domingo, 10 de octubre de 2021

TOCS DE LA MARE DE DÉU DEL PILAR

 
  Imatge de la nostra parròquia


                                                   
             La festivitat de la Mare de Déu del Pilar és la festa patronal de Saragossa, així com de la Hispanitat i de la Guàrdia Civil. Se celebra el 12 d'octubre.


            Va ser festiu per primera vegada l'any 1613 en aprovar-ho així el Consell de Saragossa. Fins al 27 de maig de 1678 no es va declarar patrona de Saragossa a la Mare de Déu del Pilar. Segles d'història, fe i devoció relacionada amb esta advocació mariana, precedixen les celebracions que practiquen els espanyols actualment. El Pilar és la Festa Nacional de la Hispanitat i una de les festes més reconegudes en tot el món.
 
 
 
 
             La història de la Festa del Pilar comença l'any 40, quan l'apòstol Santiago El Major, germà de Sant Joan i fill de Zebedeo, va entrar a Celtibèria per a predicar la paraula de Déu als habitants pagans. Mentre viatjava per terres aragoneses, en la nit del 2 de gener de l'any 40 de l'era cristiana, se li va aparéixer a Saragossa la Mare de Déu, quan encara habitava a Jerusalem -abans de la seua Assumpció gloriosa-, per a consolar i animar a l'apòstol Santiago, que a les vores de l'Ebre predicava l'Evangeli.

 
 
 

 

           La Mare de Déu li va demanar que construïra una església en el pilar de marbre on estava ella. La Mare de Déu va desaparéixer, però el pilar va romandre. En este mateix lloc Santiago va realitzar la sol·licitud de la Mare de Déu, i el resultat és la bella basílica del Pilar.
 
 
 


          El  any 2015, ací a Castalla va ser molt especial per a aquesta advocació mariana, ja que va  tindre lloc la benedicció d'una nova imatge de fusta tallada de Nostra Senyora del Pilar, portada des de Saragossa. En el 2016 se li va fabricar i col·locar el manto i la corona que es va beneir en la Missa de aquest dia. El manto ha segut regalat per una persona anònimament i la corona per alguns donatius i ajudats per una rifa. A data de 2020 son ja quatre les mantos que té, sent tots donacions de devots d'esta dedicació de la Mare de Déu.
 
 
 
 

            Com queda constància en la foto que encapçala el post, este és un dels poquíssims anys en el que es pot veure les imàtgens d'estes dos advocacions marianes juntes, la Patrona de Castalla, la Mare de Déu de la Soledat i la Mare de Déu del Pilar. També este any se celebraran dos misses, la que és habitual a les 12 hores i un altra a les 10.30 h. per a evitar aglomeracions de feligresos, respectant el aforament permés, ja que en els anys anteriors que sols se celebrava una, l'església s'omplia per complet.
 
 

               Les campanes anuncien esta festivitat però amb voltejos només de la campana xicoteta i dejuni, no intervenint la mitjana per no ser precepte i per descomptat tampoc les majors perquè tampoc és gran solemnitat, per això els tocs seran els següents:                   Dia 11 d'octubre “Vespra”


Durant el dia tocs propis.
21.02 h. Volteig campanes xicoteta i dejuni.


Dia 12 d'octubre FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL PILAR


08.01 h. Toc d'Alba parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig campanes xicoteta i dejuni parròquia i ermita

10.00 h. 1r Toc a missa parròquia.

10.15 h. 2n Toc a missa parròquia.

10.16 h. Vol campana menuda i dejuni.

10.30 h. 3r Toc a missa parròquia. 11.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
11.45 h. 2n Toc a missa  "
11.46 h. Volteig campanes xicoteta i dejuni. "
12.01 h. 3r Toc a missa.  "


13.01 h. Toc de l'Ave Maria parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig campanes xicoteta i dejuni, xicotetes conven i ermita

 21.01 h.  toc de Vespra parròquia, convent i ermita

No hay comentarios:

Publicar un comentario