viernes, 4 de julio de 2025

El bouet de la Sang 2025

 

 

Un any més, celebrem la tradicional festa del Bouet de la Sang: una herència de fe, cultura i convivència.

 


 

       Amb l’arribada del mes de juliol, Castalla es prepara per a acollir una de les celebracions més antigues i arrelades del seu calendari festiu: la festa del Bouet de la Sang. Una tradició que, lluny de perdre força amb el pas del temps, continua viva gràcies a l’esforç i la devoció de les diferents quadrilles de majordoms, les autoritats locals, civils i eclesiàstiques, i sobretot, del poble que l’estima i la manté.

 

 


 

       En esta ocasió, és la Quadrilla núm. 8 qui assumeix l’honor i la responsabilitat d’organitzar els actes religiosos, culturals i festius. Tal com s’anuncia al cartell oficial, les celebracions donaran començament el pròxim divendres 4 de juliol, amb un passacarrer amenitzat per dolçaina i tabalet, que recorrerà els carrers centrals del municipi. L’itinerari inclourà una parada al domicili del clavari, on tindrà lloc una picadeta per a majordoms, familiars i col·laboradors, abans de continuar l’itinerari habitual.

 


 

       El dissabte 5 de juliol començarà de bon matí, amb la tradicional diana a les 8.00 h, que recorrerà amb música els principals carrers de Castalla, despertant el poble amb el so alegre de la festa. Llògicament les campanes de l'ermita de la Preciosíssima Sang s'uniran amb el toc de l'alba festiu. A les 9.00 h, es durà a terme una de les parts centrals de la celebració: la processó del Jesuset, que eixirà des de la casa de la familia Soler, anirá a la parròquia, i acompanyada pels majordoms, corporació, clergat i el poble fidel, pujarà fins a l’ermita per a celebrar la Santa Missa

 


 

      La Missa serà presidida pel Rector En. Eugenio Amorós, conciliari de la cofraria, i al finatlizar es durà a terme el nomenament oficial dels nous majordoms, que per a l’any 2026 correspondran a la Quadrilla núm. 3, i dels consellers, que seran els integrants de la Quadrilla núm. 5. Una vegada finalitzats els actes litúrgics, la Imatge del Jesuset serà tornada en processó a la casa de la família Soler, on roman durant tot l’any.

 


 

      Tot seguit, els participants es desplaçaran per a compartir el tradicional i esperat esmorzaret, en el qual es reuniran la quadrilla que conclou enguany el seu període de majordomia, la Quadrilla núm. 8, juntament amb les directives i representans de les diferents quadrilles, i les autoritats civils i religioses.

 


 

      Ja a la vesprada, a partir de les 19.00 h, tindrà lloc la festa per als xiquets i xiquetes, amb les habituals i esperades carreres, jocs i premis, que ompliran el parc municipal d’alegria, rialles i ambient familiar.

 


 

Un origen profundament religiós i arrelat

      Amb el nom de Bouet de la Sang es coneix la festivitat dedicada a la Preciosíssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist, una de les més antigues de Castalla. Es remunta a l’any 1577, (quasi 450 anys) quan Sant Joan de Ribera, aleshores arquebisbe de València, va canviar la dedicació de l'antiga parròquia —hui ermita— i va fundar la Confraria de la Preciosíssima Sang de Crist.

 


 

       Els objectius d’aquesta confraria eren amplis i significatius: mantenir el culte a la Passió de Crist, ajudar als malalts i moribunds, acompanyar als difunts —especialment als més pobres i sostenir l’ermita. A més, organitzaven les processons de Setmana Santa, establint l’ordre de les imatges i la participació dels gremis.

 


 

 


Resum dels orígens de la devoció

  • --Bíblics: Des del Nou Testament, la Sang de Crist és vista com a font de redempció (Hebreus 9:14, Mateu 26:28).

    --Pares de l’Església: Reflexionaren sobre el seu valor salvífic, però sense una devoció formal.

