sábado, 12 de abril de 2014

DIUMENGE DE RAMS
“La Setmana Santa dóna començament en el Diumenge de Rams amb la commemoració de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, seguint la narració de l'Evangeli de Sant Marcos. "L'inici d'esta festivitat ve marcada per la primera Lluna Plena posterior a l'equinocci de primavera. El Diumenge de Rams és el diumenge anterior a la dita Lluna, per això, tots els anys la data varia.

Al llarg dels distints països de tradició catòlica, i al marge de les celebracions litúrgiques, diverses manifestacions populars commemoren l'Entrada a Jerusalem i, en molts casos, donen començament a les processons de Setmana Santa. Són molt conegudes les processons de la "Borriquita" o de la "Pollinica" en algunes comunitats, que al·ludixen a la montura de Crist representada en les talles que procesionen, sent una de les més importants la d'Elx.Per a la tradició cristiana és un dia en què es commemora un triomf, l'entrada de Crist a Jerusalem amb el reconeixement d'un rei. Al llarg de la setmana el to és distint ja que rememora la Passió i Mort per a finalitzar amb la Resurrecció.
El Diumenge de Rams és un dels dies més celebrats de la Setmana Santa, no tots els dies de les festes són celebrats de la mateixa manera, els més importants són el Diumenge de Rams, Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció.


En este dia la celebració de la missa comença amb la benedicció de les palmes i rams d'olivera que porten els assistents i una vegada comença l'ofici es realitza la lectura del relat complet de la Passió, que en alguns temples és dramatitzat i es llegit entre tres persones per a emfatitzar-ho més.
Una altra curiositat d'este dia que en algunes llars s'ha fet popular és eixe dita de:"¡Diumenge de Rams! Qui no estrena, no té mans". En este dia molta gent té el costum d'estrenar algo, normalment una peça de vestir.


Ací a Castalla, esta benedicció de rams d'oliveres i palmes es realitza en l'església del convent, per a continuació començar la processó fins a la parròquia. L'itinerari pel qual transcorre la processó és el següent: carrer convent, plaça l'hostal, carrer doctor Sapena i carrer Major. (Exceptuan enguany que será en la plaça la font vella) A l'arribada al convent, missa Major, i les tocs per a este día seran els siguients:
Dissabte 12 de abril (vespra)


13.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.


18.31 h. 1r Toc a missa en el convent.
18.45 h. 2n Toc a missa             "
18.46 h. Volteig general             "
19.01 h. 3r Toc a missa              "


21.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
21.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.
Excepcionalment enguany de 21.30 h. a 22.00 h. tocs per al viacrucis de pujada del Crist del Consol a l'ermita.
DIA 13 de abril Diumenge de Rams

07.30 h. 1r Toc a missa convent.
07.45 h. 2n Toc a missa convent.
08.00 h. 3r Toc a missa convent.
08.01 h. Àngelus en l'ermita, parroquia
08.01 h. Volteig menor parroquia.

10.00 h. Volteig general parroquia i convent. (Hora de la benedicció dels rams)
10.01 h. 1r Toc a missa convent.
10.15 h. 2n Toc a missa  convent.
10.16 h. Volteig general convent.
(A l'arribada de la processó, volteig general)
10.31 h. 3r Toc a missa convent.


11.31 h. 1r Toc a missa convent.
11.45 h. 2n Toc a missa convent.
11.46 h. Volteig campanes menudes convent.
12.00 h. 3r Toc a missa convent.


13.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor en la parròquia i en el convent.


21.01 h. Àngelus en la parròquia, convent i ermita.No hay comentarios:

Publicar un comentario