Un any més ens preparem per a la celebració del 1r d'any dedicat a “Santa Maria Mare de Déu”, festa que com he comentat en entrades d'altres anys té un arrelament especial ací a Castalla, on és costum per a moltíssimes persones en aquest dia pujar fins a la seua ermita per a saludar-la i demanar-li la seua intercessió per al nou any que comença.
Enguany ho celebrarem D.M. amb dues noves estrenes que lluirà la nostra patrona, el primer es tracta de la restauració de les andes grans que ja va estrenar en les passades festes patronals i sobre les quals ara està exposada al culte i el segon és de la restauració del mantell blanc del segle XVIII i que estrena en aquest Nadal.
Com sobre les andes ja vaig escriure en entrades anteriors, vull en aquesta centrar-me més aviat en el mantell i la seua restauració. No hem trobat documentació escrita sobre el seu origen, però si hi ha alguna informació de diversos tècnics que han estudiat la peça tèxtil.
Totes les empreses i tècnics que han estudiat el mantell coincideixen a afirmar que es tracta d'una obra de mitjans del segle XVIII, una peça de grandíssim valor per la perfecció dels seus brodats, per la qual cosa es pot deduir que aquest mantell seria confeccionat per a la pujada del dia 20 de setembre de 1757, trasllat que es va fer amb tota solemnitat per a la inauguració del seu cambril.
Aquest mantell deixe d'utilitzar-se a la fi del segle XIX o principis del XX per la seua gran deterioració, fins al punt que havia passat a l'oblit de la majoria de la població (només tenim constància que una senyora molt major en els anys 70 li comptava al sacerdot En. Francisco Berbegal de l'existència d'una mantell blanc retirat sense ser capaç de donar més detalls sobre aquest)
Segons va afirmar la família Torró, l'any 1983 per casualitat van trobar aquest mantell en el fons d'un bagul en el seu domicili, per la qual cosa se li va col·locar a la Patrona el mes de maig d'aquest mateix any, quedant la població meravellada en veure'l i preguntant-se com era possible que una peça tan bonica haguera estat en el racó de l'oblit durant tantíssims anys.
Des d'aquesta data en algunes ocasions més ha lluït la patrona aquest mantell, però no en moltes, a causa de la deterioració que el mateix tenia. Perquè poguera ser utilitzat, algunes de les cambreres de la confraria li van col·locar un folre nou al mantell, utilitzant-se a partir d'ací en el novenari que precedeix a les festes patronals, tenint clar que no estava ni en condicions de ser utilitzat en aquests actes per la deterioració tant de la tela com els brodats, serrell i els seus dibuixos de lluentons. (En Nadal du el mantell blanc de seda valenciana denominat de les "cireretes" esceptuant esta ocasió per a que l'estrenara)
Molts van ser els intents que des de la parròquia es van fer per a intentar restaurar aquest preciós mantell i que poguera continuar lluint-lo la imatge de la patrona pels segles esdevenidors. La majoria de les empreses que van vindre a Castalla per a fer un estudi al mantell veien molt complicada aquesta restauració, inclinant-se la major part d'elles a guardar-lo com a peça de museu i elaborar un nou mantell. Com aquesta idea no acabava de convéncer també es va pensar en la possibilitat de traslladar tots els brodats a una tela nova, desestimant-se també per l'elevadíssim cost que això implicava.
Finalment es va contactar amb una empresa de restauració de teixits i mantells de Sevilla, qui va portar a bona fi aquesta actuació, restaurant tot el conjunt en la seua integritat, això és: la deterioració en la tela, els trencaments del serrell, la falta de brodats i la manca de lluentons en els seus dibuixos, quedant en perfecte estat per a molts anys més. La restauració ha tingut un cost de 4.589 €, sufragat íntegrament per feligresos de la parròquia.
És d'agrair la col·laboració de tantes persones perquè el patrimoni de la parròquia puga conservar-se en perfecte estat, tenint en aquest cas dues actuacions recents, les andes i el mantell que podrem contemplar com he esmentat en aquest dia 1 de gener dedicat a Santa Maria Mare de Déu en el qual l'horari que l'ermita estarà oberta serà el següent: De 11’30 h a 14’00 h i de 17’00 h a 19’00 h. i sent els tocs de campanes els següents:
DIA 31 DE DESEMBRE, VESPRA
08.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. " " " : Volteig general.
17.31 h. Convent: 1r Toc a missa.
17.45 h. " : 2n Toc a missa.
17.46 h. " : Volteig general.
18.01 h. " : 3r Toc a missa.
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
20.02 h. " " " : Volteig general.
Durant tot l'any el toc dels
senyals horaris en el campanar de Convent finalitza a les 10 de la nit i
prossegueix a les 8 del matí, però en aquest dia s'allarga fins a
les 12 de la nit pel significatiu que és el toc, encara que al meu
entendre tant en la Parròquia com en el Convent el ritme de les campanades és exesivament accelerat per als raïms.
DIA 1 DE GENER, SOLEMNITAT DE SANTA MARIA MARE DE DÉU
09.01 h. Parròquia i Ermita: Toc d'àngelus.
09.02 h. " " : Volteig general.
10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h. “ 2n Toc a missa.
10.16 h. “ Volteig general.
10.31 h, “ 3r Toc a missa.
Com he comentat abans, des d'aquesta hora i fins als 2 de la vesprada
aproximadament, l'ermita permaneix oberta, per açò la seua campana realitza
nombrosos voltejos, primerament com a salutacions a la Mare i Patrona, i
també com no, com a recordatori a tots els “CASTELLUTS” que aquest dia
està especialment dedicat a Ella.
11.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h. “ 2n Toc a missa.
11.46 h. “ Volteig general.
12.01 h. “ 3r Toc a missa.
13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. " " " : Volteig general solemne.
17.31 h. Ermita : 1r Toc a missa.
17.45 h. " : 2n Toc a missa.
17.46 h. " : Volteig.
18.01 h. " : 3r Toc a missa.
20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.