domingo, 24 de septiembre de 2017

Manteniment de campanes 2017






              Fidels a la cita anual, i com no podia ser d'una altra manera, ens reunim el dissabte 26 d'agost el grup de campaners i campaneres per realitzar el manteniment de campanes quan s'acosten les festes patronals a La Mare de Déu de la Soledat Gloriosa, festes campaneres per excel·lència, perque són els quatre dies de l'any que més ús es fa de les campanes.








       
              Aquest any estàvem menys matiners, ja que comencem mitja hora més tard de l'habitual, sent a les huit del matí l'hora que triem per començar. En aquesta ocasió encara vam ser alguns més que en anys anteriors, de seguir així el campanar se'ns quedarà menut. Aquest dia els més matiners vam ser José Bernabéu, Miguel Bernabéu, Jorge Durá, Antonio Bañón, Víctor Manuel Garcia Paguan, Francisco José Rico, Juan Carlos Buades, Oscar Reche, Juan Carlos Candela, Víctor Manuel Alarcón i Elsa Alarcón (que amb tan sol 9 anys d'edat és d'admirar l'interès i l'afició que li va posar treballant com uno més). També vull ressaltar a Ricardo Minguez qui encara no sent campaner sempre està amb una actitud de disponibilitat, col·laboració i participació en quantes tasques se li requereix, i més concretament en la fabricació i reparació de circuits electrònics per a les campanes.






           Durant la resta del matí també es van anar incorporant altres campaners i campaneres com Quico Rico i Laura Rico, sense oblidar-me tampoc de Toya Bernabéu que es va centrar en una actuació com a reportera gràfica, fent fotografies i videos des de l'exterior del campanar. Com de costum, la primera actuació que realitzem va ser muntar el andamiaje per tindre accés a la campana menuda, la que a continuació col·loquem de cap per amunt per a començar a efectuarli el manteniment.( Este consisteix a apretar tots i cadascun dels cargols i rosques dels trujes i amarres de les campanes, revisió de rodaments, cadenes, motors i mecanismes, vernissat de la fusta i pintat dels ferrajes, aplicació d'antioxidants per a la cadena i revisió de batalls.)





         
              Seguidament i en ser un bon numero de campaners col·loquem de cap per amunt les campanes mitjana i segona, per finalitzar la dejuni i la major. En aquesta ocasió també llevem els batalls de les campanes menuda, dejuni i mitjana per recol·locar-los amb cordes noves, no canviant-les-hi a les doss majors perquè les tenien ja substituïdes de poc temps.









           També en aquest any vam ser fidels a la tradició en l'esmorzaret que realitzem sobre les 9.30 h. del matí a la plaça de l'església i a peu de campanar, i com no, en el menjar de germanor que realitzem després de concloure la tasca a la meua caseta de camp.






            Un any més tenim les campanes en perfecte estat per als tocs i voltejos de les festes majors, que són com he esmentat, els dies de major dinamisme campaner de l'any, i encara que la veritat és  que aquests manteniments porten treball, per a nosaltres suposa un dia de discerniment, lúdic i festiu on aflora la companyerisme i l'amistat dels quals ens uneix en una mateixa afició, les campanes.








No hay comentarios:

Publicar un comentario