sábado, 29 de enero de 2011

NOU TOC D'HORES PER LES OBRES









                                  CAMPANA DE L'ERMITA





               Motivat per la restauració del campanar, des del dia 10 de gener a les 8 del matí, tots els tocs elèctrics del campanar de la parròquia els he anul·lat per seguretat, incloent el servici del toc d'hores, realitzant  com he mencionat en l'anterior article, només els diumenges els tocs a mà.







                             CAMPANA "SEGONA"  S. ROC
                     (encarregada entre altres tocs del so horàri)







                        Per esta conseqüència, han sigut diverses les persones que m'han comentat que troben a faltar el toc de les hores, a pesar que en el convent sí que continuen sonant, i a penes arribant esta xicoteta campana a sentir-se en el nucli antic de la poblasió.





RELLOTGE MECÀNIC DEL CAMPANAR




                  Procurant que es poguera donar un servici del toc d'hores a la part antiga del poble, he pensat, que podria suplir durant el temps que duren les obres la campana de l'ermita a la campana Sant Roc “segona” de la parròquia, donant esta els tocs del rellotge, a pesar de ser una campana de molt reduïda grandària en comparació a què suplix, però estant situada també en el nucli antic. Després de comentar-se'l al rector D. Salvadors Valls, i afirmant este que li pareixia bé la idea, des de hui 29 de gener a les  11 del matí el rellotge dóna les hores en l'ermita.






   PALLISA INSPECCIONANT LA SALA DE CAMPANES



                        D'altra banda les obres estan ja de ple, encara que personalment pense que hi ha per a prou més temps de què en un principi s'havia previst. S'està treballant en la terrassa del campanar, intentant descobrir els antics desaigües, també s'ha descobert el postís de l'escala que hi ha davall de la campana mitjana, trobant-se la primitiva paret de l'interior del campanar, quan este estava només fins a l'altura dels eixos de les campanes, com es pot apreciar en totes les fotografies amb el distint to de color de la pedra.





                                              BUIT  EFECTUAT DAVALL LA MITJANA
                           AMB EL DESCOBRIMENT DE LA PRIMITIVA PARET INTERIOR





                      També s'està buidant tota la junta deteriorada de les pedres de selleria per a la seua reposició, al mateix temps que s'està obrint una porta existent en l'escala del campanar que dóna a les bovedes centrals de la nau de l'església, tapada probablement fa segles no sé per quins motius, i accedint-se des de llavors per la casa del sagristà. Al mateix temps, s'està treballant en el desmunte de la pedra deteriorada de la portalada.







 JUNTES DE LES PEDRES BUIDADES PER A REJUNTAR DE NOU







.

lunes, 17 de enero de 2011

CAMPANAR I CAMPANES TAPADES

 



                                 Fatchada i campanar cuberts













                     CAMPANES TAPADES AMB PLASTICS.



         Com es pot comprovar esta vegada sí que s'han complit els terminis, i ja tenim tota la fatxada principal i el campanar coberts per la bastimentada i la lona protectora per als treballadors, al mateix temps que les campanes estan ja cobertes amb plàstics, tal com ens van prometre, per a protegir-les de l'obra.






                                           Campana major



          Estes obres de restauració va a portar-les a cap l'empresa CYRESPA ARQUITECTONICO , amb gran quantitat de restauracions realitzades en Iglesies, col·legiates, catedrals, castells, aqüeductes, ajuntaments etc...  i disposa d'un pressupost de 476.250€, l'arquitecte que les realitzarà, segons es diu, és Marius Beviá, encara que les vegades que he estat jo present, l'arquitecte que ho ha revisat tot ha sigut Santiago Varela.







                              Campanes dejuni i menuda












                                         Campana major






          Esta restauració inclou el següent:


     -Neteja superficial de tota la pedra de la fatxada i del campanar exterior i interiorment.

     -Restauració dels pedres danyades o si és el cas substitució per altres  del mateix tipus.

     -Retirada de tota rejuntada de la pedra que estiguera en mal estat i substitució per nou morter de calç i arena.

     -Canvi de l'escala de pujar a la terrassa per una nova amb cércols de protecció.

     -Instal·lació elèctrica de la sala de campanes i la línia de pujada per l'escala (m'imagine que també se li efectuarà una il·luminació de major qualitat).

     -Col·locació de pis de marbre en la sala de campanes.

     -(Supose que la substitució del vidre del rellotge perquè es troba en molt mal estat, amb el perill que això comporta).





                                   Campana mitjana





          Tal com vaig dir en l'article anterior, i molts m'heu indicat ja haver-ho percebut, els tocs de campanes estan molt reduïts, realitzant-se només els diumenges i tots a mà per a evitar possibles avaries o accidents per la part elèctrica.








TOC D'ALBA A MÀ DEL DIA 16-01-11 AMB LES CAMPANES TAPADES




              Açò és un cas sense precedents, i la veritat és que estrany molt el seu so, no vull dir en açò ni que siga millor ni pitjor, simplement diferent i lògicament açò està motivat per tres motius fonamentals:

                    1 Tot l'interior de la sala de campanes està cobert per tres plantes de bastimentada, per això  no es projecta la reverberançia.

                    2 Tot el bronze està cobert per un plàstic, que a pesar de no ser de molta grossària, impedix que el so isca lliurement.

                    3 Les lones que cobrixen la bastimentada, encara que  no siga en gran manera, també oferixen una certa resistència a què el so s'expandisca.






                                         Campana segona









.

martes, 4 de enero de 2011

RESTAURASIÓ DE LA FATXADA DE L´ ESGLÉSIA I CAMPANAR






.



MUNTANT LA BASTIMENTADA EL DIA 03-01-11





     I per fi pareix que va arribar el moment., després de donar algunes dates en què començaria esta restauració, com primers de setembre o octubre, ara sí pareix que ha arribat el moment.





     Estem encara amb el carrer major alçat, i sense poder circular per ell, quan de sobte ens trobem que el dia 21 de desembre del 2010 van començar a muntar la bastimentada en la base del campanar.











                                   (Carrer major en obres)




     En principi créiem que per al Nadal tindríem tota la fatxada coberta, però només es van muntar un parell de bancades, supose que per a mentalitzar-nos que estaven pròximes les obres.





     Segons la informació rebuda pel rector D. Salvadors Valls, estes obres començarien definitivament el 10 de gener, i segons pareix es pretenia que per a eixa data ja estiguera tota la bastimentada muntada, cobrint-se tota la fatxada principal i els quatre laterals del campanar fins a la barana superior, deixant-se tot el lateral de la part esquerra de la nau, i porta del baptisteri per a una vegada conclosa esta primera fase.









     Per fi el dia 3 de gener vam poder percebre com realment açò seria així, a mitat del matí es va presentar l'empresa especialista en muntatge de bastides per a este tipus d'obres en monuments i ja van començar seriosament a anar cobrint-ho tot.













     Confie que esta restauració quede millor que la que sa fet recentment en la part posterior de l'Església, la qual al meu curt entendre, deixa prou que desitjar, apreciant-se en tota la pedra distints tons de color, veient-se la forma de les cases aderides, inclús havent contraforts que tenen tres tipus de material diferent en la rejuntada de la pedra.







                              (Restaurasio poc encertada)





     Esta proxima restauració, segons es diu, inclou la fatxada amb la portalada central, la lateral, arcades de  les vidrieres, tot el campanar, exterior i interiorment, alhora que la seua instal·lació elèctrica i inclús el sòl de la sala de campanes que probablement serà de marbre.











     Tota una autèntica meravella si es realitza amb ganes dedicació i interés, sent açò al meu entendre des de fa molts anys una necessitat.




                                  (Campanes sense movilitat)




     Durant el temps que duren estes obres, els tocs de campanes es van a veure tremendament minvats, especialment els voltejos que a penes sonaran, exceptuant els dies que no s'estiga treballant ni hi haja bastimentades ni utensilis de l'obra que puguen obstruir la seua mobilitat. Alguns repicaments es podran efectuar-se encara que tampoc tots perquè hi haurà un temps, segons ens van afirmar, que les campanes estaran tapades amb plàstics per a protegir-les de l'obra.











VOL GENERAL SOLEMNE DEL DÍA 31-12-10.



(PAREIX QUE DE MOMENT ENS CONFORMAREM AMB SENTIR-LES EN VÍDEO)






.

sábado, 1 de enero de 2011

AVERIA EN LA CAMPANA DE LA ERMITA

.









      Tal com es sol dir:”Sempre plou quan no hi ha col·legi”. Doncs bé, així és el que ha ocorregut el dia de Nadal amb esta campana.









             (Grup de col·laboradors i col·laboradores, sempre disposats a ajudar en el que faça falta,     ancabesats pel Rector D. Salvadors Valls.)


      El dia 4 de setembre després de l'entrada de la patrona en l'ermita, em vaig adonar que després de parar-la durant uns segons més esta va continuar voltejant. Li vaig comentar asò a Fran i arribem a la conclusió que deuria ser el relé de volteig que s'havia quedat apegat o alguna interferència del comandament a distància que té per a poder-la accionar des de la parròquia o qualsevol altre lloc.










        Com no va tornar a succeir, no li vam donar major importància a l'assumpte, però decidim que fins que tinguérem la certesa que és el que va ocasionar l'anomalia estaríem presents ell o jo en els successius voltejos d'esta campana pel que poguera ocórrer.


      El dia 7 de desembre, vespra de la Inmaculada, estant Fran present en el volteig del mig dia, va tornar a succeir, es va quedar voltejant uns segons més del temps establit, igual que em va ocórrer a mi al següent dia 8 en el volteig de les 8 del matí.







      Com l'accés a esta campana és complicat perquè cal retirar un filat de protecció per a la teulada de la casa dels majordoms i travessar tot esta d'un extrem a l'altre, decidim a pujar per a anul·lar el receptor de radiofreqüència que té instal·lat en el quadro de contactors un dissabte al matí abans de Nadal, i així ho vam fer.




      Pareixia que l'averia estava localitzada perquè en els successius voltejos no va tornar a succeir, però no va ser així. El dia de nadal en el volteig de les 13 h. va tornar a succeir, per la qual cosa decidim el següent dia 26 diumenge, quedar de bon mati per a localitzar i reparar definitivament esta avaria, perquè sent les dates que són, amb tants tocs com s'han de realitzar deu estar tot en perfecte estat.






       Després de revisats l'ordinador i els seus reles, així com la instal·lació elèctrica, vam donar amb l'averia, que no era una altra que el propi contactor per al motor que unes vegades es quedava enclavat després de deixar-lo sense corrent, tant en l'alimentació de la bobina com en els contactes d'entrada i eixida, i altres no.





Ha sigut una averia realment curiosa perquè després de retirat el contactor de la seua ubicació i estant en el sòl sense tensió ni cables, seguia enclavat durant 4 o 5 minuts. A continuació col·loquem un altre de nou i a funcionar sense problemes.





                                   (Contactor averiat)






.









.