En acostar-se ja les nostres festes de moros i cristians, ens disposem un any més a celebrar el novenari o novena a la nostra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat Gloriosa, i com és costum en este blog, narrarem els horaris i els tocs de campanes propis d'esta celebració, però he pensat que podria resultar interessant desglossar un poc d'història, de que són i el perquè es realitzen els mateixos.
Els novenaris són una pràctica religiosa catòlica, que consistix en una sèrie d'oracions o devocions que es realitzen durant nou dies consecutius. Esta tradició té les seues arrels en diverses influències culturals i religioses, i s'ha mantingut al llarg dels segles en moltes comunitats cristianes, especialment a Amèrica Llatina i Espanya.
Origen i història de les novenes o novenaris:
1 Influència Romana i Hebrea: La pràctica del novenari té arrels en la tradició hebrea i en la cultura romana. En l'Antic Testament, s'observaven períodes de nou dies de dol o d'oració en diverses ocasions. Els romans també tenien el costum d'observar nou dies de dol després de la mort d'una persona, una tradició que es va fusionar amb les pràctiques cristianes primerenques.
2 Cristianització del Costum:. Els novenaris, practicament desde el seu inici, es van convertir en un període de preparació espiritual, que culmina amb la celebració d'una festa important, com la d'un sant, Nadal o en aquest cas, les nostres festes de moros i cristians, on honrem de una manera molt especial a la Mare de Déu.
3 Novenes als Sants: A l'Església Catòlica, es van començar a realitzar novenes en honor a sants específics per a demanar la seua intercessió en diverses causes o per a commemorar la seua festa. Estes novenes s'han convertit en una forma important de devoció popular.
4 Novenaris pels Difunts: Un altre ús comú dels novenaris és en honor als difunts. Després de la mort d'una persona, es realitza un novenari per a resar per l'ànima del mort i per a demanar el seu descans etern. Esta pràctica reflectix la creença en la comunió dels sants i la importància de l'oració intercessora en la tradició catòlica.
Motius per a realitzar novenaris:
1 Devoció i Fe: Els novenaris són una expressió de devoció i fe profunda. Es realitzen amb l'esperança de rebre una gràcia o un favor especial, o simplement com una manera d'honrar a Déu, la Mare de Déu o els Sants.
2 Petició de favors o miracles: Un dels motius principals per a fer un novenari és demanar un favor específic, com la salut, l'èxit en una empresa, o la protecció Divina. La perseverança en l'oració durant nou dies consecutius pot ajudar a obtindre l'ajuda.
3 Preparació Espiritual: Els novenaris també s'utilitzen com un període de preparació espiritual abans d'una festa religiosa important. Per exemple, la Novena de Nadal, que prepara als fidels per a la celebració del naixement de Jesús.
4 Commemoració d'un Sant o Esdeveniment: Els novenaris poden servir per a commemorar la vida d'un sant o un esdeveniment important en la vida de l'Església.
5 Enfortiment de la Comunitat: En moltes comunitats, els novenaris són una ocasió per a reunir els fidels en oració i celebració, enfortint els llaços comunitaris i compartint la fe.
En resum, els novenaris són una tradició profundament arrelada en la fe catòlica, que combina història, devoció i comunitat, i que continua sent una pràctica significativa per a milions de fidels a tot el món.
Concretament, ací a Castalla són diversos els novenaris que es
realitzen durant l'any, però sens dubte el més important i significatiu
és este que anem ha realitzar, per ser precisament a la Patrona de la
localitat i com a preparació a les seues festes majors.
Com de
tots és sabut, o almenys la majoria, este novenari s'oferix cada dia
pels difunts dels nou sectors o barriades en els quals es va dividir la població en
1982 (any de la coronació canònica, i en el que la Imatge de la Patrona va
recórrer tots i cadascun dels carrers durant eixos nou dies) pensat,
com he desglossat abans, com a preparació espiritual per a viure les
nostres festes majors des de la fe.
Els noms dels nou sectors o barris i els seus dies són els següents:
Agost dia
22 Avinguda
23 Cuartel-poliesportiu
24 Ajuntamen-carrer major
25 Punta la penya-chorro
26 Carrer Biar-trinquet vell
27 Les eres
28 Escoles
29 Convent
30 Centre població
L'horari serà:
Els dies laborals a les 19.30 h. res del Sant Rosari, cant dels gojos i Santa Missa.
Dissabte i diumenge a les 18.30 h. res del Sant Rosari, cant dels gojos i Santa Missa.
Els tocs de campanes seran els habituals;
08.00. h. toc d'alba parròquia, convent i ermita
08.01. h. volteig campanes xicotetes “ “ “
13.00. h. toc de Angelus “ “ “
13. 01. h. volteig campanes xicotetes “ “ “
21.00. h. toc de l'Ave Maria “ “ “
21.00. h. volteig campanes xicotetes “ “ “
Dies laborals de 19.30 a 20.00 tocs i volteig a novena en l'ermita
Dissabte i diumenge de 18.30 a 19.00 tocs i volteig a novena en l'ermita.
En les Misses tocs a Consagració i volteig al cant de la Salve.
Preciosa la nostra Patrona i amb eixe preciós mantell restaurat. Un dubte que tinc, no sé si ens ho podeu confirmar. Els àngels de les andes de festes també son obra de Buiza com la imatge de la Soledat de 1982? Gràcies.
ResponderEliminarEfectivament, son de Francisco Buiza.
ResponderEliminar