jueves, 25 de marzo de 2021

Diumenge de Rams, 273 anys després

 

          Tal com he titulat l'entrada a aquest post, així és, almenys que estiga documentat, ja que va ser l'any 1748 l'última vegada que la imatge de la Patrona la Santíssima Mare de Déu de la Soledat s'haja trobat present un Diumenge de Rams en la parròquia. Els motius certament són diferents, en aquesta ocasió és a conseqüència de la pandèmia de la covid-19 i l'anterior ocasió a la que faig referència, va ser un tridu que es va realitzar en rogatives per terratrémols, tenint lloc la conclusió i posterior retorn a l'ermita en aquest mateix Diumenge de Rams 7 d'abril a la vesprada.
        “La Setmana Santa dóna començament en el Diumenge de Rams amb la commemoració de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, seguint la narració de l'Evangeli de Sant Marc. "
 
           L'inici d'esta festivitat ve marcada per la primera Lluna Plena posterior a l'equinocci de primavera. El Diumenge de Rams és el diumenge anterior a la dita Lluna, per això, tots els anys la data varia.
 
 
           Al llarg dels distints països de tradició catòlica, i al marge de les celebracions litúrgiques, diverses manifestacions populars commemoren l'Entrada a Jerusalem i, en molts casos, donen començament a les processons de Setmana Santa. Són molt conegudes les processons de la "Borriquita" o de la "Pollinica" en algunes comunitats, que al·ludixen a la muntura de Crist representada en les talles que processionen, sent una de les més importants la d'Elx.
 
 
          Per a la tradició cristiana és un dia en què es commemora un triomf, l'entrada de Crist a Jerusalem amb el reconeixement d'un rei. Al llarg de la setmana el to és distint ja que rememora la Passió i Mort per a finalitzar amb la Resurrecció.
          El Diumenge de Rams és un dels dies més celebrats de la Setmana Santa, no tots els dies de les festes són celebrats de la mateixa manera, els més importants són el Diumenge de Rams, Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció.
 
 

 


          En este dia la celebració de la missa comença amb la benedicció de les palmes i rams d'olivera que porten els assistents i una vegada comença l'ofici es realitza la lectura del relat complet de la Passió, que en alguns temples és dramatitzat i es llegit entre tres persones per a emfatitzar-ho més.            Una altra curiositat d'este dia que en algunes llars s'ha fet popular és eixe dita de:"¡Diumenge de Rams! Qui no estrena, no té mans". En este dia molta gent té el costum d'estrenar alguna cosa, normalment una peça de vestir.


          Ací a Castalla, esta benedicció de rams d'oliveres i palmes es realitza en l'església del convent, per a continuació començar la processó fins a la parròquia. L'itinerari pel qual transcorre la processó és el següent: carrer convent, plaça l'hostal, carrer doctor Sapena i carrer Major. A l'arribada a la parròquia missa Major, (novament este any i per conseqüència de la pandèmia no serà així, no hi haurà processó i la benedicció de rams i palmes no es realitzarà en el convent si no que serà abans de cada missa en la parròquia) i les tocs per a este dia seran els següents:
Dissabte 27 de Març (vespra)


Durant el dia tocs propis de dissabte

13.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.

17.30 h.  Primer toc de Missa de vespra a la parròquia
17.45 h. Segon toc  
18.00 h.Tercer toc 
 
18.30 h. Primer toc a Missa de vespra a la parròquia.
18.45 h. Segon toc a Missa i volteig campana mitjana.
19.00 h. Tercer toc a Missa                        


20.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
20.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.

DIA 28 de Març Diumenge de Rams


07.31 h. Àngelus en la parròquia.

07.32 h. 1r Toc a missa. "
07.45 h. 2n Toc a missa. "
07.58 h. 3r Toc a missa. "
08.00 h. Volteig menor. "

Àngelus en l'ermita


10.01 h. 1r Toc a missa en la parròquia.
10.15 h. 2n Toc a missa “
10.16 h. Volteig campana mitjana i segona en la parròquia.
10.31 h. 3r Toc a missa en la parròquia.


11.31 h. 1r Toc a missa en la parròquia.
11.45 h. 2n Toc a missa “
11.46 h. Volteig campana mitjana i segona en la parròquia.
12.01 h. 3r Toc a missa en la parròquia.


13.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.


20.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario