domingo, 18 de febrero de 2018

Restauració de campana en el 75 aniversari          Amb aquest títol faig referència a l'adquisició i restauració de la campana “Antonia Hermenegilda" que ha tingut lloc el passat any 2017, sent exactament el 75 aniversari de la seua fosa, doncs està datada de l'any 1942.


      La campana en qüestió té una inscripció en la part superior que diu: “ANTONIA HERMENEGILDA", en la part central exterior una creu simple i part interior “A EXPENSAS D. FRANCISCO TORRÓ AMORÓS PRESBITERO”, a un lateral un cor coronat amb una creu i a l'un altre la marca de fosa: “FUNDICIÓN DE MANUEL ROSES VIDAL - HIJO DE ROSES SANTOS - VALÈNCIA” i en el peu “TIBI 1942”. Té un pes el bronze de 35kg, el jou amb fusta i ferratges 30kg del que fa una suma total de 65kg . Les seues mesures són 38cm de boca per 34cm d'altura més 11cm del ansa, sent les seues mesures totals 75cm d'ample per 90 d'altura.


  


         Aquesta campana va ser fosa a costa de l'esmentat sacerdot de Castalla  "capellà Torró” i col·locada en la espadanya de una capella en una finca de la seua familia denominada “el Pla de la Magdalena” situada en el terme municipal de Tibi, i tot indica que el nom de “Antonia Hermenegilda" va ser triat pel rector per a dedicar-la a les seues àvies.         Passats els anys i davant l'abandó de la finca per haver-se assecat el naixement de l'aigua, van decidir els propietaris de la mateixa (fills i filles d'una neboda del sacerdot) amb molt bon criteri, el desmunte de la campana i trasllat a la seua casa de Castalla, per a evitar fóra objecte de robatori pels amics del patrimoni aliè.


           Certament no sabia jo de l'existència d'aquesta campana fins que en el mes de maig del passat 2017 me la vaig trobar exposada en la fira de Sant Isidre, que es realitza en el mes de maig ací a Castalla. La campana la va exposar l'amic i empresari David  "Carancha" propietari de la empresa "Lacados Galvañ" entre molts altres objectes antics, especialment mobiliari, com a mostra de les restauracions que realitza.


 
          Va ser el propi David qui ens va posar en contacte a Álvaro Bernabéu Torró i a mi per a gestionar l'adquisició de la campana, doncs afirmava aquest que tenia clar que en quan jo la vera tindria especial interès per adquirir-la. Al principi no arribem a cap punt de trobada per discrepar pel preu de la campana, sent ja el 16 d'agost, dia de Sant Roc, patró de Castalla, on en aquesta segona trobada quan arribem a un acord.
           El següent dia 17 d'agost formalitzem el contracte de compravenda de la campana, d'una banda Álvaro Bernabéu Torró en nom propi i en representació del seu germà Augusto i germanes Silvia i Almudena, tots ells propietaris de la campana i per una altra jo, Juan Carlos Candela Leal, com part compradora. Seguidament i amb l'ajuda del meu amic i campaner Francisco José Rico  "Pallisa" ens la portem a la meua casa de camp per a procedir a una restauració molt més minuciosa i exhaustiva que la que ja havia començat David  "Carancha" en la seua empresa.


 


          El 26 d'agost, dia en el qual realitzem el manteniment de les campanes de la parròquia i després de concloure aquest, vaig realitzar el que es podria denominar la seua presentació en societat, doncs la vaig mostrar als campaners, campaneres i al rector En Salvador Valls, indicant tots que havia caigut en les millors mans per a garantir-li un bon futur  a la campana.

        En el mes de setembre vaig començar les tasques de restauració en les meues estones lliures, tenint clar que hauria de tenir-ho conclòs abans de Nadal, per a així poder afirmar que la restauració havia tingut lloc en el 75 aniversari de la seua fosa i muntatge.
La restauració ha constat de les següents fases:


1º Desmunte del jou de fusta i ferratges per a comprovar per separat l'estat de cada peça. 

2º Arenat per a llevar vernissos i pintures del bronze i posterior poliment.

3º Unió per encolat de les parts trencades, masillat de les clevills en la fusta del jou i posterior envernissat amb vernís al tint.

4º Substitució de tots els caragols deteriorats per nous.

5º Tornejat dels eixos per a poder acoplar coixinets amb rodaments.

6º Realització d'un nou batall, doncs l'existent no tenia punt d'amarre, sinó que finalitzava amb argolla, per la qual cosa anava boig dins de la campana colpejant en qualsevol lloc de la mateixa.

7º Muntatge i equilibrat de la campana respecte al jou.

8º Fabricació d'una espadanaya portàtil per a poder ser utilitzada en qualsevol lloc.
         La vertadera intenció que porte amb aquesta campana és regalar-la a la parròquia i que siga col·locada en el campanar de la mateixa, però fins que puga condicionar-li el seu lloc definitiu estarà situada al costat de la meua col·lecció particular.

         Per a concloure aquest article vull donar les gràcies a David "Carancha" per l'ajuda prestada en tot moment, i a Álvaro Bernabéu Torró per l'afectuós i cordial tracte rebut durant els tràmits per a la compravenda de la campana.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario