La festivitat de Sant Vicent Ferrer és el 5 d'abril, dia de
la seua defunció en Vannes (França). No obstant això i atés que eixa
data cau normalment en dies de quaresma o Setmana Santa, es va decidir
fa segles el seu trasllat, en el Regne de València, al dilluns següent a
l'octava de Pasqua.
Així, el 2n dilluns següent al diumenge de Pasqua és el dia triat per a celebrar al Patró de la Comunitat Valenciana; Sant Vicent Ferrer, que va prendre el seu nom del Patró de la ciutat Sant Vicent Màrtir, la festivitat del qual se celebra al gener. La coincidència en el nom provoca equívocs, inclús entre alguns valencians.
Biografia de Sant Vicent Ferrer
En el desenvolupament històric de la cultura occidental la paraula va anar perdent valor. En qualsevol tràmit civil o religiós és necessària l'existència d'un escrit que garantisca veracitat. Tanmateix, això no ha impedit el ressorgiment de figures que van sobreeixir pel poder de la seua paraula. Este és el cas de Sant Vicent Ferrer, dominic nascut a València en 1350.
En el desenvolupament històric de la cultura occidental la paraula va anar perdent valor. En qualsevol tràmit civil o religiós és necessària l'existència d'un escrit que garantisca veracitat. Tanmateix, això no ha impedit el ressorgiment de figures que van sobreeixir pel poder de la seua paraula. Este és el cas de Sant Vicent Ferrer, dominic nascut a València en 1350.
En 1367 Vicent va prendre els hàbits dominicans. Realitze els seus estudis a Barcelona i des de llavors ja era reconegut com a gran predicador. Va ser ordenat prevere en 1379 i va tornar al seu convent de València. Va ser triat prior en un difícil context: la pesta negra, la relaxació espiritual de molts religiosos i el cisma d'occident. En 1386 va començar una intensa labor a València. Era catedràtic de teologia, predicador, confessor i conseller. Va ser reconegut com a mestre en sagrada teologia. En 1394 Benet XIII ho va nomenar el seu confessor i assessor diplomàtic.
Fra Vicent es va adonar del greu mal del cisma per a l'església. Va demanar al Papa eixir de la cúria per a dedicar-se a la predicació. En 1399 va començar una àrdua labor missionera per gran part d'Europa. Els pobles eixien a rebre-ho quan arribava a predicar-los i passava la jornada visitant als més necessitats. Els seus sermons eren transcrits i recorrien tota Europa. En 1412 va ser un dels triats per a dirimir la successió de la corona d'Aragó. La seua presència als pobles era considerada signe de pau i reconciliació. Va ser mestre de vida espiritual i sobreïx la seua obra “Tractat de la vida espiritual”. Per a Vicente “la contemplació” és inseparable de l'oració i de l'estudi. Va morir a França el 5 d'abril de 1419.
Ací a Castalla el acte central del dia d'esta festa era la processó “dels combregats”, tractant-se d'una processó en què es porta el Santíssim Sagrament a persones malaltes o impedides, i realitzant-se amb tota solemnitat, qual si del dia Corpus es tractara, portant al Santíssim baix pal·li, amb l'assistència de les autoritats religioses i civils, i acompanyats per la banda de música local.
No tenim constància des de quan es realitzava la processó, però es pot aventurar que la seua procedència siga de fa segles, havent arribat a nosaltres fins a l'any 1993, per considerar que en l'actualitat ja es porta el Santíssim tots els diumenges als malalts, encara que això sí, sense processó ni solemnitat. Esta era una processó molt singular i certament matinera; a les 8 del matí se celebrava la Missa de l'Alba, sobre les 8,30 h. començava la processó, tenint esta cada any un itinerari diferent, perquè anava en funció a la situació de la vivenda de les persones que havien sol·licitat prèviament rebre el Santíssim Sagrament; per la seua impossibilitat d'acudir a la parròquia. Després de l'arribada d'esta, solemne Missa Major. (En l'actualitat en algunes poblacions es continua realitzant)
Tradicionalment el costum de la mona de Pasqua, ací a Castalla han sigut els tres dies (diumenge, dilluns i dimarts de Pasqua) a la vesprada i este dia de Sant Vicent se celebrava el dia complet. En l'actualitat i des que el dilluns de Pasqua és festa regional se celebra el dia complet i s'ha extingit el dimarts. És com menys curiós que esta festa de S. Vicent, no sent ni festa nacional, regional o local, ací a Castalla, la majoria del poble la continue celebrant (encara que sense la processó dels combregats), no obrint les seues portes cap empresa ni comerços locals, encara que ja comença a fer-ho alguna empresa en la qual els seus propietaris són poc respectuosos en les tradicions i singularitats pròpies de Castalla, i algunes on els propietaris de les quals són d'altres poblacions.
.
Els tocs per a esta festa seran els següents:
Dilluns 8 d'Abril "Sant Vicent Ferrer"
08.01 h. Toc d'alba parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia.
09.00 h. 1º Toc a Missa Parròquia.
00.15 h. 2n Toc. "
09.16 h. Volteig menor.
09.30 h. 3r Toc "
(Des de que va vindre l'anterior rector, En Salvador Valls, esta Missa se celebra en valencià)
13.01.h. Toc del Regina Caeli parròquia
13.01 h. Àngelus convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor.
21.01 h. Toc de l'Ave Maria, parròquia, convent i ermita.
No hay comentarios:
Publicar un comentario