lunes, 21 de junio de 2010

TROBADA DE CAMPANERS A MASSANASSA

                             Encara que no ve al cas en el que pretenc que siga este blog, he de fer un xicotet parèntesi i comptar l'experiència viscuda el dissabte 19 de juny a Massanassa. A penes uns dies abans, vaig rebre per correu electrònic la invitació per part d'Antonia i de Javier, socis copropietaris de l'empresa TÈCNICA I ARTESANIA 2001 de restauració, electrificació i muntatges de campanes, per al que es pretenia fóra una trobada de campaners, on explicar-nos tot el procés que comporta la restauració de campanes i realitzar un intercanvi d'impressions. (Vull recordar, com ja consta en el blog i encara que és una de les parts que em falten per desglosar, que esta empresa és la que va restaurar les nostres en 2002, amb un molt bon treball realitzat al meu entendre).                               L'orde del dia va ser el següent:

           1r A les 10 del matí va tindre lloc la trobada i concentració en el bar limítrof amb l'empresa TÈCNICA I ARTESANIA 2001, on va tindre lloc un esmorzar, (invitació per part de la dita empresa) i on també vam tindre un primer intercanvi d'impressions entre els distints grups i associacions de campaners allí presents; els de Massanassa, el Miquelet de Valencia, Albaida, Cheste, Caudete, Segorbe, Tarragona, Alcoi i Castalla; al voltant de 60 campaners.          2n Projecció d'un audiovisual sobre les distintes formes de tocs existents en el món, distintes maneres de col•locació en els campanars segons la forma, els distints tipus i formes de campanes; romanes, esquellots etc. Amb moltes dades, grossàries dels bronzes i notes musicals, a càrrec del president del gremi de campaners de la comunitat valenciana Dr. Francesc Llop i Bayo.

          3r Per part de Javier de l'empresa TÈCNICA I ARTESANIA 2001, la projecció d'un altre audiovisual i l'explicació de tot el procés que comporta la restauració de les campanes, des de la seua retirada i baixada dels seus respectius campanars, desmuntatge de tots els  ferratges, dels seus jous tant de ferro com de fusta, restauració d'estos en funció al deteriorament ocasionat pels anys, neteja dels bronzes per chorro d'arena, com es realitza el procés de soldadura en la campanes trencades que fins al moment només s'aconseguix a Alemanya, muntatge dels jous restaurats o nous si és el cas i nova recol•locació en els seus respectius campanars.          4t Presentació en el taller de la realització d'estos treballs amb al voltant de 30 campanes, amb els que en estos moments estan treballant. Unes tal com les han retirat del campanar, altres amb els jous desmuntats i en procés de restauració, algunes amb els bronzes sense netejar i la majoria ja netes, pertanyents a dos catedrals i a unes quantes parròquies. També hi havia algunes noves per a estrenar com la major de Caudete.
        L'experiència va ser molt instructiva i satisfactòria, al finalitzar esta, he de ressaltar que el mateix Francesc llop es va interessar preguntant-me per la campana de l'ermita, afirmant-me que hauríem de restaurar-la com més prompte millor i col•locar-li el jou de fusta pel gran risc de ruptura que pot tindre a conseqüència del metàl•lic que té en l'actualitat, i indicant-me que de no fer-ho hauria de tocar-la el mínim possible per a prolongar-li la vida. També em va indicar que ací a Castalla hauríem de fer alguna associació, com en molts altres pobles, i recuperar els tocs manuals. (La veritat és que no té res a veure les combinacions i jocs de campanes que es poden realitzar manualment que el que fa un ordinador).No hay comentarios:

Publicar un comentario