    --Edat Mitjana: Místics com Sant Bernat i Santa Caterina aprofundiren en la contemplació de la Sang de Crist.

    --Segle XVI: Sant Joan de Ribera va impulsar l'elaboració d'una Missa pròpia i un Ofici litúrgic específic que foren aprovats pel Papa Gregori XIII en 1583. Fins i tot va fundar una orde religiosa —la dels "Fills de la Preciosíssima Sang"— que va arribar a diversos punts d’Espanya i de l’estranger.

    --Segle XIX: Sant Gaspar del Búfalo va donar un fort impuls a la devoció i va fundar una congregació. En 1849, el papa Pius IX instituí la festa litúrgica.



 

La seua pervivència malgrat les reformes

       Tot i que la festa era celebrada l’1 de Juliol, sent paral·lela a la del Corpus Christi pel Papa Pius IX en 1849 i posteriorment integrada com a festa Eucarística conjunta en eixe mateix dia per Joan XXIII, després del Concili Vaticà II, la tradició va continuar viva en llocs com València, gràcies al privilegi obtingut pel seu arquebisbe per celebrarla a eixa data. I a Castalla, tot i adaptar-se als temps moderns, la festivitat es conserva amb tota la seua essència.

 


       Cal recordar que Castalla celebra la festa el primer dissabte de juliol, per adaptar-se millor a la vida laboral dels veïns, malgrat que la data litúrgica oficial siga l’1 de juliol.

 

 


El simbolisme del “bouet”

         Segons la tradició oral, l’origen del nom “bouet de la sang” prové del costum antic de soltar una vaqueta o un bouet en la placeta de l’ermita durant aquesta festivitat. Malgrat la manca de documentació exacta sobre l’origen d’aquest costum, s’ha mantingut el nom com a senya d’identitat pròpia de la festa.




        És una festa singular que combina el recolliment religiós amb la festa popular, que comença amb la recollida del Jesuset en una casa particular i continua amb una processó que uneix espiritualitat i comunitat. Després de la Missa i el nomenament de majordoms i consellers —els qui tindran l’honor de portar la Patrona i el Crist jacent durant la Setmana Santa següent—, el poble s’implica amb entusiasme en la jornada festiva, entre cercaviles, jocs i convivència.

 


 

Un llegat viu 

       Hui en dia, gràcies a la dedicació de clavaris, quadrilles, autoritats i col·laboradors, la festa del Bouet de la Sang continua sent un pilar fonamental de la identitat de Castalla. No sols per la seua significació religiosa, sinó perquè representa la capacitat del poble per a conservar les seues arrels, honorar la memòria dels avantpassats i transmetre als més joves el valor de la tradició, la fe i la festa viscuda amb esperit de comunitat.

 

 

 

Els tocs de campanes


     Els tocs per a esta festa són de manera senzilla, només són destacats per les campanes de l'ermita per ser la titular d'esta dedicació i seran els següents:



 

 
Divendres dia 4 de juliol 
 
21.00 h. Toc del Ave Maria parroquia, convent i emita.
21.00 h. volteig campanes ermita. 
 
 
 
 
 Disabte 5 de juliol
 
08.00 h.  Toc d'Alba parròquia, ermita i convent.
08.01 h. Volteig campanes ermita.
 
09.00 h. 1º Toc a missa ermita.
09.15 h. 2º Toc a missa    "
09.16 h. Volteig                "
09.30 h. 3º Toc a missa    "
 
13.00 h. Toc del Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.01 h. Volteig campanes ermita.
 
21.00 h. Toc del Ave Maria parròuqia, convent i ermita.


 



Oració a la Preciosíssima Sang de Crist

Oh Sang Preciosa de Jesucrist,
redempció del món,
bàlsam de les nostres ferides,
força dels febles i esperança dels pecadors.

Purifica el nostre cor,
defén-nos del mal
i ompli’ns de la teua gràcia i misericòrdia.

Siga beneïda per sempre
la Sang que ens donà la vida eterna.

Amén.



No hay comentarios:

Publicar un comentario