jueves, 18 de marzo de 2021

SANT JOSEP I LES SEUS TOCSImatge de S. Josep de la Parroquia de Castalla

Capella anys 50


Sant Josep és cap de la Sagrada Família. L'home en qui Déu va confiar els seus més valuosos tresors. Espòs de María Santíssima, pare virginal de Jesús.
L'Arquebisbe de València veient la imatge després de guanyar l'escultor un primer premi en una exposició

El papa Pius IX va anomenar Sant Josep, en 1847, patró de l'Església universal. Si la festa, 19 de març, cau en Setmana Santa, s'anticipa al primer dissabte anterior a ella. Esta festivitat, que ja existia en nombrosos llocs, es va fixar en esta data durant el segle XV i després es va estendre a tota l'Església com a festa de precepte en 1621.També es celebra el día del seminari, per ser patró dels seminaristes, i es conmemora com a día del pare.


Imatge de S. Josep del conventLa paternitat de Sant Josep aconseguix no sols a Jesús sinó a la mateixa Església, que continua en la terra la missió salvadora de Crist. El papa Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon Romà, perquè tots els cristians -en el moment en què Crist es fa present en l'altar- venerem la seua memòria.
Imatge de S. Josep del conventEn la parroquia de Castalla hi ha una capella dedicada a Sant Josep des del dia 3 de setembre de 1948, en el que D. Antonio Rodilla, per delegació del Sr. Arquebisbe D. Marcelino Olaechea, va consagrar el seu altar i va dedicar la seua capella. No hi ha constància que abans de la destrucció de 1936 haguera capella dedicada a Sant Josep en esta església (d'altra banda prou estrany) però sí que hi ha constància que hi havia a manera d'una xicoteta confraria que s'encarregava de formalitzar la festa inclosa la seua processó (Segle XVIII). No seria d'estranyar que la imatge que es processionaba fóra la que en l'actualitat hi ha en el convent i que anteriorment pertanyia a la família Soler, el descendent de la qual Juan Francisco Soler la va regalar a Manuel Leal, el que després d'un riguros estudi sobre la imatge la va donar a la parròquia, amb la condició que estiguera exposta al cult públic en un lloc digne. D. Salvadors Valls va creure convenient que la seua col·locació fóra en l'església del convent per no haver en esta cap imatge de Sant Josep. 
Capella en la actualitat 


Esta festa tan arrelada en tot el món, és una llàstima que ací a Espanya no se celebre en totes les comunitats per igual, encara que sí que es celebra en la nostra, comunitat valenciana, i per això en el nostre poble, Castalla. Com no podia ser d'una altra manera esta festivitat de precepte les campanes ho tenen que anunciar i els tocs seran els següents:
Dia 18 de març Vespra

A les 13.02h. I a les 20.02 h. Volteig menor convent i parròqui.
de 19 a 19.30 tocs a missa al convent

Dia 19 de març Sant Josep

08.00 h. Àngelus en parroquia, ermita i convent.

08.01 h. Volteig menor parroquia.08.30 h. 1r Toc a missa parroquia
08.45 h. 2n Toc a missa "

09.00 h. 3r Toc a missa parroquia

10.00 h. 1r Toc a missa parroquia
10.15 h. 2n Toc a missa "
10.16 h. Volteig mitjana i segonal "
10.30 h. 3r Toc a missa "


11.30 h. 1r Toc a missa parroquia
11.45 h. 2n Toc a missa "
11.46 h. Volteig mitjana i segona " 
12.01 h. 3r Toc a missa "


13.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor parròquia i general convent.

20.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario