Santiago de Zebedeo també anomenat Santiago el Major (Betsaida, Galilea, 5 anys a. de C. - † Jerusalem, la Judea, 44) va ser un dels
apòstols de Jesús de Natzaret. Va ser fill de Zebedeo i Salomé, nomenat
com Santiago el fill de Zebedeo en el Nou testament, i germà de Juan
l'Apòstol. Se li coneix com Santiago el Major per a distingir-lo de
l'altre apòstol anomenat Santiago, Santiago el Menor o Santiago el de Alfeo. És el Patró d'Espanya, Bilbao i per descomptat de la comunitat autònoma gallega.
Jacobo, Jacob, Yago, Jaime, Santiago i Diego són variants en espanyol del nom propi Ja'akov (en hebreu יַעֲקֹב), que significa (segons l'etimologia popular continguda en la Bíblia) "sostingut pel taló" i va ser el nom del patriarca que després es va cridar Israel. El nom d'aquest patriarca, no obstant açò, sol transcriure's en castellà com Jacob. Jacob i Jacobo són les formes més properes a l'original hebreu, la pronunciació del qual és Iaakov, va passar al llatí com Iacobus i d'ací a la forma castellana.
Santiago és la forma més difosa d'aquest nom en espanyol. En llatí eclesiàstic se li denominava Sanctus Iacobus, literalment "Sant Jacobo", compost que va esdevenir en Sant Iaco i Sant Iague (o Yagüe) per a culminar com Sant Iago. En ser el crit de batalla dels cristians espanyols durant la Reconquesta, es va popularitzar com una sola paraula i no dos, passant a ser un nom per dret propi. La variació Jaime prové del llatí Iacomus, (també denominat Jaume en català i valencià) una variant dialectal occitana de Iacobus que va donar origen al James anglés.
El dia que es commemora a Santiago Apòstol (Sant Jaume) és el 25 de Juliol, però des de fa tres dècades no es celebra en totes les comunitats per igual, en unes és festiu laboral i en altres no, concretament la nostra, Comunitat Valenciana, és de les quals és laborable, però ací a Castalla després de la retirada del calendari laboral es va decidir celebrar-la com a festa local, ja que des de molt antic en aquest dia té lloc l'oferiment de les festes patronals de moros i cristians a la Santíssima Verge de la Soledat, denominant-se també des de fa uns pocs anys com “el dia del avis”. Al meu entendre, els nostres avantpassats tenien un verdader sentit de la festa, triant aquest dia per a la celebració, precisament per ser la commemoració del Sant “Sant Iago” al que les tropes cristianes s'aclamaven durant la reconquesta.
Enguany, aquesta festivitat té una curiosa contradicció, ja que es celebrara com a festa local per la rellevància d'aquest esdeveniment, i en canvi s'ha decidit des de les entitats festeres el trasllat de tots els actes al dissabte 27 de juliol, per tant enguany les campanes estan integrades dins d'aquesta contradicció, ja que realitzaran els voltejos com a festivitat el dia 25 de juliol, per commemorar-se Santiago (Sant Jaume), i en canvi els de els actes concrets de la Celebració Eucarística i l'oferiment de les festes a la Patrona es realitzaran el dia 27 de juliol, sonant per a açò només la campana de l'Ermita.
Dia 24 de Juliol “Vespra”
Durant el dia, tocs propis del dia.
21.02 h. Volteig menor. (Quatre campanes)
Dia 25 de Juliol “Sant Jaume”
08.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
08.02 h. Volteig menor parròquia i Ermita.
10.01 h. 1r Toc a missa.(Parroquia)
10.15 h. 2n Toc a missa. "
10.16 h. Volteig menor "
10.31 h.3 Toc a missa. "
13.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor. " " "
21.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
Día 27 de Juliol
Durant el dia, els tocs ordinaris propis del dissabte; Ángelus és les
tres Esglésies, i per a la Missa vespertina a les 8 en el Convent.
A les 7 de
la vesprada té lloc en l'ermita, l'acte d'oferiment de les festes a la
Patrona i presentació de les banderes, sent este l'acte central. Durant el dia té lloc més actes com a
desfiles, ballada de banderes , missa de comparses etc, sent els tocs
per a esta celebració els següents:
12.01 h. 1r Toc a missa.(Ermita)
12.15 h. 2n Toc a missa. "
12.16 h. Volteig. "
12.31 h.3 Toc a missa. "
12.15 h. 2n Toc a missa. "
12.16 h. Volteig. "
12.31 h.3 Toc a missa. "
19.00 h. (Al entorn d'esta hora diversos voltejos en la campana de l'ermita.)
.
No hay comentarios:
Publicar un comentario