jueves, 16 de marzo de 2023

SANT JOSEP I LES SEUS TOCS


                             Imatge de S. Josep de la Parròquia de Castalla


                                        Capella anys 50
             Sant Josep és cap de la Sagrada Família. L'home en qui Déu va confiar els seus més valuosos tresors. Espòs de Maria Santíssima, pare virginal de Jesús.

         L'Arquebisbe de València veient la imatge després de guanyar l'escultor un primer premi en una exposició
          El papa Pius IX va anomenar Sant Josep, en 1847, patró de l'Església universal. Si la festa, 19 de març, cau en Setmana Santa, s'anticipa al primer dissabte anterior a ella. Esta festivitat, que ja existia en nombrosos llocs, es va fixar en esta data durant el segle XV i després es va estendre a tota l'Església com a festa de precepte en 1621.També se celebra el dia del seminari, per ser patró dels seminaristes, i es commemora com a dia del pare.

                               Imatge de S. Josep del convent


          La paternitat de Sant Josep aconseguix no sols a Jesús sinó a la mateixa Església, que continua en la terra la missió salvadora de Crist. El papa Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon Romà, perquè tots els cristians -en el moment en què Crist es fa present en l'altar- venerem la seua memòria.


                  Imatge de S. Josep del convent


           En la parròquia de Castalla hi ha una capella dedicada a Sant Josep des del dia 3 de setembre de 1948, en el que En. Antonio Rodilla, per delegació del Sr. Arquebisbe En. Marcelino Olaechea, va consagrar el seu altar i va dedicar la seua capella. No hi ha constància que abans de la destrucció de 1936 haguera capella dedicada a Sant Josep en esta església (d'altra banda prou estrany) però sí que hi ha constància que hi havia a manera d'una xicoteta confraria que s'encarregava de formalitzar la festa inclosa la seua processó (Segle XVIII). No seria d'estranyar que la imatge que es processionava fóra la que en l'actualitat hi ha en el convent i que anteriorment pertanyia a la família Soler, el descendent de la qual Juan Francisco Soler la va regalar a Manuel Leal, el que després d'un rigurós estudi sobre la imatge la va donar a la parròquia, amb la condició que estiguera exposada al culte públic en un lloc digne. D. Salvadors Valls va creure convenient que la seua col·locació fóra en l'església del convent per no haver en esta cap imatge de Sant Josep.

                                      Capella en la actualitat
        Esta festa tan arrelada en tot el món, és una llàstima que ací a Espanya no se celebre en totes les comunitats per igual, encara que sí que se celebra en la nostra, comunitat valenciana, i per això en el nostre poble, Castalla. Com no podia ser d'una altra manera esta festivitat de precepte les campanes ho tenen que anunciar i els tocs seran els següents:


Dia 18 de març Vespra

Durant el dia tocs ordinaris de dissabte.

A les 13.02h. I a les 20.02 h. Volteig menor convent i parròquia
de 19 a 19.30 tocs a missa al convent en vol al segon toc.


Dia 19 de març Sant Josep07.30 h. 1r Toc a missa parròquia
07.45 h. 2n Toc a missa       "
07.59 h. 3r Toc a missa parròquia
 
 
08.00 h. Toc d'alba en parròquia, ermita i convent.
08.01 h. Volteig menor parròquia.10.00 h. 1r Toc a missa parròquia
10.15 h. 2n Toc a missa        "
10.16 h. Volteig mitjana i segona "
10.30 h. 3r Toc a missa parròquia


11.30 h. 1r Toc a missa parròquia
11.45 h. 2n Toc a missa        "
11.46 h. Volteig mitjana i segona 
12.01 h. 3r Toc a missa parròquia.


13.01 h. Toc d'Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor parròquia i general convent.


20.01 h. Toc de l'Ave Maria parròquia, convent i ermita.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario