domingo, 17 de diciembre de 2023

S'acosta el Nadal





           Així és, quan estem tan sols a uns dies d'una de les celebracions més importants de l'any, la celebració del Naixement del nostre Senyor Jesucrist, les campanes han d'estar en perfecte estat per a anunciar tan gran esdeveniment, per això, dins de les revisions periòdiques que solem realitzar, dos intervencions hem hagut d'efectuar, sent estes les següents:





        1. Aquesta primera intervenció ha sigut la substitució de la corretja de goma dentada antilliscament de la corriola de la campana major “L'Assumpció” de la Parròquia. Aquestes corretges o cintes de goma van unides a l'interior de la corriola a aquesta, perquè en la cadena de tracció del motor a la mateixa no puga esvarar, ja que la placa electrònica del motor té un "encoder" per que ha de saber a cada moment el punt en el qual es troba la campana, per a efectuar els impulsos en el moment apropiat i que el seu funcionament siga òptim. 





        Com aquesta campana, de les cinc instal·lades a la torre, és la que menys ús té, per voltejar solament en les festivitats més importants de l'any, fins i tot conservava l'original des de la restauració del 2002, ja que a la resta de les campanes ja l'havíem substituïda en diferents dates, observant, per això, en les passades festes patronals que urgia la seua substitució, per a què no oferira problemes en els seus voltejos.




          Per a tal finalitat, ens vam ajuntar dissabte passat 9 de desembre a les huit del matí Guillermo, David, Fran i jo. Vull ressaltar en aquest punt que Guillermo és un nou fitxatge que amb tan sols 14 anys mostra un gran interés i afició pel món de les campanes, col·laborant i participant com el primer. També fer menció de la fortalesa en la seua joventut de David "el campechano" a l'hora d'invertir la campana per la seua gran descompensació. 





         La complexitat d'aquesta campana respecte a les altres, és la gran dimensió de la corriola, quedant part d'ella en l'exterior del buit de la campana, per la qual cosa decidim fer-lo en dues parts, primer invertir la campana perquè eixa mitja corriola quedara en la part interior i seguidament col·locar-la ja en la seua forma original per a així realitzar tota l'operació des de la part interior. 





         2. La segona intervenció ha sigut sobre les campanes del convent, en el següent dissabte 16 de desembre, però això sí, molt més senzilla que l'anterior. Després de revisar tots els mecanismes, vaig observar que les cadenes i pinyons oferien una gran sequedat, per la qual cosa l'òxid començava a fer presència sobre aquestes. Per a tal finalitat vaig procedir a recollir lubrificant i realitzar un bon greixatge d'aquests, igualment invertint les campanes per a aplicar-lo també en la part exterior dels pinyons. Lògicament, aprofitant l'ocasió, també vaig procedir a greixar totes les parts de fricció dels martells de repic.



           Amb aquestes dos intervencions i amb la consegüent revisió de batalls i altres elements, estan les campanes en perfecte estat, per a complir la seua finalitat, contagiant la alegria dels seus voltejos, en les pròximes festes del Naiximent del Jesuset.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario