domingo, 24 de marzo de 2024

Setmana Santa 2024, horaris i tocs

 


 

 


Dilluns Sant

En este dia tindrem confessions en la parròquia des de les 17.30 h. fins l'hora de la missa 19.30 h. també a partir de les 21.00 h. tornaran a haver-ne venint els rectors de  l'arxiprestat.
 
 

 

 
Dimarts Sant
 
  Este dia les confessions seran en el convent de 11.00 h. a 13.00 h. i sent la missa a les 19.30 h. en la parròquia. 
 
 
 


Dimecres Sant

Hui no hauran confessions i la missa serà a les 19.30 h. en la parròquia.













DIJOUS SANT:
  
      
          En este dia tendrem dos celebracions eucarístiques, una a les 17.00 h. i altra a les 19.00 h. en la que es realitzarà el lavatori de peus i el trasllat del Santíssim als Monuments; a les 23.00 h. es realitzarà l'Hora Santa i a les 24.00 h. el cant de la Passió pel itinerari habitual.
 
 


 
 
         Este dia recordem l'Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols en què els va llavar els peus donant-nos un exemple de servei. En l'Últim Sopar, Jesús es va quedar amb nosaltres en el pa i en el vi, ens va deixar el seu cos i la seua sang. És el dijous sant quan va instituir l'Eucaristia i el Sacerdoci. En acabar l'últim Sopar, Jesús sent va anar a orar, a l'Hort de les Oliveres. Ací va passar tota la nit i després de molt de temps d'oració, van arribar a agarrar-lo.
 
 
 




08.01 h. Toc d'alba parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia i convent.
 
13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.
 
16.30 h. 1º Toc missa parròquia.
16.45 h. 2º Toc missa parròquia.
16.46 h. Volteig campanes mitjana i segona.
17.00 h. 2º Toc missa parròquia.
 
18.30 h. 1º Toc missa parròquia.
18.45 h. 2º Toc missa parròquia.
18.46 h. Volteig general.
19.00 h. 2º Toc missa parròquia.


 
 
 
 
 





Al cant del “Gloria”, volteig general i a partir d'este moment se silencien les campanes totalment per començar la passió i mort de Jesucrist, no tornant a sonar fins al cant del “Gloria” de la vigília del Dissabte Sant, que celebrem la seua Resurrecció.



23.00h. Hora Santa en el Monument de la Parròquia.
 
24.00 h. Cant de la Pasió, començant a l'església parroquial, transcurrint per l'itinerari de costum, per a concloure en l'ermita de la Sang.








DIVENDRES SANT: 
 
 
          Tres son els actes que tindrem en este dia, el més matiner a les 9.00 h a on es resarà el Via-Crucis des del Convent fins a l'Ermita amb la imatge de Jesús el Natzarè; a les 17.00 h. celebrarem l'acte de la Passió en la parròquia i a les 20.00 h. la solemne Processó del Soterrament.
 



 
 
      Eixe dia recordem la Passió del nostre Senyor: La seua presó, els interrogatoris d'Herodes i Pilatos; la flagel·lació, la coronació d'espines i la crucifixió. Ho commemorem amb un Viacrucis solemne i amb la cerimònia de l'Adoració de la Creu.










     09.00 h. Viacrucis davant la imatge del Natzarè en la parròquia






17.00 h. Celebració de la Passió en la parròquia.
 (Sense campanes i en toc de matraca)
 
 
 




 

 


  20.00 h Processó del Sant Enterrament.
 










DISSABTE SANT O DE GLORIA: 
 
 

                 Es recorda el dia que va passar entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia de dol i tristesa perquè no tenim Jesús entre nosaltres. Les imatges es cobrixen i els sagraris estan oberts i buits. A la nit es du a terme una vigília pasqual per a celebrar la Resurrecció de Jesús. Vigília vol dir “la vesprada i nit anteriors a una festa.” En la Vigília Pasqual, l'Església Catòlica celebra una litúrgia molt especial, i ho fa amb la màxima solemnitat. Comencen els oficis amb el temple a fosques, encenent-se i beneint-se un foc en l'atri, en un lloc fora del temple. D'eixe foc s'encén el Ciri Pasqual, un enorme ciri que simbolitza a Crist Ressuscitat. Tot seguit, els fidels encenen els seus ciris propis de la flama del Ciri. Arribats al presbiteri, es col·loca en el centre del mateix, junt amb l'altar o junt amb l'ambó, s'encenen totes les llums del temple i es canta l'Exsultet, o pregó pasqual antic himne al·lusiu a la nit de Pasqua que proclama la glòria de la Resurrecció de Crist, que embolicarà tota la litúrgia d'esta nit.





23.30 h. Solemne Vigília Pasqual, la celebració cristiana més important de l'any. 
 
 Al cant del Gloria,  Volteig general, i a partir d'este moment ja comencen els seus tocs habituals.





          La campana de l'ermita, també s'unix a este volteig, al igual que els majordoms  tiraran els coets típics d'esta nit.  Antigament esta campana, quan anava manual s'anaven rellevant els majordoms de la Mare de Déu de la Soledat i la voltejaven durant tota la nit fins a l'eixida de la Patrona. En l'actualitat i des que funciona automàticament, per a evitar un abús i possible ruptura de la campana, es reduïx a 2 o 3 minuts cada hora durant tota la nit.








DIUMENGE DE PASQUA DE RESURRECCIÓ:
 
 Tres celebracions litúrgiques tindrem en este dia, la primera en l'ermita a les 8.00 h., la segon en la parròquia sobre les 10.30 h. al concloure la Processó i la tercera a les 12.00 h. en la parròquia. 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
És el dia més important i més alegre per a tots nosaltres, els cristians, ja que Jesús va vèncer la mort i ens va donar la vida. Açò vol dir que Crist ens dóna l'oportunitat de salvar-nos, d'entrar al Cel i viure sempre feliços en companyia de Déu. Pasqua és el pas de la mort a la vida.
 
 
 


 
 
De 7.30 h. a 8.00 h. Tocs de missa en l'ermita.
8.01 h. Toc d'Alba parròquia i convent.
8.02 h. Volteig general parròquia i ermita.
 
 





9.01 h. Regina coeli parròquia.(Des d'este moment fins a Pentecosta  este toc substituïx al d'àngelus).




9.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita, moment  del començament de la processó de l'Encontre, esta processó és la més important de l'any ací a Castalla, on ixen totes les famílies juntes per a acompanyar la Patrona fins a la parròquia, on té lloc  l'Encontre amb Jesucrist ressuscitat.





De 10.00 h. a 10.30 h. Tocs de missa en la parròquia
 
De 11.30 h. a 12.00 h. Tocs de missa en la parròquia.
 
 
13.01 h. Regina coeli parròquia.
              Àngelus convent i ermita.
13.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita.
21.01 h. Regina coeli parròquia
           Toc de l'Ave Maria convent i ermita.




Toc del Regina Coeli

Salutació a la Mare de Déu durant el temps pasqual i pròpia de este dia:
 
(TRES CAMPANADES XICOTETA)
Alegra't. Reina del Cel, al·leluia.

(TRES CAMPANADES DEJUNI)
 R: Perquè Aquell a qui vas merèixer portar en el teu si, al·leluia.
Ha ressuscitat com ho va predir, al·leluia.
 
 (TRES CAMPANADES MITJANA)
R. Intercedix per nosaltres davant de Déu, al·leluia.
 
(TRES CAMPANADES SEGONA)
Gaudix-te i alegra't, Maria Mare de Déu, al·leluia.
 
 (TRES CAMPANADES MAJOR)
Perquè en veritat el Senyor ha ressuscitat, al·leluia.

Orem: Oh, Déu, que has omplit d'alegria al món amb la resurrecció de Jesucrist, el teu Fill, el nostre Senyor, concedix-nos per intercessió de la Mare de Déu, arribar a posseir la dita de la vida immortal.
Per Crist nostre Senyor.

 



I aprofite per a des d'ací desitjar una molt bona Pasqua a tots.






No hay comentarios:

Publicar un comentario