jueves, 15 de agosto de 2019

TOCS DEL PATRÓ SANT ROC             Per a la celebració del Tridu al patró de la localitat, Sant Roc, enguany hem tingut una peça entre nosaltres per a fer-nos reflexionar sobre la realitat que molts cristians viuen actualment en el món.
         El Tridu com el seu nom indica són les celebracions que durant els tres dies anteriors a la festa tenen lloc com a preparació per a aquesta .Este any hem tingut excepcionalment exposat en l'altar major de la parròquia, al costat de la imatge de Sant Roc, un calze profanat a l'Iraq, en la plana de Nínive, creient el nostre rector En. Salvador Valls que serien aquestes les dates indicades per a exposar-ho, per a convidant-nos al fet que prenguem consciència de la persecució religiosa, que com he esmentat, hui en dia en el món existeix contra els cristians i que el propi Sant Roc va viure en les seues carns, ja que va ser perseguit i fins i tot empresonat a causa de la seua fe.
         El responsable de “Ajuda a l'Església Necessitada” de la zona del Llevant, Sergio Rivas Castillo, ha tingut a bé cedir-nos durant aquests dies el calze esmentat, el qual consta d'un orifici de bala d'entrada i rebentat en la part d'eixida, per a recordar-nos i demanar-nos oració per la gran quantitat de cristians que en data de hui no poden viure lliurement la seua fe, fins i tot corrent perill les seues pròpies vides, morint molts assassinats, derrocant i profanant els seus temples (com mostra el propi calze) i fins i tot les seues cases particulars.                                      Imatge de Sant Roc (actual)

           Sant Roc va nàixer, segons la tradició, a Montpeller (França) l'any 1295 aproximadament, i va ser un pelegrí que es va desplaçar a Roma. Va recórrer Itàlia i es va dedicar a curar a tots els infectats de la pesta. La seua vida l'hem de datar amb tota seguretat, a partir de la mitat del segle XIV i la seua mort en 1327, el més probable es que fora en Voghera, a pesar de la hipòtesi de Montpeller.

                              
                                            Imatge de Sant Roc (antic)


           La seua devoció es va estendre molt ràpidament a partir del segle XV. Des de Venècia es va estendre el culte cap al món germànic i als Països Baixos. En 1477, en ocasió d'una epidèmia de pesta, es va fundar a Venècia una confraria que davall el seu nom, es va dedicar a l'hostalatge de malalts de pesta i que va ser coneguda com "Confraternità o Scuole doní Sant Rocco". La dita agrupació va fomentar la devoció al sant construint capelles i més centres d'acollida per tota Itàlia.
            Una de les esglésies més conegudes que estan dedicades a este sant està a París, molt prop del Museu del Louvre; la va fer edificar Lluís XIV en 1563. Tota Europa i inclús Amèrica Llatina estan sembrades de temples que li van ser dedicats.
                                                                 
            La seua onomàstica és el 16 d'agost. Sant protector davant de la pesta i qualsevol classe d'epidèmies, la seua intervenció era sol·licitada pels habitants de molts pobles i, davant de la desaparició de les mateixes reconeixien la intervenció del sant, per la qual cosa se li anomenava sant patró de la localitat. És a més protector de pelegrins, infermers, cirurgians o cànids, entre altres.


                                                     Campana Sant Roc (truja metálica)

         El bisbat d'Oriola va aprovar diverses peticions de devocions locals a Sant Roc en el sínode d'Oriola de l'any 1600, a causa de l'epidèmia de 1595 i les consegüents malalties contagioses.


   


      

                            Campana Sant Roc (truja de madera)               Ací a Castalla, tal com vaig narrar en l'entrada anterior, en el 1653 va començar el declive de la celebració de les festes patronals a la Nativitat de La nostra Senyora i va ressorgir el de l'Assumpció per ser titular de la parròquia. Entre aquests mateixos anys 1648-53 i per tot l'anteriorment citat sobre les epidèmies, el consell de la vila de Castalla pel sistema d'elecció "redolins" va triar a Sant Roc com a patró principal de la vila i protector contra les mateixes, patronatge que d'altra banda molt aviat es veuria eclipsat per una altra advocació mariana que per aquelles dates ja tenia una grandíssima devoció popular "la Mare de Déu de la Soledat" (en la proxima entrada narraré més sobre ella)

                            "EL SISTEMA DE REDOLINS"

             Aquest sistema consistia a escriure el nom per separat dels sants als quals es pretenia triar, en un pergamí enrotllat i recobert de cera, els quals després es ficaven en un recipient d'aigua, i al que un xiquet, després de donar-li tres voltes i encomanant-se a la Santíssima Trinitat, treia un i el donava a les autoritats civils i religioses, els qui acceptant com a voluntat divina ho proclamaven com a Patró. No hi ha constància dels altres dos noms que no es van obrir.

       La processó d'este, igual que la de l'Assumpció, que ja vaig narrar en l'article anterior es va deixar de realitzar en la dècada dels anys 60,  formant-se la confraria i recuperant-se de nou esta processó amb el seu novenari en 1984. Esta processó, que és conjunta amb la imatge de la Mare de Déu de l'Asumpció, es realitza en el dia d'esta i per això ja estan narrats els tocs en l'article anterior, i sent els tocs per a este 16 d'agost, “dia de Sant Roc” els següents:

15 La Assumpció i “Vespra de Sant Roc”

             Durant el dia, els tocs i voltejos propis del dia de l'Assumpció amb la seua processó (narrats en l'article anterior)

21.02 h. Volteig menor parròquia i convent (de vespra)


                     Foto inusual de Sant Roc i la Assumpció amb la Patrona

16 d'agost “Sant Roc”

08.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia.
               Volteig a dos curt convent.
               Volteig ermita.

10.01 h. 1r Toc a missa parròquia.
10.15 h. 2n Toc a missa       “
10.16 h. Volteig menor          “.
10.31 h. 3r Toc a missa       “.

13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor parròquia, convent i ermita.

21.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.

              Enguany també hem tingut com a novetat l'ornamentació realitzada al carrer "doctor Sapena" per Juan Carlos Carbonell i famíli,a amb les fotografies dels diferents taulellets que per tota la localitat hi ha des de molt antic sobre Sant Roc, per a intentar recordar a les noves generacions l'arrelament que aquesta devoció des del segle XVII ha tingut per a la població de Castalla; també ha sigut digne d'esment l'arreglament vegetal realitzat en aquest carrer així com la preciosa vistositat esdevinguda al llançament de pètals de flors al pas de la processó.


             També en honor al patró Sant Roc, des de fa moltíssims anys es celebren festejos populars consistents en la solta de vaquetes pel recinte establit en la ciutatNo hay comentarios:

Publicar un comentario