domingo, 10 de enero de 2021

450 aniversari de l'església parroquial



 


         Comencem un nou any, el 2021, un any carregat d'incerteses, de problemes i sofriments causats per la pandèmia que estem patint, però malgrat tot la vida contínua i hi ha esdeveniments dignes de ressaltar i de celebrar (dins de l'escàs marge que la pandèmia permet) com per exemple el que faig referència en el títol d'aquest post, que és la celebració del 450 aniversari del nostre temple parroquial.
 
 
 
 
 


       Per l'any 1536 el justícia i jurats d'aquella època veient que l'església parroquial, hui ermita de la Preciosíssima Sang, mancava de la capacitat necessària per al crescut nombre de feligresos (sobre uns 800) amb l'acord del consell, van determinar construir un nou temple (recordar que en aquesta data aquest temple fins i tot era parròquia de quatre poblacions Ibi, Tibi, Castalla i Onil)
 

 


          El primer lloc que es va triar per a l'edificació d'aquesta nova església és el que hui ocupa l'actual ajuntament, però en començar a obrir els fonaments es va observar que el sòl tenia poca fermesa i a més brollava aigua, per la qual cosa no oferia solidesa per a un edifici d'aquesta envergadura, per això van desistir del seu propòsit procedint a buscar un altre lloc on poder-la edificar. Després de diversos tantejos (no he trobat constància dels llocs que es van remenar) al final van decidir el seu emplaçament en l'anomenada plaça nova (que és el mateix punt que la veiem hui edificada) per a això va haver-hi la necessitat de comprar sis cases que immediatament van ser derrocades per a solar.
 
 

 


            Van passar diversos anys sense que es duguera a terme el començament de l'edificació de la nova església, fins que en l'11 d'abril del 1562 després d'una solemne processó es va col·locar la primera pedra, baix la qual es va posar un trosset de l'hàbit de Sant Vicent Ferrer i un altre trosset de la pedra baix la qual va estar guardat el Santíssim Sagrament en el lloc de Daroca (miracle eucarístic)
 
 
 

 

 
 
 
            El 3 d'agost de 1570, el bisbe auxiliar de Sant Joan de Ribera, En. Francisco de Codero va consagrar el primer altar major, dedicant-lo tant a ell com a la nova església a l'Asumpció de la Nostra Senyora en cos i ànima als cels, estant coberta encara solament la part del presbiteri. I el següent any 1571 estant ja més avançades les obres de les voltes, el 2 de setembre a les quatre de la vesprada va procedir el rector En. Sebastián Lajara (natural d'Aiora i enterrat davant del presbiteri en una làpida que encara hui podem veure protegida per un cristall) a beneir la nova església. I el 8 de setembre d'aquest mateix 1571 a les huit del matí es va procedir al trasllat del Santíssim Sagrament de l'antiga església, hui ermita, a la nova.
 
 

 
 
 
 
            Aquesta processó va ser realitzada amb gran solemnitat, donant principi com he esmentat a les huit del matí des de l'actual ermita, sent portat el Santíssim pel rector anteriorment esmentat i sent acompanyat per tots els retors d'aquesta població i algun de fora, autoritats i la majoria dels veïns de Castalla, acudint també molts d'altres poblacions limítrofes, per a concloure en la nova església.
 

 


          La conclusió de les obres de la volta va tindre lloc el 13 d'agost de 1573, quedant probablement també conclòs el campanar fins a l'altura dels eixos de les campanes, per a poder ja col·locar-les. El pis de pedra es va col·locar l'any 1581; a la fi del segle XVIII. A expenses del rector Dr. En. Luís Jerónimo Jover, natural d'Ibi, es conclouen les teulades i no he trobat dades de la conclusió del campanar. La única campana que aquestes dates tenim constància de que existia es la exposada al museu de la parròquia i declarada recentment bé d'interés cultural, sent fosa per aquestos mateixos anys.
 
 
 
 

 
 
            Encara que certament és un aniversari digne de commemorar i de celebrar, a aquesta data i motivat per la complexitat de la situació que estem vivint no sabem si podrem realitzar alguna cosa o no, de totes maneres, si puc, quan s'acosten les dates intentaré fer alguns post desglossant més extensament els esdeveniments anteriorment narrats.
 
 
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario