domingo, 19 de noviembre de 2017

RECUPERACIÓ DEL TOC MANUAL D'ÀNIMES
 
          Com he esmentat en l'entrada anterior, la vespra del dia de tots els fidels difunts, açò és el dia 1 de novembre a les 8 de la vesprada, té lloc un llarg i singular repic de campanes, el toc d'ànimes.

               Encara que les campanes estan electrificades des de l'any 1964, aquest toc s'ha realitzat moltes vegades, manualment, per la seua excepcionalitat, sense desestimar la diferència en la sonoritat de les campanes, de realitzar-se els repics amb els batalls a ser amb els electro-martells.
 


           L'última vegada que ho realitzem a mà va ser exactament l'any 1984. En aquest 2017 ens havíem proposat tornar a recuperar-ho, ajuntant-nos per açò Quico Rico, Laura Rico, Víctor Manuel Alarcón, José Bernabéu, Juan Carlos Buades, Víctor Manuel García, Laura Bernabé i Juan Carlos Candela.            A les 19.45 h. ens concentrem en la sala de campanes per a preparar les cordes i així poder realitzar aquest toc d'ànimes manualment. A les 20.00 h. comencem com és tradicional amb el toc del  “Ave María” per a a continuació començar amb el repic de difunts de tercera.             Primerament teníem idea de realitzar-ho tal qual com aquests últims anys amb una durada d'uns 20 minutos, però mentre ho estàvem realitzant, decidim que ja que ho recuperàvem hauria de ser amb totes les seues conseqüències, açò és, amb una durada d'una hora, de 20.00 h. a 21.00 h, per a concloure a aquesta hora amb el toc de difunts de primera especial, que s'executa amb el mig vol de les campanes, primerament "dejuni" i "mitjana" al mig vol, unint-se al cap d'una estona la "major" i després d'uns minuts parant les dos primeres i quedant-se solament al mig vol la "major".

          Vull agrair la disponibilitat d'aquest grup de campaners i campaneres, ja que sense la seua col·laboració haguera sigut molt complicat recuperar aquest toc manualment i el mig vol, per descomptat, impossible. També és molt d'agrair els comentaris, sobretot de persones majors, agraint després de tants anys sentir aquests tocs tal com des de segles s'havien executat.


             L'excepcionalitat d'aquest toc de difunts en comparació dels quals se solen executar durant l'any, és que aquests últims es realitzen per un difunt concret de la comunitat parroquial, tant en els senyals que es realitzen a l'alba, al migdia i capvespre com en el propi enterrament, mentre que aquest toc ens convida a tindre un record especial i elevar una pregària a Déu per tots aquells que ja no estan entre nosaltres.


No hay comentarios:

Publicar un comentario