miércoles, 31 de marzo de 2021

Setmana Santa 2021 i els seus tocs

 









         Novament enguany a conseqüència de la pandèmia del covid-19, la Setmana Santa serà d'una manera diferent al que normalment és. Primerament les processons i tots els actes realitzats al carrer queden suspesos, però no així els que se celebren dins de l'església que sí es realitzaran.
 
 
 
 Lògicament les campanes també realitzaran tots els tocs habituals i tradicionals, exceptuant els processionals.
 
 
 

DIJOUS SANT:
 
 
       Este dia recordem l'Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols en què els va llavar els peus donant-nos un exemple de servei. En l'Últim Sopar, Jesús es va quedar amb nosaltres en el pa i en el vi, ens va deixar el seu cos i la seua sang. És el dijous sant quan va instituir l'Eucaristia i el Sacerdoci. A l'acabar l'últim Sopar, Jesús sent va anar a orar, a l'Hort de les Oliveres. Ací va passar tota la nit i després de molt de temps d'oració, van arribar a agarrar-lo.
 
 
 


08.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia i convent.
13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.
 
Este any se celebraran tres misses per evitar aglomeracions, a les 17.00 h, 18.00 h. i a les 19.00 h.
19.00 h Missa del Sant Sopar (Retransmesa per movitel)









Al cant del “Gloria”, volteig general i a partir d'este moment se silencien les campanes totalment per començar la passió i mort de Jesucrist, no tornant a sonar fins al cant del “Gloria” de la vigília del Dissabte Sant, que celebrem la seua Resurrecció.









DIVENDRES SANT: 
 
 
     Eixe dia recordem la Passió del nostre Senyor: La seua presó, els interrogatoris d'Herodes i Pilatos; la flagel·lació, la coronació d'espines i la crucifixió. Ho commemorem amb un Viacrucis solemne i amb la cerimònia de l'Adoració de la Creu.









     09.00 h. Viacrucis davant la imatge del Natzareno en la parròquia (retransmés per Movitel)




17.00 h. Celebració de la Passió en la parròquia. (Retransmés per movitel)
 (Sense campanes i en toc de matraca)






DISSABTE SANT O DE GLORIA: 
 
 
                 Es recorda el dia que va passar entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia de dol i tristesa perquè no tenim Jesús entre nosaltres. Les imatges es cobrixen i els sagraris estan oberts i buits. A la nit es du a terme una vigília pasqual per a celebrar la Resurrecció de Jesús. Vigília vol dir “la vesprada i nit anteriors a una festa.” En la Vigília Pasqual, l'Església Catòlica celebra una litúrgia molt especial, i ho fa amb la màxima solemnitat. Comencen els oficis amb el temple a fosques, encenent-se i beneint-se un foc en l'atri, en un lloc fora del temple. D'eixe foc s'encén el Ciri Pasqual, un enorme ciri que simbolitza a Crist Ressuscitat. Tot seguit, els fidels encenen les seus ciris pròpies de la flama del Ciri. Arribats al presbiteri, es col·loca en el centre del mateix, junt amb l'altar o junt amb l'ambó, s'encenen totes les llums del temple i es canta l'Exsultet, o pregó pasqual antic himne al·lusiu a la nit de Pasqua que proclama la glòria de la Resurrecció de Crist, que embolicarà tota la litúrgia d'esta nit.


20.00 h. Solemne Vigília Pasqual, la celebració cristiana més important de l'any. (Retransmés per movitel)
 Al cant del Gloria,  Volteig general, i a partir d'este moment ja comencen els seus tocs habituals.





          La campana de l'ermita, també s'unix a este volteig i no realitzarà els successius que sol tocar normalment durant tota la nit, al igual que els majordoms no tiraran els coets típics d'esta nit.  Antigament esta campana, quan anava manual s'anaven rellevant els majordoms de la Mare de Déu de la Soledat i la voltejaven durant tota la nit fins a l'eixida de la Patrona. En l'actualitat i des que funciona automàticament, per a evitar un abús i possible ruptura de la campana, es reduïx a 2 o 3 minuts cada hora durant tota la nit.



DIUMENGE DE RESURRECCIÓ O DE PASQUA:
És el dia més important i més alegre per a tots nosaltres, els catòlics, ja que Jesús va vèncer la mort i ens va donar la vida. Açò vol dir que Crist ens dóna l'oportunitat de salvar-nos, d'entrar al Cel i viure sempre feliços en companyia de Déu. Pasqua és el pas de la mort a la vida.
De 7.30 h. a 8.00 h. Tocs de missa en la parròquia.
8.01 h. Àngelus parròquia i convent.
8.02 h. Volteig general parròquia i ermita


9.01 h. Regina coeli parròquia.(Des d'este moment fins a Pentecosta  este toc substituïx al d'àngelus).



9.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita, recordant-nos que en este moment seria  el començament de la processó del Encontre, esta processó és la més important de l'any ací a Castalla, on ixen totes les famílies juntes per a acompanyar la Patrona fins a la parròquia, on té lloc el Encontre amb Jesucrist ressuscitat.


De 10.00 h. a 10.30 h. Tocs de missa en la parròquia

10.30 h. Volteig general parròquia, convent i ermita, recordant-nos que este seria el moment  del Encontre i principi de la missa major. (Retransmesa per movitel)
 
De 11.30 h. a 12.00 h. Tocs de missa en la parròquia.
 
 
13.01 h. Regina coeli parròquia.
              Àngelus convent i ermita.
13.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita.
21.01 h. Regina coeli parròquia
   Àngelus convent i ermita.

                                       (Colla de majordoms nº 7 en la que jo també participe)

I aprofite pera des d'ací desitjar una molt bona Pasqua a tots.
Toc del Regina Coeli

Salutació a la Mare de Déu durant el temps pasqual i propia de este dia:
(TRES CAMPANADES XICOTETA)
Alegra't. Reina del Cel, al·leluia.
R: Perquè Aquell a qui vas meréixer portar en el teu si, al·leluia.

(TRES CAMPANADES DEJUNI)
Ha ressuscitat com ho va predir, al·leluia.
R. Intercedix per nosaltres davant de Déu, al·leluia.
(TRES CAMPANADES MITJANA)
Gaudix-te i alegra't, Maria Mare de Déu, al·leluia.
Perquè en veritat el Senyor ha ressuscitat, al·leluia.
(TRES CAMPANADES SEGONA)
Orem: Oh, Déu, que has omplit d'alegria al món amb la resurrecció de Jesucrist, el teu Fill, el nostre Senyor, concedix-nos per intercessió de la Mare de Déu, arribar a posseir la dita de la vida immortal.
Per Crist nostre Senyor.
(TRES CAMPANADES MAJOR)




No hay comentarios:

Publicar un comentario