La festa de la Immaculada Concepció.
Celebrada el 8 de desembre, és una de les solemnitats més importants de l'Església Catòlica. El seu propòsit és commemorar el dogma de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu, que sosté que María va ser preservada del pecat original des del moment de la seua concepció. A continuació, explicare part de la seua història en general i particularment amb la nostra població, Castalla, així com el seu significat i per descomptat els tocs de campanes, que fidels a la tradició realitzem.
Origen i Desenrotllament
1. Primers Temps:
- La creença en la santedat única de María es remunta als primers segles del cristianisme. Els Pares de l'Església, com a Sant Agustí i San Ambrosio, van destacar la puresa de María com a digna Mare de Déu.
- A Orient, ja en el segle VII, se celebrava una festa coneguda com la Concepció de Santa Ana, la mare de María.
2. Expansió a Occident:
- En el segle XI, la devoció es va difondre a Europa, especialment en monestirs benedictins i franciscans.
- No obstant això, va haver-hi debats teològics sobre si María necessitava redempció. Sant Tomàs d'Aquino va expressar dubtes, però el franciscà Juan Duns Escote va defendre la idea que María va ser preservada per un privilegi únic, anticipant els mèrits de Crist.
- Una de les aportacions més singulars i primerenques de la poesia i música valencianes van ser els certàmens poètics en honor de la “Sacratisima Concepció” de la “Mare de Deu”, que es van celebrar en la ciutat de València en 1486, al voltant de 1510 i en 1532, i també el que va tindre lloc a Ontinyent en 1662. Així mateix alguns autors consideren com la possible primera justa poètica la celebrada en els territoris de la Corona d'Aragó, que va tindre lloc a València pels anys 1329-1332, en la que en tres ocasions es lloa la Puríssima Concepció de la Mare de Déu.
3. Definició del Dogma:
- Encara que la festa ja se celebrava àmpliament en el calendari litúrgic, el dogma de la Immaculada Concepció va ser proclamat oficialment pel papa Pius IX el 8 de desembre de 1854, en la butla "Ineffabilis Deus".
- Este dogma declara que María, des del primer instant de la seua existència, va ser preservada del pecat original "per una gràcia singular i privilegi de Déu Totpoderos".
(Campana menuda de la Parroquia dedicada a la Inmaculada)
Significat Teològic
1. Puresa i Santedat de María:
- La Immaculada Concepció reflectix la preparació divina de María com el got perfecte per a portar al Fill de Déu. María és model de puresa i obediència total a Déu.
2. Gràcia Redemptora de Crist:
- El dogma no contradiu la doctrina que tots els éssers humans necessiten redempció. En el cas de María, la seua preservació va ser una gràcia anticipada basada en els mèrits de la Passió i Mort de Crist.
3. Model per als Cristians:
- María, lliure de pecat, és presentada com a exemple de vida cristiana. La seua immaculada condició convida als fidels a aspirar a una vida de santedat i fidelitat.
Celebracions
• En el món: La festa és un dia de precepte en molts països catòlics. És especialment important a Espanya, Amèrica Llatina, Filipines i Itàlia.
• Actes religiosos: Inclouen Misses solemnes, processons, resos del Rosari, actes de consagració a la Mare de Déu i tocs de campanes.
• Tradicions locals:
- A Sevilla, hi ha una forta tradició de processons i serenates.
- A Amèrica Llatina, algunes cultures mesclen la festa amb tradicions indígenes, destacant la figura maternal de la Mare de Déu.
Simbolisme
• Color blau: Representa la puresa i la reialesa de María.
• Flors blanques: Són comuns en els altars per a simbolitzar la seua immaculada puresa.
• Iconografia: La Mare de Déu sol representar-se vestida de blanc o blau, amb les mans juntes en oració i envoltada d'estreles, trepitjant una serp (símbol del pecat).
- La solemnitat de la Immaculada Concepció és una celebració que unix tradició, teologia i devoció popular, exaltant la figura de María com a Mare de Déu i model de santedat per a la humanitat.
Ací a Castalla
- Quant a la referència d'aquesta advocació mariana amb Castalla també podem assegurar que ve des d'antic; primerament en l'antiga parròquia, hui ermita de la sang, ja existia una capella dedicada a la Immaculada Concepció, que va ser restaurada en 1890 realitzant-se també una nova imatge.
- En la nova església parroquial, dels 11 beneficis eclesiàstics que tenia, el primer a instituir-se va ser precisament a aquesta invocació de la Mare de Déu, el l de maig de 1578. En 1833 es va realitzar un nou altar i imatge, destruït tot el nomenat en 1936.
- En el any 1945 es va realitzar i beneir l'actual Imatge de la Mare de Déu, obra del escultor Pascual Sempere i regalada a la parroquia per la asociació "Las hijas de María" informació més detallada en el següent enllaç: del 1833 al 1017
Tocs de campanes
Per tant, com solemnitat que és esta festivitat, tots els anys el dia 8 de desembre les campanes estan obligades a anunciar-ho, per eixe motiu els tocs que realitzarem concretament en el nostre poble seran els següents:
13'01 h. Parròquia, ermita i convent: Toc d'àngelus.
13'02 h. Parròquia: Volteig menor.
Convent: Volteig general.
Ermita: Volteig.
19.00 h. convent: 1º Toc a Missa
19.15 h. " 2º Toc a Missa i vol campana mitjana
19.30 h. " 3º Toc a Missa
20'01 h.. Parròquia, ermita i convent: Toc del Ave María.
20'02 h. Parròquia: Volteig menor.(4 campanes)
Convent: Volteig general.
Ermita: Volteig.
07.30 h. Parròquia: Toc d'alba
07.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb anunci de posterior.
07.45 h. “ 2n Toc a missa amb anunci de posterior.
07.59 h. “ 3r Toc a missa amb anunci de posterior.
08.00 h. " Volteig menor (4 campanes)
08.00 h. Ermita: Toc d'alba i volteig
10'01 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb anunci de posterior.
10'15 h. “ 2n Toc a missa amb anunci de posterior.
Volteig campanes mitjana i segona.
10'31 h. “ 3r Toc a missa amb anunci de posterior.
11.30 h.Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h. “ 2n Toc a missa.
Volteig campanes mitjana i segona.
12.00 h. “ 3r Toc a missa.
13'01 h. Parròquia, ermita i convent: Toc d'àngelus.
13'02 h. Volteig menor parroquia
20'00 h. Parròquia, ermita i convent: Toc del Ave María.
No hay comentarios:
Publicar un comentario