sábado, 3 de agosto de 2019

A menys d'un mes i la pilota en la teulada






          Aquest dissabte 3 d'agost hem realitzat una xicoteta escapada a Socuellamos, per a veure l'estat en què es troba la restauració de les andes grans o de festes de La nostra Patrona. En arribar allí ens estava esperant David Salmerón, propietari del taller d'art religiós Salmerón.



          David, molt atent, ens ha guiat per tot el taller, donant-nos complit compte de l'estat en el qual es troba cadascuna de les peces, així com el procés de la seua restauració, mostrant-nos també els reforços, que sobre les peces més fràgils i propenses a trencament ha executat.



          Moltes de les peces, després de l'escatat i la preparació per a acoblar el pa d'or, estan ja en la fase final, quedant-nos nosaltres gratament sorpresos per l'impacte que ens ha causat el daurat tan lluent, tenint  la satisfacció personal de saber que hem deixat esta joia que Castalla té en mans de uns auténtics profesionals.

         Una altra de les intervencions que considerem pot ser un encert ha sigut la realització de les barres dels portadors en alumini, primer per la considerable reducció del seu pes, sense desestimar el xicotet invent realitzat sobre aquestes per a poder incorporar quatre portadors més, sent de fàcil desmunte per al pas pels arcs de l'ermita, ja que aquestes andes des de la seua execució van vindre preparades per a vint portadors, havent de tallar 60 centímetres a cada extremitat per al seu pas pels arcs esmentats i quedanse en setze, podent a partir d'ara ja ser portats per vint persones amb un fàcil mecanisme de desmunte. 

         Els fanals de metall també han sigut desmuntats per peces per a procedir al seu banyat en or, estant la majoria d'elles ja daurades i mancant el seu muntatge. L'última de les intervencions que ens ha mostrat és la consistent en el núvol i el grup escultòric dels àngels, estant el núvol francament enlluernador, mostrant-nos també el procés fotogràfic de la intervenció sobre els àngels, resultant curiós com canviava l'expressió de la cara d'algun d'ells, tan sols per la neteja profunda que ha executat.







David ens ha garantit que a la fi d'aquest mes d'agost tindrà la restauració conclosa i pendent del seu lliurament, assaltant-nos en aquest moment la pregunta: podrà estrenar La nostra Patrona les seues andes restaurades en aquestes pròximes festes 2019? I és que com el títol d'aquesta entrada afirma, la pilota segueix en la teulada, referint-me, és clar, a les obres de la costera d'accés a l'ermita, ja que com es pot apreciar en les fotografies, a menys d'un mes per a les festes, aquestes obres es troben en un estat bastant endarrerit, sent possible que haguérem de repetir el format de les processons de festes del passat 2018, tenint l'inconvenient que aquestes andes grans no passen per les portes de l'església del convent degut als escalons que hi ha embotits contra aquestes portes, per la considerable elevació del sòl del parc exterior. (Al meu entendre l'ajuntament hauria d'executar una xicoteta intervenció perquè aquestes portes queden a la seua altura original i donat el cas qualsevol imatge o qualsevol anda poguera accedir a aquesta església)

No hay comentarios:

Publicar un comentario