domingo, 17 de septiembre de 2023

Benedicció de Sant Francesc






         Com vaig afirmar en un post anterior, més restauracions s'han dut a terme durant este any 2023. En este cas vaig a esmentar-ne no una, sino dos, ja que amb dues estan relacionades per tractar-se de dos imatges d'un mateix sant, Sant Francesc de Paula.






       La primera i més important és la referent a la imatge de Sant Francesc de Paula que presideix el retaule de l'església del convent, encara que este està dedicat a Sant Sebastià, qui està representat en un llenç, obra del artista local Eliseo Esteve, en la part superior de l'esmentat retaule del presbiteri de l'església del convent.




         Esta imatge de Sant Francesc va ser tallada per l'artista colivenc i afincat en Castalla, Pascual Sempere Sanchís, a principis dels anys 40 del segle passat; com tot en la vida, les imatges solen tindre una deterioriació en el pas dels anys, més si cap quan estes solen eixir en processó, com és el cas que ens ocupa, per això la cofraria junt al rector van veure la necesitat d'intervindre sobre la imatge per a deixar-la en perfecte estat. En este cas també l'empresa que l'ha dut a terme ha sigut la de "Arte religioso Salmerón" de Socuellamos, qui al igual que en la imatge de la Mare de Déu, l'ha deixat en perfecte estat per a les pròximes dècades. Les despeses d'esta restauració, com de la següent que vaig a esmentar ha sigut sufragades per rifes portades a terme per la cofraria de Sant Francesc i donatius particulars dels feligresos.



       La segona imatge que s'ha restaurat de Sant Francesc està en l'ermita de la Sang, la deterioriació era tan gran, que estava retirada del culte i guardada en les criptes. Una vegada estudiada la imatge per especialistes imatgers de l'esmentada empresa de "Arte religioso Salmerón", ens van afirmar que es tractava d'una imatge prou antiga i que per la tècnica utilitzada en la seua construcció deu ser de la primera meitat del segle XIX; sobre un centenar d'anys després la imatge va patir una restauració molt poc afortunada, es suposa que per algun aficionat, i ja en l'any 1936 va ser profanada i mutilada, faltant-li les mans, bàcul i aurèola. Tots estos elements se li han fet de nou, les mans encara que la imatge no ho és, de madera tallada, s'ha substituït la policromia i sanefes en pa d'or, s'han reparat els trencats i clevills que tenia,  el bàcul s'ha fet de metall en bany d'or i està a falta de l'aurèola que ens han afirmat que en les pròximes setmanes la tindrem.




     Esta imatge s'ha baixat al convent, on té una singularitat gran esta devoció a Sant Francesc de Paula i així poder ser rebeneïda al temps que la imatge prncipal del convent.






       La benedicció va tindre lloc ahir dissabte 16 de setembre en una solemne Eucaristia en l'església del convent, amb la participació de la cofraria de Sant Francesc, i presidida pel rector En. Salvador Valls. Després de la benedicció la imatge de l'ermita serà tornada al seu lloc de procedència, peró en este cas, ja exposada per a pública veneració, probablement en una capella lateral de l'ermita.




Els tocs de campanes per a l'esdeveniment van ser de la següent manera:

Vol de les dos campanes menudes al segon toc, toc de consagració festiu i vol general en el moment de la benedicció.






1 comentario:

  1. Moltes gràcies a Salvador i a la cofradía per l'entrega depositada. Magnífiques restauracions (imatges religioses, mantells, andes, pintures...) . Està molt be veure l'abans i el després, s'aprecia molt be la gran millora.

    ResponderEliminar