domingo, 31 de mayo de 2020

UNA NOVA CAMPANA
                 Des d'aquest diumenge 31 de maig, solemnitat de Pentecosta, tenim una nova campana entre nosaltres. Es tracta d'una campana dedicada a la Preciosíssima Sang del nostre Senyor Jesucrist.


               Totes les devocions més arrelades aquí a Castalla tenen alguna campana dedicada, però inexplicablement aquesta mai l'ha tingut o almenys no hi ha constància d'això. Des de fa uns anys estava jo amb la idea que faltava aquesta campana perquè des del so dels bronzes també ens recorden aquesta devoció tan arrelada, ja que data des de 1577.

 
 


                 Després de comentar això des de fa temps amb diverses persones, en el mes de novembre passat una d'elles em va afirmar que si jo realitzava el muntatge, ell sufragava el bronze, per la qual cosa després de comentar-lo al senyor rector En. Salvador Valls, al clavari Francisco José Rico i viceclavari Víctor Manuel Garcia Pagan, els va semblar excel·lent la idea, per la qual cosa ràpidament ens vam posar a la faena, ajuntant-nos Francisco José Rico "Pallisa" i jo per a realitzar els motles dels gravats que considerem que la campana deuria dur.
                 A primers de febrer d'aquest 2020 es va fondre aquesta nova campana per Abel Portilla, sent aquesta de 38 cm de boca,  un pes de 33 kg. de bronze i la seva inscripció està realitzada en les tres llengües en la qual es resa en l'ermita de la seva mateixa dedicació, això és, llatí, castellà i valencià. En la part superior en castellà diu: “PRECIOSÍSIMA SANGRE DE NUESTRO SEÑOR JESUCRISTO 1577” any en què Sant Joan de Ribera va dedicar la primitiva església parroquial a aquesta devoció, fundant també la confraria amb el seu mateix nom. En el mig peu de la campana en llatí diu: "SANCTE JOANNES RIBERA ORA PRO NOBIS", per ser aquest el sant anteriorment nomenat, i en la part inferior entre les línies de la campana en valencià diu: "SENT RECTOR EN. SALVADOR VALLS I CLAVARI EN. FRANCISCO JOSÉ RICO 2020”

                 Té també la campana en alt relleu 5 gravats: en la part exterior la típica creu amb peanya, part interior l'escut de la Preciosíssima Sang, part dreta una custòdia amb el Santíssim Sagrament i en la seua part esquerra l'escut de Castalla i sobre aquest una imatge de la Mare de Déu de la Soledat, patrona de la localitat.


                  La campana va arribar a Castalla a finals de febrer d'aquest mateix any i ràpidament em vaig posar a la faena per a realitzar el seu muntatge, per a la realització del jou vaig comptar amb la inestimable col·laboració de José Bernabéu, que va realitzar el disseny per ordinador i del fuster Enrique Berenguer que el va realitzar. Com a la meitat del muntatge ens va pillar el confinament pel Coronavirus, no el vaig poder concloure fins la setmana passada.
                 La campana ha quedat preciosa, tant en estètica com en sonoritat, estant col·locada en el presbiteri de la parròquia per a realitzar tocs de consagració i voltejos processionals fins que decidim la seua millor ubicació. Encara que en les misses d'aquest dia de Pentecosta ja ha sonat, es pot considerar que el seu primer volteig solemne l'ha realitzat a les 13.00 h. unint-se en el seu so als seus 11 companyes que anunciaven aquesta solemnitat de Pentecosta, tal com queda en part reflectit en el següent vídeo:
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario