció urgent sobre la Imatge.




            El primer pas que es va donar, va ser que una empresa especialitzada en estes materies d'art sacre i imagineria, li pegara una miradeta i ens assessorara sobre la millor solució per a recuperar i dignificar la imatge; la empresa a la que em refereix es la d'arte sacre "Salmerón" de Socuellamos, que ens oferia una garantia de professionalitat per haver treballat ací en Castalla, tant en la construcció d'andes i restauració de diferents elements religiosos, com altres imatges que per no estendrem massa no entre a enumerar.




             La restauració com he esmentat, ha sigut integral; s'ha reforçat el cos de la imatge, s'ha substituït la policromia que acusava oxidació en els vernissos i manca en els dits de les mans; s'han substituït les llàgrimes de resina per altres de cristall; també s'ha daurat en pa d'or, tal qual era el cos. El resultat de la restauració podem considerar que ha sigut excelent, tant en les parts visibles com són la cara i les mans, com les no visibles, cobertes pel manto; podem per això afirmar amb rotunditat que la empresa restauradora ha realitzat una autèntica obra d'art, digna per a la imatge que representa a la Mare de Déu i patrona de Castalla.




           Altres restauracions s'han dut a terme, com vaig indicar fa un temps en altre post i que pròximament enumeraré. A títol personal vull manifestar que és com si el nostre rector En. Salvador Valls fa un temps haguera sabut que ens tenia que deixar, i haguera pretengut deixar la imagineria de la parròquia de Castalla en perfecte estat, fet pel qual pense que per  a la posteritat li deuriem d'estar molt agraïts.




              Encara que la imatge ja va ser beneïda en 1940, pel rector En. José Maria Pallarés, amb llicència del prelat En. Prudencio Melo, de l'arxidiòcesi de València  a la que pertanyíem, tenia que realitzar-se de nou per tindre la imatge elements adherits, per això hui 30 d'agost del 2023, després del res del Rosari i davant del cant dels gojos i celebració de la Missa, ha tingut lloc l'esmentada benedicció en tota solemnitat, pel esmentat rector En. Salvador Valls, qui abans de realitzar-la ens ha dirigit unes paraules sobre la utilitat i finalitat de les imatges religioses i el que implica la seua benedicció per a nosaltres els cristians. L'ermita s'encontrava de gom a gom, tenint inclòs les portes grans obertes perquè quedava gent en la placeta.




              Les campanes i el nou rogle de l'ermita han sonat en el moment de la benedicció per a ressaltar i embellir l'esdeveniment, que junt a l'aplaudiment dels fidels ha resultat molt emotiu.

5 comentarios:

  1. Moltíssimes gràcies per tot Salvador. Per tota l'entrega per el nostre poble. Castalla sempre serà casa amb les portes obertes. Ha sigut una gran sorpresa la restauració. Molt bonica i digna.

    ResponderEliminar
  2. Muchas gracias por todo, especialmente en tiempos de pandemia guardsre un grato recuerdo de su persona.Dios le bendiga.

    ResponderEliminar
  3. Admiración y agradecimiento eterno a nuestro cura D. Salvador y al resto de invisibles , tras esta histórica y encomiable iniciativa, y por darnos al pueblo una fantástica sorpresa en un día muy apropiado, pasando página y dejando una imagen excelente para la posteridad, tras la magnífica reconstrucción de la imagen de la Mare de Deu que brillaba y extendía su paz y amor desde su ornacina , en consonancia a una luna llena azul exterior impresionante.
    Emoción a raudales y un evento inolvidable en el que , particularmente he recordado a familiares y amigos con un nudo en la garganta.
    La última novena de 2023 , en la ermita de la sang y con la imagen bendecida, coronada y restaurada y vuelta a bendecir de la patrona, con las manos y cabeza originales de la imagen anterior salvadas “milagrosamente” de la quema en la guerra civil del resto de la imagen,y usadas para hacer nueva virgen en 1940 .
    Se repartió a la salida de la ermita de los fieles, de una estampita con la foto de la virgen restaurada.
    Muchas gracias a tod@s los que han tenido participación en todo esto, con D. Salvador al frente.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. la cabeza no se salvo,solo se salvo una mano y un pie de a nube de las andas de fiestas.

      Eliminar
  4. La imagen restaurada es la de 1939 esculpida por Vicente Rodilla. Y la de 1982 es de Francisco Buiza. Me encantaría ver alguna fotografía donde aparecen los artistas imagineros junto a sus creaciones. También sería muy interesante encontrar alguna fotografía del proceso de creación.
    La restauración ha quedado preciosa.

    ResponderEliminar