miércoles, 29 de enero de 2025

La Candelaria i Sant Blai

 



           Dins del calendari festiu hi ha festes de menor rellevància litúrgica i popular, però de gran tradició ací a Castalla, les quals també les campanes les anuncien, encara que lògicament en funció a la seua importància, per això les campanes implicades en estos dies són les dos xicotetes tant de la parròquia com del convent, voltejant les dos en el segon toc de les misses que al final de l'article narraré. Estes festes a què em referisc són: El dia 2 de febrer, “dia de la candelària” i el 3 de febrer “Sant Blai”, sent esta segona d'una major tradició a Castalla per ser anomenat en 1697 Patró menor de la localitat.

 

 

 



 

 

 

 




 
La Presentació del Senyor, la Mare de Déu de la Purificació o la Mare de Déu de la Candelaria.


“Complint allò que s'ha manat per la llei mosaica, als quaranta dies del seu naixement, Jesús va ser presentat en el temple, alhora que sa mare realitzava la cerimònia de la seua purificació”.

Esta festa ja es celebrava a Jerusalem en el segle IV.

   






             El dia 2 de febrer de cada any, es recorda esta presentació del Xiquet Jesús al temple, portant alguna imatge del Jesuset a presentar a l'església o parròquia. També eixe dia, es recorden les paraules de Simeón, portant candeles (ciris fets de parafina pura) a beneir, les quals simbolitzen a Jesús com a llum de tots els hòmens. D'ací ve el nom de la “Festa de les candeles” o el “Dia de la Candelaria”. Estos ciris o candeletes són regalats per la parròquia a tots els assistents a la celebració eucarística en este dia.
 Com el propi cartell indica, enguany en coincidir en diumenge les celebracions litúrgiques seran com tots els diumenges, en la parròquia a les 8, 10.30 i 12.



                                     
 
 
 
 
                         Blai de Sebaste
 
 

          Venerat com a Sant Blai, va ser metge i bisbe de Sebaste en Armènia Minor (actual Sivas, Turquia). Va fer vida eremítica en una cova en el bosc de la muntanya Argeus, que va convertir en la seua seu episcopal. Segons la tradició, Blai de Sebaste era conegut pel seu do de curació miraculosa, que aplicava tant a persones com a animals. Va salvar la vida d'un xiquet que s'ofegava al travar-se-li en la gola una espina de peix. Este seria l'origen del costum de beneir les goles el dia de la seua festa el 3 de febrer.



 


           Com he comentat en la introducció a esta entrada, esta devoció hi ha documentació que acredita que està arrelada a Castalla des de molt antic, ja que segons consta en un  document existent en l'ajuntament  de la localitat, datat el dia 15 de setembre de 1697,  s'anomenen oficialment com a patrons menors de la llavors Vila de Castalla a  Sant Blai, Sant Abdo i Senent, i Santa Barbara.







            Moltes de les devocions populars estaven particularment vinculades a l'activitat econòmica de les localitats, per això cal ressaltar que Sant Blai a més de ser patró protector de les goles també ho és de la professió dels cardadors de draps. (Hi ha constància que per aquelles dates, ací a Castalla ja existia una fàbrica d'esta activitat).


   


        A més  de les festes litúrgiques, regionals o nacionals estan les festes locals, en l'actualitat només queden dos, però antigament eren moltes més, per això a mitjan segle XVIII este dia de Sant Blai era considerat dia de festa local.



 


          I com no podia ser d'una altra manera un patró menor havia de tindre la seua capella i altar en el temple parroquial, per això la capella contraposada a la de Sant Tomàs (o siga l'última de la part esquerra,  junt el baldaquí de l'altar major) era la dedicada a Sant Blai (des que es va destruir en 1936 esta capella no té ni imatge ni dedicació).




            Des de la construcció de l'església parroquial en 1570 esta capella va estar dedicada a la Mare de Déu del Sant Sepulcre, passant a dedicar-se a Sant Blai pel seu nomenament com a patró menor. El seu retaule el va costejar en 1716 el rector  D. Raimundo  Morant, natural d'Ibi, sent l'artista que el va construir D. Tomàs Artigues. En 1792 a costa del rector D. José Ruiz, natural de Quart de Poblet, es va daurar i decorar.



             En l'actualitat es continua mantenint la tradició de portar en les celebracions litúrgiques d'este dia els tradicionals rotllos de Sant Blai per a ser beneïts i així es beneïsquen les nostres goles, sent els tocs per a estos dos dies els següents:


Dia 2 de febrer “La Candelaria”
 
07.30 h. toc d'alba parroquia.
 
07.31 h. primer toc a Missa.
07.45 h. segon toc.
08.00 h. tercer toc.
 
 
10.00 h. primer toc a Missa.
10.15 h. segon toc i vol mitjana.
10.30 h. tercer toc.
 
11.30 h. primer toc a Missa.
11.45 h. segon toc i vol mitjana.
12.00 h. tercer toc. 
 
13.01 h. toc d'Àngelus en les tres esglesies.

20.00 h. toc de l'Ave Maria   "   "






Dia 3 de febrer “Sant Blai”






Durant el dia tocs ordinaris d'àngelus parròquia, convent i ermita.

17.30 h. parroquia: 1r Toc a missa.
17.45 h.       “        2n Toc a missa en vol de campanes menudes.                                    
17.00 h.       “        3r Toc a missa.
 




19.00 h. convent: 1rToc a missa
19.15 h.       “        2n Toc a missa en vol de campanes menudes.                                
19.30 h.         “      3r Toc a missa.
 
 

viernes, 3 de enero de 2025

DIA DE REIS "EPIFANIA DEL SENYOR"


 



        El Dia de Reis o Epifania del Senyor és una celebració cristiana que commemora l'adoració del xiquet Jesús per part dels Tres Reis Mags: Melchor, Gaspar i Baltasar. Este esdeveniment té una profunda significació religiosa, històrica i cultural en molts països del món.
 
 
 
 

 





Història de l'Epifania
 
Origen Bíblic:

       Segons l'Evangeli de Mateo (2:1-12), els Mags, guiats per una estrela, van arribar des de l'Orient fins a Betlem per a retre homenatge a Jesús. Portaven amb si tres regals simbòlics:

           Or: Representa la reialesa de Jesús com a Rei dels jueus.

          Encens: Simbolitza la seua divinitat  com a Fill de Déu.

          Mirra: Un oli usat en embalsamaments, que prefigura el seu sofriment i mort.
 
 
 
Significat de "Epifania":

     La paraula prové del grec "epipháneia", que significa "manifestació" o "aparició". En este context, es referix a la manifestació de Jesús com el Messies no sols per als jueus, sinó també per als gentils, representats pels Mags.

Evolució històrica:


     La celebració de l'Epifania es remunta al segle IV, sent una de les festivitats cristianes més antigues, fins i tot anterior a Nadal.

     Originalment se celebrava juntament amb el naixement de Jesús, però més tard les dos festivitats es van separar.

Significat Religiós
 
-Representa el reconeixement de Jesús com el Salvador universal.

-Els tres regals simbolitzen aspectes clau de la seua identitat: Rei, Déu i Redemptor.

-És un cridat per nosaltres els creients a buscar a Jesús, com els Mags ho van fer, i a oferir-li el millor de nosaltres mateixos.
 
 
 

 
 
Celebracions i Tradicions
 
  Celebracions litúrgiques:

A l'església, ho celebrem amb Misses solemnes, emfatitzant la universalitat del missatge cristià.
 
    Roscò de Reis:

Una tradició popular en països com Mèxic, Espanya i altres de parla hispana. Es tracta d'un pa dolç en forma de corona, decorat amb fruites confitades que representen les joies de la corona.
En el seu interior sol amagar-se una figura del Xiquet Jesús. Qui ho troba té la responsabilitat d'organitzar la festa del Dia de la Candelaria el 2 de febrer.

   Cavalcada de Reis:

A Espanya i altres països, el 5 de gener es realitzen desfilades on els Reis Mags recorren els carrers per a repartir dolços i joguets, especialment per als xiquets. La més antiga de les registrades a Espanya és la de la nostra veïna localitat d'Alcoi, en la qual, l'associació de campaners s'esplaia amb un magnífic volteig de campanes durant l'adoració dels Mags al Xiquet Jesus. Molt significativa és també la que es realitza en la nostra localitat, Castalla, gràcies a l'associació amics dels Reis Mags, podent definir com a majestuosa la cavalcada que anualment es realitza.



    Intercanvi de regals:

Esta tradició recorda els regals que els Reis Mags van oferir a Jesús.
 
 
 
 
 Importància Cultural
 
 --El Dia de Reis és un moment d'unió familiar i comunitària.
 
 --Per als xiquets, és una data màgica, ja que en molts països és el dia en què reben regals.

 --En alguns països, l'Epifania marca el final de la temporada nadalenca. Encara que tècnicament les festes de Nadal conclouen el diumenge posterior a la celebració de l'Epifania, quan l'Església commemora el Baptisme del Senyor, hi ha qui vol prolongar-les. Aquests s'aferren al refrany que diu: "Hasta San Antón, fiestas són", en referència a la festivitat de Sant Antoni Abat, que se celebra el 17 de gener.
 
 
 
 
 

         En resum, el Dia de Reis i l'Epifania són celebracions carregades de simbolisme que conviden a reflexionar sobre el missatge d'amor i esperança que porta la figura de Jesús per a tota la humanitat.




 






                     I com tota festivitat les campanes ho han d'anunciar, sent els tocs propis d'aquest dia els següents:










  DIA 5 DE GENER, VESPRA




Durant el dia tocs propis de diumenge.



13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. Parròquia: Volteig menor (4 campanes).
                Convent: Volteig general .
                Ermita: Volteig.


17.31 h. Convent: 1r Toc a missa.
17.45 h. Convent: 2n Toc a missa.
17.46 h. Convent: Volteig  general.
18.01 h. Convent: 3r Toc a missa.


20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc del Ave María
20.02 h. Parròquia: Volteig menor.
                Convent: Volteig general.
                Ermita: Volteig.


(Aquest volteig sol coincidir en el moment de l'adoració dels Reis davant del Jesuset encara que a vegades varia un poc en funció de l'oratge i la presa que els Reis tinguen)









 DIA 6 DE GENER; EPIFANIA DEL SENYOR.



.

09.01 h. Parròquia Convent i Ermita: Toc d'alba
 
09.02 h..     "               "            "    Volteig menor

10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h.        “            2n Toc a missa.
10.16 h.        “            Volteig  mitjana i segona.

10.31 h,        “             3r Toc a missa.



11.31 h.  Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h.           “         2n Toc a missa.
11.46 h.           “          Volteig  m,itjana i segona. 

12.01 h.           “          3r Toc a missa.



13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h.      "                "            "   Volteig menor

20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc del Ave María