domingo, 28 de abril de 2013

HISTORICA EIXIDA DE SANT FRANCESC





            El passat dia 13 d'abril, tal com estava previst, va tindre lloc la solemne Eucaristia, Processó i fogueres en honor a Sant Francesc de Paula. Tot es va desenvolupar amb normalitat dins del que és tradició, les campanes, és clar, a la perfecció, però va haver-hi un esdeveniment concret que pot considerar-se com a històric, tal com narra el títol a esta entrada, per no haver-se donat un altre cas similar.



               L'esdeveniment al que em referisc va tenir lloc en el moment de l'eixida de la imatge de Sant Francesc de Paula de l'Església del Convent per a la seua processó.






                Com en aquest dia, mes i any celebrem el 200 aniversari de la batalla de Castalla contra les tropes napoleòniques, que per aquelles dates tenien envaïda Espanya, es va realitzar una recreació històrica del memorable esdeveniment. Durant el matí i migdia van ser varis els actes que es van realitzar, tenint soldats de les dos bàndols amb els uniformes militars de l'època.









                  Arribada la vesprada i després de la finalització de la solemne Eucaristia, van formar als dos costats de la porta de l'Església del Convent una representació d'aquests soldats abans esmentats, i en el moment de l'eixida de la imatge de Sant Francesc de Paula, van disparar amb els seus mosquetons salves en el seu honor, passant a continuació a presentar armes, (al meu entendre, va quedar molt bonic, volent des d'ací felicitar a la persona o persones que tingueren esta brillant idea).






               No tenim constància de si en aquell 1813 s'aconseguiria realitzar esta processó, o per contra tindrien els frares mínims que realitzar-la enclaustrada, tal com es sol fer quan s'impedeix realitzar-les en els carrers. A continuació narre alguns detalls de esta batalla contra els francesos extreta de la web de turisme de Castalla.



                Durant la Guerra d'Independència, van tindre lloc a Castalla dos importants accions militars. La primera, que va tindre lloc en 1812, va ser una gran derrota per a l'exèrcit espanyol, i va provocar la conquista de la ciutat per part de l'exèrcit francés. No obstant, la segona batalla, que va tindre lloc el 13 d'abril de 1813, va ser un gran triomf per al ban espanyol al ser derrotades les tropes franceses del general Suchet.

BATALLA DE CASTALLA, 21 de juliol de 1812

                  El 21 de Juliol de 1812, sobre deu mil espanyols al comandament de D. José O'Donell, i uns quatre mil francesos al comandament del Baró Delort es van enfrontar en les terres castallenses, produint-se la derrota de l'exèrcit espanyol, sent testimonis els carrers del poble que van presenciar una batalla que va haver de ser guanyada per l'exèrcit espanyol i es va convertir en una cruel derrota.







BATALLA DE CASTALLA, 13 d'Abril 1813


Resum Històric
ALIATS: General en Cap: Sir John Murray. Força aproximada: 18.700 hòmens
FRANCESOS: General en Cap: Mariscal Suchet. Força aproximada: 13.600 hòmens

                    A l'abril de 1813 el mariscal Suchet va decidir atacar a les forces aliades abans que estes foren reforçades. El dia 11 conquistava Yecla i Villena i prenia un gran nombre de presoners. L'endemà l'avantguarda francesa va combatre amb els anglosicilians en el port de Biar. Estos intentaven guanyar temps perquè Murray concentrara les seues tropes a Castalla.




             El 13 d'abril Suchet va creuar el port de Biar, va enviar la seua cavalleria cap a Onil i va començar a desplegar-se en la Foia de Castalla. Mentres Murray hi havia disposat les seues tropes en les altures pròximes, però va cometre l'error d'ordenar a la divisió espanyola de Whittingham que es desplegara més cap a l'oest el que va causar un buit en la línia defensiva aliada. Suchet va intentar aprofitar dit buit, però afortunadament Whittingham es va donar compte del perill i desobeint Murray va tornar a recompondre la línia.

               A pesar del decidit atac francés, la posició aliada va aguantar. Suchet va concloure que la posició aliada era massa forta i va decidir retirar-se. Murray va tardar massa a organitzar la persecució pel que els francesos van poder retirar-se en bon orde.El Rei Fernando VII per a commemorar esta important victòria, en 1816 va ordenar fer la “Creu de Distinció” amb la inscripció de “Castalla 13 d'Abril de 1813”. Actualment, el museu de l'Exèrcit a Madrid conserva la medalla original. 









No hay comentarios:

Publicar un comentario