viernes, 16 de septiembre de 2016

LA PLAÇA DE L'ERMITA             Com són moltes les persones que em pregunten el motiu pel qual la imatge de la Patrona no ha pogut pujar a la seua ermita en la processó del dia 4 de setembre, he pensat realitzar una entrada en el blog, malgrat no haver-ho creat per a aquests temes, per a deixar constància i aprofitant l'ocasió publicar algunes fotos de la pavimentació realitzada l'any 1970.

             El motiu fonamentalment es basa que es van a realitzar unes noves obres de pavimentació en aquesta plaça, per haver causat una xicoteta deterioració les arrels del eucaliptus situat en la mateixa. També es pretén alhora fer una excavació arqueològica intentant trobar elements que llancen llum sobre la plaça en l'antiguitat. Per aquest motiu, l'ermita quedarà els pròxims mesos sense accessibilitat, sense desestimar que a data d'ahui i amb poc més d'una setmana d'obra, i segons el propi encarregat de l'ermita “Pallisa”, aquesta es troba amb un dit de pols per lo que seria impossible obrir-la al culte i per aquests motius romandrà la Patrona en la parròquia fins que concloguen les obres.            

            
              L'actual pavimentació va ser efectuada pel rector D. Toribio Sellés amb molt sacrifici i esforç en 1970, any en el qual també estava concloent la restauració de l'ermita realitzada en diverses fases en la dècada dels 60. Els materials que va utilitzar bàsicament van ser marbre i pedres de cant rodat, per a açò va visitar diverses empreses de marbre de Novelda intentant aprofitar restes d'aquest material per a reduir el seu cost o fins i tot resultara gratuït, i per a la pedra van ser el propi sacerdot, sagristà i monaguillos en la seua cerca, arreplegant-les i portant-les als propis obrers per a la seua col·locació.
            Com es pot apreciar en les fotografies, va realitzar una característica i singular decoració, situant en la part central a manera d'un passadís o catifa amb l'escut de Castalla en el centre, un banc d'obra formant cantonada al voltant del eucaliptus perquè la gent poguera asseure's a descansar a l'ombra d'aquest, va col·locar una taula de pedra amb un mosaic central amb l'al·legoria de la multiplicació dels pans i els peixos, va col·locar una font d'aigua potable sota els arcs de la casa dels majordoms i una altra decorativa en la façana de l'ermita amb un mosaic de la verge de la Soledat, aprofitant un lavabo de marbre situat en l'antiga sagristia. També va  pavimentar amb pedra tota la costera d'accés a la plaça. En la dècada dels 90 el M.I. Ajuntament va col·locar rajola de terratzo sobre aquesta pedra i en el 2014 es va substituir per l'actual llamborda.

        Sense entrar en valoracions sobre el disseny o format de la plaça, doncs per a gustos colors, en consciència crec que és molt d'agrair la labor d'aquest sacerdot, ja que va realitzar les obres d'aquesta plaça com les de moltes altres coses amb l'única ajuda dels donatius dels feligresos de Castalla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario