domingo, 15 de septiembre de 2024

Manteniment de les campanes 2024



       Com cada any, una vegada finalitzades les festes patronals i tornant a la rutina, vull deixar constància de les labors de manteniment realitzades en les campanes durant este 2024.


 

 

 




         En esta ocasió, ens reunim el dissabte 24 d'agost a les 7 del matí en la plaça de l'Església. Vam ser presents Fran, Ricardo, Juan Carlos, Víctor, Óscar, Joan, Guillermo i jo. Encara que enguany vam tindre algunes absències notables, també comptem amb noves incorporacions, com Guillermo, qui, als seus 14 anys, ens contagia amb la seua energia i entusiasme per col·laborar.


 




        El primer que vam fer en arribar va ser muntar la bastimentada per a accedir amb seguretat a la campana xicoteta. Després, vam procedir a invertir les campanes mitjana i segona per a començar amb el seu manteniment. En revisar els mecanismes, detectem que el martell de la campana major no realitzava el retrocés adequadament, així que desmuntem la seua caixa, tensem el moll i greixem les zones de fricció.

 







         A les 8 en punt, duem a terme el toc manual de l'alba: Víctor es va encarregar de la campana xicoteta i Juan Carlos Gómez de la gran. A continuació, realitzem el volteig manual de la campana xicoteta per a anunciar que estàvem immersos en la novena en honor a la Mare de Déu de la Soledat, la nostra Patrona.

 


 



         Després de finalitzar el toc, invertim les campanes major i dejuni, ja que comptàvem amb un bon nombre de campaners i així vam poder distribuir-nos millor entre les diferents campanes per a optimitzar el temps.


 

 


 



         Enguany, el manteniment es va centrar en l'ajust de les rosques que el requerien i, com és habitual, en el envernissar de les fustes de les trujes, prestant especial atenció a la cara exterior. També vam donar una capa de pintura a tots els ferratges, així com als batalls, martells i suports dels motors.


 



        Seguint la tradició, a les 9.30 h. baixem a reposar forces amb el típic esmorzaret. Ens esperaven el nou rector, En. Eugenio, al costat de Isa, Laura Rico, Laura Bernabé, Luisita, Mari Carmen i les noves generacions representades per Bruno, Júlia i Martina.


 

 

 



         Sobre les 10.15 h. reprenem el treball, concloent entorn de les 13.30 h. Vull destacar que, enguany, també actuem sobre la matraca, envernissant les seues parts de fusta i aplicant pintura antioxidant en les metàl·liques.


 



           Amb esta intervenció, deixem les campanes en perfecte estat per a les pròximes festes de Moros i Cristians, en honor a la nostra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat. Estos són dies en què les campanes cobren especial protagonisme, sent la música més alta que ressona a Castalla. En breu, realitzarem també el manteniment de les campanes del convent i de l'ermita.

 

 

 



 

 


 


Singular citació feta per Victor per al manteniment:


CAMPANERS I CAMPANERES OBRIU LES ORELLES 


LES CAMPANES ENS CRIDEN
AL MANTENIMENT D’ELLES
TENIM QUE NETEJARLES
APRETARLES I PINTARLES
PER A QUE QUAN VINGUEN ELS FORASTERS NO DIGUEN QUE SON VELLES
DEUEN D ESTAR A PUNT
REVISADES I PERFECTES
PER A L’ANGELUS DEL DIA 1 ANUNCIAR QUE COMENCEN LES NOSTRES FESTES
NO RESEU A SANT NO PUC
I ACODIU A LA FAENA
QUE ENCARA QUE EL RETOR NO PAGUE, A VOLTES MOS PORTA LA BERENA I GRACIES A ESTES OBRES,
QUAN ARRIBEU AL CEL TINDREU LA VIDA PLENA.
EL PROXIM DISSABTE 24 D ‘AGOST QUEDAREM EN EIXIR  EL SOL PER A QUE NO ESTIGA FOSC. SI NINGU TE INCONVENIENT MOS VEEM A LES 7 A LA PORTA DE L’ESGLESIA PER APROFITAR LA GELORETA I QUE MOS CONDIXCA LA FAENA ACABAR PRONTE I PODER ANAR A FERMON UNA FRESQUETA!!!!


 

domingo, 8 de septiembre de 2024

Curiositats històriques

Simulaciò del antic retaule de la Nativitat de la Mare de Déu de 1473.? a 1752.



       Hui diumenge 8 de setembre, l'església catòlica celebra la Nativitat de la Mare de Déu, sent gran cantitat d'advocacions marianes les que s'unixen en este dia per a la seua commemoració i celebració de les seues festes. Concretament al nostre poble, Castalla, durant uns 180 anys també se celebraven hui les festes patronals, perquè tant en l'anterior parròquia, hui ermita, com el patronatge de Castalla, va estar dedicat precisament a la Nativitat de La Mare de Déu. Per este motiu, he pensat realitzar este post, deixant constància d'això amb les seues dates històriques, però sense aprofundir en els motius i perquès dels esdeveniments, deixant-ho per a una altra ocasió en la qual dispose de més temps.


Fundació de la parròquia:

          Des de l'any 1245 en què és fundada la parròquia de Castalla i erigida en l'actual ermita de la Sang, va estar dedicat este temple a l'Assumpció de la Mare de Déu, com la majoria de temples de la reconquesta.

Sustitució del patronatge:

           L'any 1473, va ser substituïda la dedicació d'este temple parroquial i el patronatge de Castalla a la Nativitat de La nostra Senyora, romanent així fins a l'any 1577 en el qual, Sant Joan de Ribera, va tornar a canviar esta dedicació a l'actual de la Preciosíssima Sang del nostre Senyor Jesucrist.

Finalització de la festivitat:
       A pesar que la nova parròquia, des de la seua erecció en 1571, va ser dedicada a la primitiva dedicació de l'Assumpció de La Mare de Déu, les festes patronals a la Nativitat van continuar celebrant-se fins a 1653, data en la qual passen a celebrar-se novament a l'Assumpció.

Ubicació de l'actual patrona:
         Durant tots estos segles, tant la imatge de la Mare de Déu de la Soledat, com la del Vellet de la Sang, estaven situades en una capella lateral de l'ermita.

Retirada del retaule:
          El retaule que presidia l'ermita dedicat a la Nativitat va ser retirat per a la construcció del camerí de la Mare de Déu de la Soledat l'any 1752.

Processó Eucarística: 

        Recordar també que en este dia 8 de septembre, pero de l'any 1571, al ser festiu, va ser el triat per a organitzar la solemne processó de baixada del Santissim Sagrament de l'antiga parròquia a la nova i començar el culte en ella



     Que se celebra en la festa de la Nativitat?


      La festa de la Nativitat de la Mare de Déu, celebrada el 8 de setembre, commemora el naixement de María, mare de Jesús. Esta festivitat és una de les més antigues en la tradició cristiana, i encara que no s'esmenta en la Bíblia, es basa en la tradició i en escrits apòcrifs, com el "Protoevangeli de Santiago", que relata la història del naixement de María dels seus pares, Joaquín i Ana.


      L'objectiu d'esta celebració és honrar a María com a figura central en la història de la salvació, pel seu paper com la mare de Jesús. El seu naixement és vist com un preludi al naixement de Crist, un esdeveniment que va aplanar el camí per a la redempció del món.


       En moltes cultures, esta festivitat se celebra amb misses especials, processons i festivitats comunitàries. També hi ha algunes de les festes de moros i cristians que coneixem centrades en esta data mariana. En algunes parts del món, és un dia de festa molt significatiu, especialment en comunitats catòliques i ortodoxes.