domingo, 14 de febrero de 2021

Carnestoltes "LES QUARANTA HORES"

Este any 2021 ens preparem per a celebrar el tridu de les quaranta hores "Carnestoltes" en una nova excepcionalitat, ja que no es té constància de que cap altre any haja estat la imatge de la Patrona present a la parròquia en este tridu.

         
  
            Els tres dies que antecedixen al dimecres de cendra “carnestoltes” es celebra ací a Castalla el tridu de les quaranta hores a “Jesús Sacramentat”, estant exposat durant aquests tres dies en l'altar major de la parròquia i permaneixent els fidels en oració al costat del Senyor. Segons compten els majors, esta festa ha estat molt arrelada en la població fins al punt de tindre la rellevància quasi de les festes majors de moros i cristians. No he trobat documentació però no seria d'estranyar que vinguera de temps del Patriarca Sant Joan de Ribera (S.XVI).
 
 
 
              Com he comentat, sempre s'ha celebrat els tres dies que antecedixen al dimecres de cendra, exceptuant els anys compresos entre 1994 i 2008 que es va decidir traslladar a divendres, dissabte i diumenge perquè els fidels tingueren més temps i comoditat per a poder estar un estona  en oració davant de “Jesús Sacramentat”, ja que la majoria d'empreses acabaven la jornada laboral divendres al migdia. Antigament este dilluns i dimarts eren festius i no es treballava.
 
 
 
 
 
 
 
              Cal ressaltar que durant estos tres dies a la vesprada, abans de la missa o reserva del Santíssim, la coral de la parròquia amb gran solemnitat canta “els trisagis al Santíssim” i algunes altres peces musicals referents a l'Eucaristia. (Este any a conseqüència de la pandèmia  serà sense coral, cal ressaltar la tasca del director de la mateixa, ja que ell sols al orgue ha pal·liat l'absència del cor)
 
          Esta és una de les poques festes que només l'anuncien les campanes de l'església parroquial, per ser este el lloc de l'exposició del Santíssim, sent els tocs propis per a aquests dies els següents:.

Dissabte 13 de febrer “Vespra”


Durant el dia, tocs propis del dissabte.
13.02 h i 20.02 h. Volteig menor (4 campanes)Diumenge 14 de febrer "Primer dia"  
 
             

Durant el dia, tocs propis de diumenge, exceptuant els de la missa de 12.00 h. que passa a les 18.00 h.
Al 2n toc per al trisagi, volteig menor. (4 campanes)
A l'exposició, sobre les 11.15 h., al migdia a les 13 h. i reserva del Santíssim, sobre les 19.00 h., volteig general (5 campanes)

 
Dilluns i dimarts, 15 i 16 de febrer "Segon i tercer dia"

Al 2n toc per al trisagi i Missa, a les 18.45 h., volteig menor. (4 campanes)
A l'exposició a les 9.00 h., migdia a les 13.00 h., i reserva del Santíssim sobre les 20.00 h., volteig general (5 campanes)

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario