Nadal és una celebració cristiana que commemora el naixement de Jesucrist, considerat el Fill de Déu i el Salvador del món. La seua història i significat tenen arrels profundes en la tradició bíblica, la història de l'Església i l'espiritualitat cristiana.
Nadal
(Llatí: nativitas, «naixement») és una de les festivitats més importants del cristianisme juntament amb la Pasqua de resurrecció i Pentecosta. Esta solemnitat, que commemora el naixement de Jesucrist a Betlem, se celebra el 25 de desembre a l'Església Catòlica, a l'Església anglicana, en algunes comunitats protestants i a l'Església ortodoxa romanesa. En canvi, es festeja el 7 de gener en altres esglésies ortodoxes, que no van acceptar la reforma feta al calendari julià per a passar al calendari conegut com a gregorià, nom derivat del seu reformador, el papa Gregori XIII.
Història
1. Orígens Bíblics:
◦ La narració del naixement de Jesús es troba en els Evangelis de Mateo i Lucas en el Nou Testament. Segons estes escriptures, Jesús va nàixer a Betlem de la Judea, en un humil pesebre, per no tindre lloc a la posada.
◦ Els Evangelis relaten esdeveniments com l'anunciació de l'àngel Gabriel a la Mare de Déu, el viatge de José i María a Betlem, l'adoració dels pastors guiats per un àngel i la visita dels Mags d'Orient seguint una estrela.
2. Data de la Celebració:
◦ Encara que la data exacta del naixement de Jesús no s'esmenta en la Bíblia i els historiadors no la reflectixen amb exactitud, l'Església va triar el 25 de desembre en el segle IV per a commemorar este esdeveniment. Això podia haver sigut una adaptació de festivitats paganes com el "Dies Natalis Solis Invicti" (Dia del Naixement del Sol Invicte). La definició de “Crist, llum de món i Sol que naix de l'alt" prové de la tradició cristiana i està profundament arrelada en les Escriptures, especialment en el càntic de Zacarías conegut com el Benedictus (Lucas 1:78-79). En este càntic, Zacarías, el pare de Joan el Baptista, profetitza sobre la missió del seu fill i l'arribada del Messies amb estes paraules:
"Per l'entranyable misericòrdia del nostre Déu, ens visitarà el sol que naix de l'alt, per a il·luminar als que viuen en tenebres i en ombra de mort, i per a guiar els nostres passos pel camí de la pau."
3. Desenrotllament Històric:
◦ En els primers segles, Nadal va començar a adquirir importància litúrgica. Durant l'Edat mitjana, es van afegir tradicions com les nadales, els pesebres i les representacions teatrals del naixement de Crist.
◦ La festivitat es va expandir a nivell mundial amb l'evangelització, adoptant matisos culturals en diferents regions.
Significat
1. Encarnación de Déu:
◦ En Nadal se celebra el misteri de l'Encarnació: Déu es va fer home en la persona de Jesús per a salvar a la humanitat del pecat. Este acte demostra l'amor incondicional de Déu pel món.
2. Esperanza i Redempció:
◦ Jesús és vist com la "llum del món" que porta esperança, pau i redempció. El seu naixement marca l'inici d'un pla diví per a restaurar la relació entre Déu i la humanitat.
3. Virtuts i Valors:
◦ Nadal convida a practicar valors com l'amor, la generositat, la humilitat i la solidaritat. És un temps per a reflexionar sobre el missatge de pau i reconciliació que Crist representa.
Tradicions Associades
1. Missa de Gall:
◦ És costum que se celebren diverses misses per Nadal, amb distint contingut segons el seu horari. Així, la nit anterior (Nit de Nadal) encara que siga diumenge, se celebra la famosa “Missa del Gall” o Missa de Mitjanit; en alguns llocs hi ha fins i tot una “Missa de l'Aurora” que se celebra precisament a l'alba del 25 de desembre, la “Missa del Dia”, en la qual és costum que després d'ella, el Papa done un missatge de Nadal a tots els fidels del món i després de la seua conclusió la tradicional benedicció “Urbi et orbi” (en llatí: a la Ciutat de Roma i al Món).
2. El Pesebre:
◦ Sant Francesc d'Assís va popularitzar la tradició del pesebre en el segle XIII, representant l'escena del naixement de Jesús amb figures de Maria, Josep, el Jesuset, pastors, àngels i animals.
3. Cants i Oracions:
◦ Les nadales i càntics de lloança són una manera de celebrar l'alegria del naixement de Crist. Les oracions també se centren en donar gràcies a Déu pel do del seu Fill.
4. Actes de Caridad:
◦ Moltes comunitats cristianes realitzen obres de caritat durant Nadal, seguint l'exemple de generositat que simbolitza el regal de Déu al món.
Ací a Castalla
La festa de Nadal ha sigut una de les més celebrades de l'any fins al punt que fins fa dos o tres dècades se celebrava com a tridu, és a dir, tres dies de festa, 25, 26 i 27 de desembre, tal com també eren els tres dies de les quaranta hores, Pasqua de Resurrecció i festes patronals de moros i cristians. Hui dia i per motius de la famosa globalització moltes d'estes tradicions i singularitats pròpies del poble tendixen a anar desapareixent, prevalent sobre elles els interessos econòmics o tradicions importades. En l'actualitat el dia 26 moltes famílies de Castalla encara el continuen celebrant com a festivitat, no obrin les seues portes moltes empreses i comerços.
En resum
Nadal és molt més que una festivitat; és un recordatori espiritual de l'amor de Déu i la seua proximitat amb la humanitat. És una època per a renovar la fe, compartir amb els altres i viure el missatge de pau i alegria que Jesús va portar al món.
Els tocs de campanes
Per tot l'exposat és evident que els tocs de campanes han de tindre un protagonisme molt especial i singular per a esta celebració, ja que les campanes tenen un significat profund i simbòlic en Nadal, tant en contextos culturals com i sobretot religiosos. S'associen amb alegria, esperança i celebració, a més de tindre una llarga tradició que connecta amb les festivitats nadalenques. Les campanes per Nadal són un recordatori alegre i espiritual de la importància de la temporada i de les tradicions que unixen a les comunitats en celebració. Per això, fidels a la tradició ho continuen celebrant i anunciant, sent els tocs per a estos dies de la manera següent:
DIA 24 DE DESEMBRE, VESPRA DE NADAL
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. " " " : Volteig general solemne.
17.31 h. Convent: 1r Toc a missa.
17.45 h. Convent: 2n Toc a missa.
17.46 h. Convent: Volteig campana mitjana.
18.01 h. Convent: 3r Toc a missa.
19.00 h. A l'encesa de l'estrela volteig manual.
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc de l'Ave Maria.
20.02 h. " " " Volteig general.
23.30 h. Parròquia 1r Toc a missa del Gall.
23.45 h. Parròquia: 2n Toc a missa.
23.46 h. Volteig general.
24.00 h. Parròquia: 3r Toc a missa.
DIA 25 DE DESEMBRE, NADAL
09.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc de l'Alba.
09.02 h. : " " " Volteig general.
10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h. “ 2n Toc a missa.
10.16 h. “ Volteig mitjana i segona.
10.31 h, “ 3r Toc a missa.
11.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h. “ 2n Toc a missa.
11.46 h. “ Volteig mitjana i segona.
12.01 h. “ 3r Toc a missa.
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. " " " Volteig general solemne.
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc de l'Ave Maria.
En aquell Xiquet embolicat en bolquers i ficat al llit en el pesebre, és Déu que ve a visitar-nos per a guiar els nostres passos pel camí de la pau. "Nadal, misteri d'alegria. Alegria, fins i tot estant lluny de casa, la pobresa del pesebre, la indiferència del poble, l'hostilitat del poder. Misteri d'alegria malgrat tot. D'este mateix goig participa l'Església, inundada hui per la llum del Fill de Déu: les tenebres mai podran apagar-la." (Sant Joan Pau II).
Dia 26 de desembre, segon dia de Nadal
08:00 h. Toc d'Alba en les tres esglésies.
08:01 h. Volteig menor parròquia i ermita.
10:01 h. Primer toc a missa parròquia.
10:15 h. Segon toc a missa parròquia.
10:16 h. Volteig menor.
10:30 h. Tercer toc a missa parròquia.
13:00 h. Toc d'Àngelus en les tres esglésies.
13:01 h. Volteig menor parròquia, convent i ermita.
20.00 h. Toc de l'Ave Maria en les tres esglésies.
le tiendes la mano.
Es Navidad cada vez que estás en silencio para
escuchar al otro.
Es Navidad cada vez que no aceptas aquellos
principios que destierran a los oprimidos al margen
de la sociedad.
Es Navidad cada vez que esperas con aquellos que
desesperan en la pobreza física y espiritual.
Es Navidad cada vez que reconoces con humildad
tus límites y tu debilidad.
Es Navidad cada vez que permites al Señor renacer
para darlo a los demás.
Madre Teresa de Calcuta
No hay comentarios:
Publicar un comentario