lunes, 7 de octubre de 2024

Visita de la Mare de Déu de Fátima a Castalla


 



        Com de molts ja és sabut, els pròxims dies 11, 12 i 13 d'octubre d'este 2024 tindrem una visita molt especial en la nostra localitat, Castalla. Es tracta de la Imatge pelegrina de La nostra Senyora de Fàtima, que ve des del seu santuari a Portugal per a visitar algunes poblacions pròximes i per descomptat la nostra; per a recordar i difondre el missatge de pau, esperança i conversió, oferint-nos una renovació espiritual i un enfortiment en la fe, consolació i esperança en temps de dificultat i una invitació a la reflexió, penediment i reconciliació, generant un ambient de celebració i oració conjunta.
 


 Els horaris seran de la manera següent:


Divendres dia 11 en el convent

 
19.00 h. Recepció en la plaça del Convent (la glorieta)
19.30 h. Sant Rosari
20.00 h. Santa Missa en honor a l'Immaculat Cor de Maria.
El Convent romandrà obert fins a les 22.00 h.

Dissabte dia 12 en el convent

12.00 h. Santa Missa a la Mare de Déu del Pilar.
18.30 h. Hora Santa de reparació amb Exposició del Santíssim Sagrament.
19.30 h. Santa Missa i cant de la Salve.
20.20 h. Processó dels ciris des del Convent fins al Temple Parroquial amb el res del Sant Rosari per la Pau. En el itinerari següent: Carrer Convent, Avinguda Petrer, Carrer San Juan Bosco, Carrer Azorín,  Carrer Colón, Avinguda República Argentina, Plaça la Font Vella i Carrer Major.

Diumenge dia 13 en el Temple Parroquial

8.00 h. Santa Missa d'Alba.
10.00 h. Sant Rosari.
10.30 h. Santa Missa major.
12.00 h. Santa Missa de famílies.
13.00 h. Comiat de la Imatge de la  Mare de Déu des del Temple Parroquial fins a la plaça de l'Ajuntament.



I els tocs de campanes seran:


Divendres:

08. 02 volteig ermita.


13.00 h Volteig general en les tres esglésies.


19.00 h. A la recepció de la Imatge volteig en el convent.

19.30 h. a 20.00 h tocs a missa en el convent.

21.01 h Volteig general en les tres esglésies.

Dissabte:

08.02. h. volteig ermita

11.30. h. a 12.00 tocs a missa de la Mare de Déu del Pilar en el convent.


!3.00. h. Volteig general en les tres esglésies.


19.00. h a 1930.h. tocs amissa en el convent.

.Al cant de la Salve volteig general en el convent i a continuació voltejos processionals en el convent i parròquia.


21.01 h. Volteig general en les tres esglésies.

Diumenge:

08.02 volteig ermita.

 Durant el matí tocs propis de diumenge i sobre les 13.00h. volteig general en les tres esglésies per a acomiadar la Imatge de Ntra. Sra. de Fàtima.



Història, curiositats i missatge de la Mare de Déu

La història de les aparicions de Fàtima és un dels esdeveniments més coneguts i significatius dins de l'Església Catòlica, relacionat amb la devoció mariana. Estes aparicions van tindre lloc a Fàtima, un xicotet lloc a Portugal, en 1917, quan tres xiquets pastors, Lucía dos Santos, de 10 anys, i els seus cosins Francisco i Jacinta Marto, de 9 i 7 anys respectivament, van afirmar haver presenciat una sèrie d'aparicions de la Mare de Déu.

 




Context

 
Les aparicions van ocórrer en un moment crític, durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i en un període d'agitació política i social. Molts països estaven immersos en conflictes i tensions mentres avançava l'anticlericalisme. En este context, el missatge de Fàtima va cobrar especial rellevància per al món catòlic.





Preparació per a les aparicions 1916

 
Segons el testimoni dels seus protagonistes, l'any 1916, en tres ocasions distintes durant la primavera i l'estiu  van tindre les aparicions d'una presència angélical mentres pasturaven les seues ovelles, dos vegades en la cova Boja do Cabeço, en Valinhos, i una altra en el Pou del Arneiro, a casa de Lucía, en Aljustrel. Este Àngel de Portugal, o Àngel de la Pau, tal com ells el van cridar, els havia ensenyat a resar per a demanar per la conversió dels pecadors, els havia aconsellat com practicar el sacrifici quotidià i l'adoració a Déu a través de l'Eucaristia. En la seua narració, els xiquets ho van considerar com una preparació per a les visites de la Mare de Déu que anaven a tindre lloc posteriorment. 






Les Aparicions de 1917

 
1. Primera Aparició – 13 de maig de 1917
Els tres xiquets estaven pasturant ovelles en la Cova de Iria, una localitat pròxima a Fàtima, quan van veure un "resplendor" que van descriure com un "llamp". Després d'eixe centelleig, se'ls va aparéixer una senyora que es va identificar com la Mare de Déu. Segons el relat dels xiquet, la Verge estava vestida de blanc i els va demanar que tornaren a eixe lloc els dies 13 de cada mes, durant sis mesos consecutius.


2. Segona Aparició – 13 de juny de 1917
En esta aparició, la Mare de Déu li va revelar als xiquets que Francisco i Jacinta prompte anirien al cel, mentres que Lucía havia de quedar-se més temps en la Terra per a difondre la devoció al seu Immaculat Cor. En esta ocasió, també es va revelar un dels tres secrets de Fàtima, un conjunt de revelacions que més tard serien donats a conéixer.


3. Tercera Aparició – 13 de juliol de 1917
Esta aparició és coneguda pel missatge dels tres secrets de Fàtima. La Mare de Déu els va mostrar una visió de l'infern, els va parlar de la necessitat de la conversió i la penitència, i va predir una nova guerra si la humanitat no s'esmenava (més tard interpretada com la Segona Guerra Mundial). També va demanar la consagració de Rússia al seu Immaculat Cor, profetitzant que, si això no es feia, Rússia difondria els seus errors pel món, promovent guerres i persecucions a l'Església.


4. Quarta Aparició – 19 d'agost de 1917
Esta aparició no va tindre lloc el 13 d'agost perquè els xiquets van ser arrestats per les autoritats locals, que volien que revelaren el secret de les visions. Després de ser alliberats, la Mare de Déu es va aparéixer a ells el 19 d'agost en un lloc diferent, Valinhos. En esta ocasió, va reiterar la necessitat d'oració i penitència.


5. Quinta Aparició – 13 de setembre de 1917
Una gran multitud es va reunir en la Cova de Iria per a presenciar les aparicions. Durant esta visita, la Mare de Déu va repetir el seu anomenat a la conversió i l'oració. Els xiquets també van relatar haver vist a la Verge fent miracles, encara que estos no van ser visibles per als altres.


6. Sexta Aparició – 13 d'octubre de 1917 (El "Miracle del Sol")
Esta és l'aparició més famosa, perquè va coincidir amb un fenomen conegut com el Miracle del Sol. Una multitud d'aproximadament 70,000 persones es va reunir en la Cova de Iria. Després d'una pluja intensa, el sol, segons els testimonis, va semblar "ballar" en el cel, emetent llums de colors i zigzaguejant, la qual cosa va causar sorpresa en les persones presents, incloses aquelles que no eren creients. Este fenomen va ser interpretat com un senyal diví que confirmava l'autenticitat de les aparicions.

 


 

 



Els Tres Secrets de Fàtima

 
El missatge de Fàtima està estretament vinculat amb els tres secrets que la Mare de Déu va revelar als xiquets. Van ser escrits per Lucía anys més tard i el Vaticà els va anar divulgant en diferents moments.


 1. Primer: Una visió de l'infern, on les ànimes dels pecadors patixen.


 2. Segon: Prediccions sobre la Segona Guerra Mundial, l'expansió del comunisme i la petició de consagrar Rússia a l'Immaculat Cor de María.


 3. Tercer: Un secret que va estar embolicat en molt de misteri, finalment revelat l'any 2000, que incloïa una visió d'un "bisbe vestit de blanc" (interpretat com el Papa) sent assassinat, la qual cosa alguns van vincular amb l'intent d'assassinat de Joan Pau II en 1981, precisament en 13 de maig.

 



Cronologia posterior

 
Els fets que van tindre lloc a Fàtima després de 1917 poden resumir-se en la cronologia següent:

 
 • 28 d'abril de 1919, s'inicia la construcció de la Capella de les aparicions. 


 • 13 d'octubre de 1921, es permet per primera vegada celebrar la Santa Missa. 


 • 13 d'octubre de 1930, el bisbe de Leiría declara dignes de fe les aparicions i autoritza el culte de La nostra Senyora de Fàtima. 


 • 13 de maig de 1931, primera consagració de Portugal a l'Immaculat Cor de María, feta per l'Episcopat portugués, seguint el missatge de Fàtima


 . 31 d'octubre de 1942, el papa Pius XII, parlant en portugués per la ràdio, consagra el món a l'Immaculat Cor de María, fent menció vetlada de Rússia, segons comanda per La nostra Senyora.


 • 13 de maig de 1946, la imatge original de la Verge de Fàtima, situada en la Capella de les Aparicions, és coronada pel cardenal Masella, llegat pontifici de Pius XII. La corona va ser oferida per les dones portugueses en agraïment per haver lliurat a Portugal de la Segona Guerra Mundial i té incrustada una de les bales que van ferir a Joan Pau II en l'atemptat de 1981. 


 • 13 de maig de 1967, el papa Pau VI viatja a Fàtima en el 50.° aniversari de la primera aparició per a demanar la pau del món i la unitat de l'Església.


 • 12 i 13 de maig de 1982, Joan Pau II viatja a Fàtima com a pelegrí per a agrair l'haver sobreviscut a l'atemptat patit exactament un any abans en la plaça de Sant Pere i consagra l'Església, els homes i els pobles a l'Immaculat Cor de María, fent veladament menció de Rússia. 


