jueves, 19 de marzo de 2020

I després dels músics, les campanes






         Sí, així ha sigut el volteig de campanes que ha tingut lloc a les 13.00 h. ací a Castalla. La majoria dels músics de la localitat han sigut fidels a la convocatòria realitzada a través de les xarxes socials per a, a les 12.00 h., des dels seus balcons o finestres interpretar les peces de "Paquito el xocolatero” i "Amparito Roca”. La fantàstica idea ha resultat preciosa, perquè primerament han amenitzat aquest solemne dia de San Josep, dins de l'anomalia existent del confinament en les nostres cases, per a concloure amb la més alta música que pot sonar a la nostra ciutat, la de les CAMPANES.







        Dispars han sigut les opinions que he pogut llegir durant aquests dies a través de les xarxes socials, sobre que tocs haurien de realitzar les campanes durant aquests dies de reclusió de les persones, pel Covid-19. Entre els més extrems, cal destacar l'opinió d'uns que afirmen que haurien de voltejar tots els dies a les 12.00 h del migdia, i en canvi uns altres s'inclinen per la idea que haurien de callar en absolut fins que tot finalitze, per a concloure amb un gran volteig general.









        En la meua modesta opinió, l'opció triada ací a Castalla és de les més sensates, perquè les campanes han de seguir, com vaig comentar en l'entrada anterior, realitzant els seus tocs de costum exceptuant, és clar, els de crida, convocatòria, consagració etc., perquè tots els actes de culte es realitzen a porta tancada, però els que són tocs d'oració, senyals de difunts o voltejos de festivitats han de realitzar-se amb normalitat, perquè precisament la missió de les campanes és anunciar, avisar i lloar.

 ”LAUDO DEUM VERUM; PLEBEM VOCO; CONGREGO CLERUM; DEFUNCTOS PLORO; TEMPESTATEM  FUGO; FESTAS DECORO.”




         De no ser per l'excepcional situació que estem vivint per el “ESTAT D'ALARMA” el títol d'aquesta entrada seria "San Josep i els seus tocs", però també pot servir, per això aprofite l'ocasió per a realitzar aquest post, deixant així constància dels tocs realitzats en aquest singular dia:

 SANT JOSEP I LES SEUS TOCS




                                Imatge de S. Josep de la Parroquia de Castalla







                                                      Capella anys 50




Sant Josep és cap de la Sagrada Família. L'home en qui Déu va confiar els seus més valuosos tresors. Espòs de María Santíssima, pare virginal de Jesús.








L'Arquebisbe de València veient la imatge després de guanyar l'escultor un primer premi en una exposició










El papa Pius IX va anomenar Sant Josep, en 1847, patró de l'Església universal. Si la festa, 19 de març, cau en Setmana Santa, s'anticipa al primer dissabte anterior a ella. Esta festivitat, que ja existia en nombrosos llocs, es va fixar en esta data durant el segle XV i després es va estendre a tota l'Església com a festa de precepte en 1621.També es celebra el día del seminari, per ser patró dels seminaristes, i es conmemora com a día del pare.






                                                 Imatge de S. Josep del convent






La paternitat de Sant Josep aconseguix no sols a Jesús sinó a la mateixa Església, que continua en la terra la missió salvadora de Crist. El papa Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon Romà, perquè tots els cristians -en el moment en què Crist es fa present en l'altar- venerem la seua memòria.




















                                                   Imatge de S. Josep del convent






En la parroquia de Castalla hi ha una capella dedicada a Sant Josep des del dia 3 de setembre de 1948, en el que D. Antonio Rodilla, per delegació del Sr. Arquebisbe D. Marcelino Olaechea, va consagrar el seu altar i va dedicar la seua capella. No hi ha constància que abans de la destrucció de 1936 haguera capella dedicada a Sant Josep en esta església (d'altra banda prou estrany) però sí que hi ha constància que hi havia a manera d'una xicoteta confraria que s'encarregava de formalitzar la festa inclosa la seua processó (Segle XVIII). No seria d'estranyar que la imatge que es processionaba fóra la que en l'actualitat hi ha en el convent i que anteriorment pertanyia a la família Soler, el descendent de la qual Juan Francisco Soler la va regalar a Manuel Leal, el que després d'un riguros estudi sobre la imatge la va donar a la parròquia, amb la condició que estiguera exposta al cult públic en un lloc digne. D. Salvadors Valls va creure convenient que la seua col·locació fóra en l'església del convent per no haver en esta cap imatge de Sant Josep.






                                               Capella en la actualitat




Esta festa tan arrelada en tot el món, és una llàstima que ací a Espanya no se celebre en totes les comunitats per igual, encara que sí que es celebra en la nostra, comunitat valenciana, i per això en el nostre poble, Castalla. Com no podia ser d'una altra manera esta festivitat de precepte les campanes ho tenen que anunciar i els tocs seran els següents:


Dia 18 de març Vespra.





08.00 h., 13.00 h, i 20.00 h Toc d'oració del Ave Maria parròquia, convent i ermita.

20.01 h. Volteig menor parròquia, general en el convent i campana ermita.




Dia 19 de març Sant Josep



08.00 h., 13.00 h. i 20.00 h. Toc d'oració del Ave Maria parròquia, convent i ermita.

08.01 h, Volteig menor parròquia i ermita.

13.01 h. Volteig menor parròquia, general en el convent i campana ermita.






No hay comentarios:

Publicar un comentario