sábado, 6 de agosto de 2022

Baixada de la Mare de Déu del 21 d'agost

 



           I continuant amb el compromís que adquirim el grup de campaners i campaneres de Castalla en ser pregoners tant amb les campanes com en el nostre humil blog dels esdeveniments de l'any jubilar de la nostra parròquia, passem en aquest cas a informar, quan l'any jubilar entra ja en la seua recta final, d'un altre esdeveniment de gran rellevància per a la nostra parròquia i localitat; es tracta de la baixada de la nostra Patrona per a la seua novena dins del marc d'aquest 450 aniversari del nostre temple parroquial, perquè es realitze precisament en aquest.
 
 

 

      Quatre són els motius, i tots ells crec que de suficient pes, perquè en aquest 2022 la novena que precedeix a les festes de moros i cristians en honor a la nostra Patrona es realitze en la parròquia i no en la seua ermita com és costum.
 

 
 
 El primer, com he esmentat en la introducció en aquest post és precisament per estar emmarcat dins d'aquest any jubilar amb motiu del 450 aniversari del nostre temple parroquial.
 
 El segon en acció de gràcies a la nostra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat Gloriosa, perquè novament podem tornar a la vida normal, després del que sembla ser el final de la pandèmia que encara estem patint de la covid-19.
 
 El tercer és que precisament en aquest 2022 també celebrem el 40 aniversari de la coronació canònica de la nostra Patrona, recordant i commemorant que en aquestes mateixes dates va recórrer tots i cadascun dels carrers de la població, per a beneir-nos i donar-nos l'abraçada de Mare en aquests nou dies precedents a la seua coronació, realitzada per el Bisbe En. Pablo Barrachina i Esteban el 2 de setembre de 1982.
 
En quart i últim lloc, tal vegada el que hauria de ser el primer, que no és un altre que el facilitar l'accés a la Mare de Déu en la seua novena a totes les nostres persones majors, que tenint interès a acudir quan es realitza en l'ermita els resulta complicat i costós l'accés, resultant també per algunes persones pràcticament impossible.


 
 
         La baixada de la imatge de la Patrona, Déu mitjà i si el temps no eu impedix, es realitzarà el dia 21 d'agost a les 7 de la vesprada sent acompanyada per autoritats civils, religioses i poble en general. En el seu itinerari de baixada es procurarà que vaja per carrers per on no sol fer-ho, procurant anar una mica per la perifèria de la població, com emmarcant els nou sectors en què es va celebrar la novena en la seua coronació, sent l'itinerari molt similar al realitzat en la Missió de l'any 2003 sent rector En. Juan Carlos Ferri, realitzant-se una missa de campanya al parc municipal davant de la casa de cultura. Perquè els veïns siguen sabedors dels carrers per les quals transitarà, informar que aquestes seran les següents: Eixida des de l'ermita a les 19.00 h. carril de la Sang, Biar, San Cristobal, Avinguda de l'Oest, Victòria, Era del Cavalls, Els Eres, Joan Beneyto, Avinguda de Petrer, Sant Joan Bosco, Azorín, L'Horta de la Vila, Avinguda República Argentina, fins al parc, casa de cultura, on se celebrarà la missa de campanya i al acabar d'aquesta pel carrer Major fins al temple parroquial on es donarà per conclosa la processó. 


 
 
         A causa del llarg de l'itinerari processional, des de la parròquia es va pensar que per a alleugerir el pes als majordoms podria haver-hi la possibilitat de col·locar la imatge de la Patrona sobre les andes noves de Sant Joan Evangelista, que són propietat de la confraria de la Preciosíssima Sang de Crist “els majordoms” per això, en la reunió extraordinària del passat dijous 4 d'agost de la directiva de la confraria i les respectives directives de les diferents quadrilles, es va aprovar per unanimitat que aquesta cedira les andes processionals de Sant Joan a la Patrona. Es calcula que el pes de l'anda pot estar reduït entre 120 i 150 kg. al no dur jardineres en flors, àngels, boira i els fanals ser més reduïts.



        En concloure la novena el dia 30 d'agost serà pujada la imatge a l'ermita per l'itinerari més curt, això és: carrer Major, Mig, Fermín Bernabéu, Pedro Juan Leal, La Magdalena i carril de la Sang, per a ja l'1 de setembre baixar com és tradició des de segles amb les seues andes grans i el seu mantell de festes.
 
 


         El 2 de setembre en la missa major de les 11 del matí també comptarem amb la presència del bisbe de la diòcesi En. José Ignacio Munilla per a clausurar solemnement l'any jubilar, encara que la data final es el 8 de setembre, El referent als tocs de campanes per a aquestes celebracions els aniré desglossant en pròxims posts, si dispose de temps per a realitzar-los, ja que se m'han quedat en el tinter diversos que crec que hagueren pogut ser il·lustratius sobre el nostre temple parroquial en aquest any jubilar i que probablement els realitzaré posteriorment encara que puguen considerar-se una mica fora del context.

 
 

 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario