domingo, 14 de mayo de 2023

Campaners de Castalla a València

 






       I així va tindre lloc dissabte passat 13 de maig d'aquest 2023, en el qual vam estar alguns membres del grup de campaners i campaneres  de Castalla, voltejant campanes a València.
 

 


       El passat 18 d'abril vaig rebre una telefonada de Raúl Rubio, membre de l'associació "MESTRES CAMPANERS" de València, en el qual em demanava si podíem el grup de Castalla tirar-los un cable en el nomenat dia, en el qual es commemorava el centenari de la Coronació de la Patrona de València, per la qual cosa eren moltes les campanes que calia voltejar, i per això, feien falta gran quantitat de persones; li vaig respondre que el consultaria amb el grup, però que seria complicat, per ser un  cap de setmana en què ací a Castalla teníem gran quantitat d'esdeveniments.
 
 



       Després de comunicar-ho al grup, vaig poder percebre el que em recelava, que la majoria tenien compromisos i esdeveniments per a l'esmentat dia, però com també era de suposar, els que van poder ràpidament van fer reajustaments en l'agenda, per a intentar acudir a col·laborar en un esdeveniment tan especial per a València, diòcesi a la qual durant molts segles la nostra parròquia va pertànyer, fins tot just fa uns anys, en el qual passem a pertànyer a Oriola-Alacant.
 

 



          Com he esmentat, l'acte en el qual havíem de contribuir es tractava del centenari de la Coronació de la Patrona de València, pel qual s'havien organitzat gran quantitat d'actes, especialment per a aquest dia 13 de maig, en el qual la imatge original de La Mare de Déu dels Desemparats seria traslladada en solemne processó fins al Pont del Real, el mateix lloc en el qual 100 anys abans va ser coronada, per la qual cosa era una d'aqueixes molt excepcionals ocasions en el qual la imatge del segle XV ix de la seua basílica.
 


 
 
 
          Per a donar el realç que correspon a un esdeveniment d'aquesta categoria, el rector de la Real Basílica de La Mare de Déu dels Desemparats, En. Juan Melchor Seguí Sarrió, va manar una circular a rectors i associacions de campaners, per a demanar que en aquest dia es realitzaren alguns voltejos generals de tots els campanars de València i concretament pels quals estaven en l'itinerari pel que transcorria  la processó de la sagrada Imatge, afirmant entre altres coses el següent: “Els voltejos generals expressen, molt millor que les paraules, aqueix sentiment de comunitat, aqueix cantar tots a l'uníson. Esperem que toquen les seues campanes almenys aquestes dues vegades anunciant la celebració del centenari”.


 
 

 
         Al final vam ser 8 membres del grup els que aconseguim reajustar les nostres agendes per a participar en l'esdeveniment, al costat d'un membre molt especial, que encara que no va poder tocar campanes, sí que va fer acte de presència amb tan sols 8 mesos d'edat; va estar uniformat amb la samarreta reglamentària com un membre més. A les 7 del matí eixim de Castalla, arribant al punt de trobada acordada “Les Torres de Quart” cap a les 9 del matí, des d'on partim a prendre forces amb l'esmorzar per a començar les tasques del dia. Posteriorment ens traslladem a l'església de Santa Catalina, on coincidim amb la resta de grups, això és, MESTRES CAMPANERS (organitzadors), Campaneros Navarrés, Campanar, Campaneros Repique Gordo, Colla Campaners de Bétera, Colla de Campaners de la Vall Blanca i Campaners de Castalla, sent quasi mig centenar entre campaners i campaneres.
 




         Al grup de Castalla ens va tocar en el campanar de la parròquia de Sant Martí, que al costat del de Santa Catalina eren els més pròxims a la plaça de la Reina i la Catedral. Realitzem volteig general juntament amb la resta dels campanars, a l'eixida de la Mare de Déu dels Desemparats de la Catedral, a l'arribada al Pont del Real, al cant de l'himne de la coronació, a l'inici de la processó de retorn. I en estar situat el nostre campanar com he esmentat prop de la Catedral i basílica, realitzem els últims tocs com a comiat de l'esdeveniment, tenint clar, això sí, que eren els campaners de la Catedral des de “el Miquelet” els que comunicaven i comandaven a la resta de campanars amb els seus tocs, i sent els que van donar inici i final. (Degut a la proximitat d'estos dos campanars, el de Santa Catalina i Sant Martí, podíem saludar-nos i inclòs fotografiar-nos amb la colla de Campaners de Bétera)


 





          Passades les 3 de la vesprada concloem els tocs, tornant-nos a retrobar  en l'església de Santa Catalina, des d'on partim per al dinar, arribant a les 4 de la vesprada al restaurant. Algunes colles per la vesprada van repetir tocs al cant de la Salve, en canvi nosaltres vam mamprendre el retorn a Castalla, per a continuar en els esdeveniments que teníem tant en aquest dia com el següent.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
          Per al grup que acudim, podem afirmar que va ser una experiència única i entranyable, carregada d'emotivitat, en el qual l'esforç per moure i fer sonar els bronzes arribava fins al cel en forma d'oració, suplicant-li a la Mare de Déu, intercedisca per les terres valencianes, de la qual és Mare i Patrona.







No hay comentarios:

Publicar un comentario