Els occidentals van acceptar la festa al voltant de l'any 400, l'Epifania és popularment el dia dels reis mags, i està referit en l'evangeli de sant Mateu. En arribar els mags a Jerusalem, aquests van preguntar en la cort el parador del "Rei dels jueus". Els mestres de la llei van saber informar-los que el Mesíes, el Senyor, havia de nàixer en Belén, la menuda ciutat natal de David; no obstant açò van ser incapaços d'anar a adorar-ho juntament amb els estrangers. Els mags, arribats al lloc on estava el xiquet amb María la seua mare, van oferir or, encens i mirra, substàncies precioses en les quals la tradició ha volgut veure el reconeixement implícit de la reialesa messiànica de Crist (or), de la seua divinitat (encens) i de la seua humanitat (mirra).
A Melchor, Gaspar i Baltasar -noms que els ha atribuït la llegenda, considerant-los tres per ser triple el do presentat, segons el text evangèlic- pot cridar-li'ls adequadament pelegrins de l'estel. Els orientals cridaven mags als seus doctors; en llengua persa, mag significa "sacerdot". La tradició, més tard, ha donat a aquests personatges el títol de reis, com intentant destacar més encara la solemnitat de l'episodi que, en si mateix, és humil i senzill. Aquesta atribució de reialesa als visitants ha sigut recolzada ocasionalment en nombrosos passatges de l'Escriptura que descriuen l'homenatge que el Mesíes d'Israel rep per part dels reis estrangers.
A Espanya, la tradició és que els xiquets escriguen una carta als Mags i que s'envia dies abans del dia d'Epifania. En aquest dia, popularment conegut com a Nit de Reis (de la nit del 5 de gener al dia 6 de gener) es consumeix el desitjat roscó de reis. En molts llocs és també tradició deixar-los una mica de menjar i beure (normalment algun licor o vi, i dolços) als Reis Mags i als seus camells. Els plats l'endemà apareixen buits, i en el seu lloc apareixen els regals. El dia anterior es realitza una cavalcada de Reyes Mags en diferents llocs i ciutats d'Espanya on apareixen els mags amb els regals que durant aqueixa nit oferiran als xiquets.
DIA 5 DE GENER, VESPRA
08.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. Parròquia: Volteig menor (4 campanes).
Convent: Volteig general .
Ermita: Volteig.
17.31 h Parroquia: 1r Toc a missa.
17.45 h. " : 2n Toc a missa.
18.01 h " : 3r Toc a missa.
19.00 h Parroquia: 1r Toc a missa.
19.15 h. " : 2n Toc a missa.
19.30 h " : 3r Toc a missa.
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
20.02 h. Parròquia: Volteig menor.
Convent: Volteig general.
Ermita: Volteig.
(Aquest volteig sol coincidir en el moment de l'adoració dels Reis
davant del Jesuset encara que a vegades varia un poc en funció de
l'oratge i la presa que els Reis tinguen)
DIA 6 DE GENER; EPIFANIA DEL SENYOR.
07.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
07.45 h. “ 2n Toc a missa.
08.00 h. “ 3r Toc a missa.
.
08.01 h. Parròquia Convent i Ermita: Toc d'àngelus.
08.02 h.. " " " Volteig menor
10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h. “ 2n Toc a missa.
10.16 h. “ Volteig menor.
10.31 h, “ 3r Toc a missa.
11.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h. “ 2n Toc a missa.
11.46 h. “ Volteig menor.
12.01 h. “ 3r Toc a missa.
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. " " " Volteig menor
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
No hay comentarios:
Publicar un comentario