lunes, 16 de septiembre de 2019

Manteniment 2019
          Un any més, com és costum, en acostar-se les nostres festes majors ens reunim els campaners per a fer les tasques de manteniment de les nostres campanes, i així tindre-les en perfecte estat per a les esmentades festes. Com en altres entrades he constatat, aquestes són les festes campaneres per excel·lència de tot l'any, perquè tenen més ús fins i tot que la Setmana Santa i especialment enguany on es pot considerar que vam tindre un dia més de festa, perquè vam realitzar la pujada de la imatge de la Patrona a la seua ermita l'últim dia de novena, això és el 30 d'agost.


        Ens reunim per a realitzar l'esmentat manteniment el dissabte 24 d'agost, matinant en aquesta ocasió un poquet més que en anys anteriors, perquè a més del apretat dels trujes, teníem l'envernissat de la fusta i pintat de tots els ferratges que solem realitzar en anys alterns.        Ens concentrem a la porta de l'església aqueix dissabte a les 7.30 h. del matí alguns dels campaners, José Bernabéu, Oscar Reche, Víctor Pagan, Miguel Bernabéu, Kiko Rico, Jorge Dura, Marcos Rico, Francisco José Rico i jo. És digne de ressaltar la gran il·lusió i entusiasme que va tindre Marc Rico, qui amb tan sols 8 anys d'edat, allí va estar col·laborant com un més des d'aquesta hora i fins que acabarem.


        Com en aquesta ocasió no teníem clar que poguérem realitzar el manteniment a les cinc campanes de la parròquia, pensem que seria interessant efectuar-lo a l'inrevés que altres anys, això és, començar per les campanes majors i concloure amb les xicotetes, perquè si es quedava algun pendent ho podríem realitzar qualsevol dia en finalitzar la jornada laboral.
         Res més pujar a la torre invertim la campana segona i a continuació la major, repartint-nos meitat per meitat en cada campana, sobre les 9.30 h. quan les teníem quasi concloses, baixem per a reprendre forces amb el tradicional esmorzar que solem realitzar a peu de campanar. Seguidament pugem, i mentre uns pintaven els ferratges de les campanes grans, invertim la "mitjana" i la  "dejuni" per a entretant apretar tots els caragols, deixant la xicoteta per al final. Sobre mitjan matí va fer acte de presència el rector En. Salvador Valls per interessar-se de com duiem la tasca.        Com vam veure que encara que finalitzant un poc més tard sí que podíem realitzar-ho a les cinc campanes, pensem a muntar la bastimentada per a arribar a la xicoteta. Concloem enguany el manteniment sobre les 14.30 h. una mica més tard que en anys anteriors, però certament a una bona hora per a anar-nos a celebrar l'èxit de la tasca realitzada, amb la cerveseta dels campaners.       A les altres cinc campanes, això és les quatre del convent i la de l'ermita també les vaig revisar el dimecres 21 d'agost, no intervenint a penes sobre elles perquè es trobaven en perfecte estat, excepte  el tensat d'algun moll de retrocés dels martells de repic o greixatge de les cadenes de volteig.
No hay comentarios:

Publicar un comentario