viernes, 3 de abril de 2020

DIUMENGE DE RAMS I ELS SEUS TOCS


          Enguany a conseqüència de la pandèmia del covid-19, la Setmana Santa serà d'una manera diferent al que normalment és. Primerament les processons i tots els actes realitzats al carrer queden suspesos, però no així els que se celebren dins de l'església, perquè tots els rectors en els seus respectius pobles, i encara que a porta tancada, els realitzaran. Ací a Castalla de igual manera, el nostre rector En. Salvador Valls, celebrarà les misses, viacrucis, vigília etc. i seran retransmesos per tvA i movitel, perquè tots els feligresos puguem seguir-los des de casa, disposant també d'altres ofertes televisives com puga ser trece tv, la 8 mediterràneo, facebook etc.

       Les campanes, com ja he esmentat en entrades anteriors, no realitzaran els tocs de crida o convocatòria, com puga ser per a les misses, confessions etc. però sí que realitzaren els voltejos d'anuncis de les festivitats que estem celebrant, començant aquest pròxim dia 5 d'abril, Diumenge de Rams.
 


“La Setmana Santa dóna començament en el Diumenge de Rams amb la commemoració de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, seguint la narració de l'Evangeli de Sant Marcos. "L'inici d'esta festivitat ve marcada per la primera Lluna Plena posterior a l'equinocci de primavera. El Diumenge de Rams és el diumenge anterior a la dita Lluna, per això, tots els anys la data varia.
Al llarg dels distints països de tradició catòlica, i al marge de les celebracions litúrgiques, diverses manifestacions populars commemoren l'Entrada a Jerusalem i, en molts casos, donen començament a les processons de Setmana Santa. Són molt conegudes les processons de la "Borriquita" o de la "Pollinica" en algunes comunitats, que al·ludixen a la montura de Crist representada en les talles que procesionen, sent una de les més importants la d'Elx.


Per a la tradició cristiana és un dia en què es commemora un triomf, l'entrada de Crist a Jerusalem amb el reconeixement d'un rei. Al llarg de la setmana el to és distint ja que rememora la Passió i Mort per a finalitzar amb la Resurrecció.
El Diumenge de Rams és un dels dies més celebrats de la Setmana Santa, no tots els dies de les festes són celebrats de la mateixa manera, els més importants són el Diumenge de Rams, Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció.


En este dia la celebració de la missa comença amb la benedicció de les palmes i rams d'olivera que porten els assistents i una vegada comença l'ofici es realitza la lectura del relat complet de la Passió, que en alguns temples és dramatitzat i es llegit entre tres persones per a emfatitzar-ho més.Una altra curiositat d'este dia que en algunes llars s'ha fet popular és eixe dita de:"¡Diumenge de Rams! Qui no estrena, no té mans". En este dia molta gent té el costum d'estrenar algo, normalment una peça de vestir.


Exceptuant enguany per la confinació, ací a Castalla, esta benedicció de rams d'oliveres i palmes es realitza en l'església del convent, per a continuació començar la processó fins a la parròquia. L'itinerari pel qual transcorre la processó és el següent: carrer convent, plaça l'hostal, carrer doctor Sapena i carrer Major. A l'arribada a la parròquia missa Major, i les tocs per a este dia seran els siguients:
Dissabte 4 d'abril (vespra)


 08.01 h. toc d'alba en la parròquia i en l'ermita.

12.01 h. Toc especial d'oració i difunts per la pandèmia.

13.01 h. Toc d'Ave Maria en la parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig menor en la parròquia i general en el convent i ermita.20.01 h.  Toc d'Ave Maria en la parròquia, convent i ermita.
20.02 h. Volteig menor en la parròquia i general en el convent i ermita.

DIA 5 d'abril Diumenge de Rams
08.01 h. Toc d'alba parròquia i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia i ermita.
10.31 h. Volteig general parròquia i convent. (Indicant-nos el que seria el final de la processó dels Rams i inici de la celebració eucarística)
12.01 h. Toc especial d'oració i difunts per la pandèmia.
13.01 h. Toc del Ave Maria parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.
21.01 h. Toc del Ave Maria parròquia, convent i ermita.
No hay comentarios:

Publicar un comentario