 • 25 de març de 1984, el papa Joan Pau II consagra, una vegada més, el món a l'Immaculat Cor de María, en unió amb tots els bisbes del món que prèviament havien sigut notificats perquè s'uniren amb Ell en esta consagració, en la plaça de Sant Pere, davant de la Imatge de la Mare de Déu. Més tard Lucía assegura que esta consagració satisfà la petició feta per la Verge María. 


 • Els dies 12 i 13 de maig de 1991, el papa Joan Pau II torna a Fàtima per segona vegada com a pelegrí, en el desé aniversari del seu atemptat. 


 • El 13 de maig de 2000, Joan Pau II, en la seua tercera visita a Fàtima i davant una multitud de pelegrins, beatifica a Francisco i a Jacinta i revela la tercera part del secret de Fàtima. El papa insistix en la importància dels missatges i en la santedat dels xiquets. Els presenta com a exemple d'oració, amor i penitència. 


 . El 12 i 13 de maig del 2010 el papa Benet XVI va visitar Fátima, i va consagrar a tots els sacerdots del món a l'Immaculat Cor de María. 


 • Els dies 12 i 13 de maig de 2017, el papa Francesc va visitar Fátima per a celebrar el 100.° aniversari de la primera aparició i per a demanar per la pau del món. En eixa visita van ser canonitzats dos dels vidents, Francisco i Jacinta Marto.

 



El Santuari 

 
L'actual santuari, el nom complet del qual és Santuari de "La nostra Senyora del Rosari de Fàtima", està construït en Cova de Iria, lloc on la Mare de Déu es va aparéixer als tres xiquets pastors (Lucía, Francisco i Jacinta). El santuari està localitzat a Fàtima, pertanyent al municipi de Ourém, a Portugal, el qual inclou la Basílica de La nostra Senyora del Rosari, que va començar a construir-se en 1928. Es va consagrar el 7 d'octubre de 1953, i a l'any següent la Santa Seu li va concedir el títol de basílica menor durant el pontificat de Pius XII.
Es considera que el santuari de Fàtima és un dels centres de peregrinació popular més importants del món. L'any 2011 el santuari va rebre 7,3 milions de pelegrins. Els pelegrins espanyols, italians i polonesos són els més nombrosos entre els estrangers. En els seus voltants s'han establit més de 50 cases de religioses femenines i unes 15 congregacions masculines que inclouen un seminari.

 


Conseqüències i Rellevància

 
Les aparicions de Fàtima van tindre un impacte profund en l'espiritualitat catòlica del segle XX i en el desenrotllament de la devoció mariana. El missatge de Fàtima se centra en la penitència, l'oració, especialment el rosari, i l'Immaculat Cor de María. Les prediccions relacionades amb Rússia i el comunisme van cobrar rellevància durant el context de la Guerra Freda.

 



Reconeixement per l'Església

 
En 1930, l'Església Catòlica va reconéixer oficialment l'autenticitat de les aparicions de Fàtima. Lucía dos Santos es va convertir en monja i va viure fins al 2005. Francisco i Jacinta van morir poc després de les aparicions, com la Mare de Déu havia predit, i van ser beatificats l'any 2000 i canonitzats en 2017 pel Papa Francesc.




L'impacte de Fátima

 
Fátima s'ha convertit en un dels principals destins de peregrinació mariana en el món. Cada any, milions de persones viatgen al Santuari de Fàtima, especialment en les festivitats del 13 de maig i 13 d'octubre, a la recerca de renovació espiritual, curació o simplement per a  rendir homenatge a la Mare de Déu.
En resum, l'esdeveniment de Fàtima i els miracles associats representen un important fenomen religiós en la tradició catòlica, destacant el poder de la fe i l'oració, així com el paper de la Mare de Déu com a intercessora en moments de crisis per a la humanitat.




ACTE DE CONSAGRACIÓ A L'IMMACULAT COR DE MARÍA
(Germana Lucía)
 
 Mare de Déu i Mare nostra, 
al Teu Immaculat Cor ens consagrem,
 en un acte de lliurament total al Senyor.
Per Tu serem conduïts a Crist.
 Per Ell i amb Ell serem portats a Déu Pare.
Caminarem a la llum de la fe, i farem tot el possible 
perquè el món crega que Jesucrist és l'enviat del Pare.
Amb Ell volem portar l'Amor i la Salvació
fins als confins del món.
Sota la protecció maternal del teu Immaculat Cor 
serem un sol poble amb Crist.
Serem testimoniatge de la seua Resurrecció.
Per Ell serem portats al Pare,
 per a glòria de laSantíssima Trinidad,
 a qui adorem, lloem i beneïm. 

Amén

La nostra Senyora del Rosari de Fàtima, Prega per nosaltres.
107 Aniversari de l'Aparició d'Octubre
i del miracle del sol a Fàtima
Castalla, 11,12 i 13 d'Octubre de 2024
Mes del Sant Rosari.