lunes, 30 de diciembre de 2024

Cap d'any i tocs

 



 1 de gener Santa Maria Mare de Déu

 
 El dia 1 de gener l'Església Catòlica celebra la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu, una de les festes marianes més antigues i significatives del calendari litúrgic, acabant en este dia l'octava de Nadal.



Història de la festivitat


 1. Orígens bíblics i teològics:

 
 ◦ Esta solemnitat està profundament arrelada en la doctrina Cristológica. La seua base es troba en el Concili d'Efes (any 431), on l'Església va proclamar oficialment a Maria com "Theotokos" (en grec: "Mare de Déu"). Esta declaració reafirma la fe en què Jesús és veritable Déu i veritable home des del moment de la seua concepció.


 ◦ En referir-se a Maria com a Mare de Déu, l'Església no exalta únicament a Maria, sinó que subratlla la divinitat de Jesucrist.


 2. Vinculació amb el calendari litúrgic:

 
 ◦ En els primers segles, la celebració de la maternitat divina de Maria era part de les festes relacionades amb Nadal.


 ◦ En el segle VII, el Papa Sergio I va promoure esta festa mariana amb una especial solemnitat.


 ◦ El Papa Pau VI, després del Concili Vaticà II, en 1970, va fixar esta solemnitat l'1 de gener, reemplaçant la festa de la Circumcisió del Senyor, per a subratllar la importància de Maria en el misteri de la salvació. D'esta manera, esta Festa Mariana troba un marc litúrgic més adequat en el temps de Nadal del Senyor; i al mateix temps, tots els catòlics comencem l'any demanant la intercessió i protecció de la Santíssima Mare de Déu.



Significat espiritual

 1. Maria com a model de fe i obediència:
 ◦ La figura de Maria inspira als fidels a acceptar la voluntat de Déu amb humilitat i confiança, com ella ho va fer en acceptar ser la mare del Salvador.


 2. Vincle amb la pau:
 ◦ Esta solemnitat coincidix amb la Jornada Mundial de la Pau, instituïda també pel Papa Pau VI en 1968. Maria, Mare de Déu, és presentada com a reina de la pau, capaç d'intercedir per la humanitat per a aconseguir la reconciliació.


 3. Celebració de la maternitat:
 ◦ Maria és celebrada no sols com a mare de Jesús, sinó com a mare espiritual de tota l'Església, una figura pròxima i protectora per als cristians.  

 

  


Litúrgia del dia

 
 • Evangeli: Es proclama el passatge de Lucas (2.16-21), que narra la visita dels pastors al Xiquet Jesús i esmenta com Maria "guardava totes estes coses i les meditava en el seu cor".


 • Temes clau:
Reflexió sobre el misteri de l'Encarnació i la missió única de Maria en la història de la salvació.



A Castalla

     Ací a Castalla  continuem respectant i mantenint esta tradició de, o bé en família o individualment, pujar fins a l'ermita de la Patrona, la Santíssima Mare de Déu de la Soledat Gloriosa, per a saludar-la i implorar la seua protecció en este primer dia, per a l'any entrant. Per això, és dels pocs dies del l'any en què l'ermita està oberta pràcticament tot el matí, des de les 10.30 fins a les 14.00 hores, celebrant-se també en ella l'Eucaristia a les 18.hores.

En resum, l'1 de gener és un dia per a honrar a Maria en el seu paper únic com a Mare de Déu, reflexionar sobre la pau mundial i començar l'any amb una actitud de fe i esperança, seguint el seu exemple.


El toc de campanes

Significat
       El toc de campanes té un simbolisme espiritual i emocional en este dia:

 Ressalta: Emmarca i realça la festivitat de la maternitat Divina de la Mare de Déu.
 
 Unitat: El so de les campanes reunix les comunitats cristianes per a unir-les en oració.
 
 Delimita: Amb el toc horari delimita la finalització d'un any i l'inici del següent.
 
 Esperança: Acompanya desitjos de pau, prosperitat i alegria per a l'any entrant.

Hui en dia, encara que la tecnologia ha canviat la forma en què les persones celebren el canvi al “Any Nou”, el toc de campanes continua sent una tradició carregada de significat en moltes parts del món, on el toc de campanes marca la finalització d'un any i l'inici del següent. Lògicament, també en la nostra localitat, Castalla, en la qual en esta nit del 31 de desembre són dos els campanars que marcaran este canvi d'any; en de la parròquia, com és habitual, i el del convent que generalment deixa de sonar a les 22.00 hores i en esta nit es prorroga fins a les 24.00 hores. Vull també recordar que, en este 1 de gener, els senyals horaries en el convent començaran a les 12.00 del migdia, amb el propòsit de no interrompre el descans dels qui solen gitar-se tard la nit anterior. Els tocs per a este dia de l'1 de gener i la seua vespra, seran, sent fidels a la tradició, de la manera següent:


 

 


DIA 31 DE DESEMBRE, VESPRA

08.01 h. Toc d'alba parròquia, convent i ermita.



13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'Àngelus.
13.02 h.         "              "             "    : Volteig general.
               



17.30 h. Convent.: 1r Toc a missa.
17.45 h.        "     : 2n Toc a missa.
17.46 h.        "     : Volteig  general.
18.00 h.        "     : 3r Toc a missa.

20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc de l'Ave Maria.
              








                          Com he esmentat, durant tot l'any el toc dels senyals horaris en el campanar de Convent finalitza a les 10 de la nit i prossegueix a les 8 del matí, però en aquest dia s'allarga fins a les 12 de la nit pel significatiu que és el toc, encara que al meu entendre tant en la Parròquia com en el Convent el ritme de les campanades és excesivament accelerat per als raïms.









                         


   

DIA  1 DE GENER, SOLEMNITAT DE SANTA MARIA MARE DE DÉU



09.01 h. Parròquia i Ermita: Toc d'alba.

 09.02 h.        "               "    : Volteig general.
         


10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h.        “         2n Toc a missa.
10.16 h.        “               Volteig mitjana i segon.
10.31 h,        “         3r Toc a missa.


             



11.31 h.  Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h.           “       2n Toc a missa.
11.46 h.           “             Volteig mitjana i segon.
12.01 h.           “       3r Toc a missa.

13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'Àngelus.
13.02 h.         "            "             "      : Volteig general solemne.
               
               




20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc de l'Ave Maria.






                 Igual que per a la festivitat de la Immaculada Concepció, la Patrona de Castalla es vist de blau, per a estes festes de Nadal ho fa de blanc, en un manto de seda valenciana que els castelluts denominem de les cireretes.







                 I per a finalitzar vull aprofitar aquesta entrada i desitjar a tots un molt feliç any nou 2025, en el qual comptem amb l'especial protecció de la Mare de Déu i que els nostres millors desitjos es facen realitat, gaudint entre moltes altres coses del dols so de les nostres campanes que diàriament ens acompanyen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario