lunes, 10 de septiembre de 2018

Restauració de les andes de la Patrona de Castalla




        Encara que la finalitat d'aquest blog és tractar temes referents a campanes, vaig a continuació a informar sobre un tema que poc té a veure, sent açò a causa que hi ha moltes persones que em demanen que escriga o informe sobre temes referents tant a història com a actualitat de la parròquia de Castalla.












        El tema sobre el qual vaig a informar, és com el titul afirma, la pròxima restauració de les andes grans, o de festes, de la Patrona de Castalla. Aquestes andes van ser estrenades l'any 1982, sent una rèplica exacta de les anteriors, destruïdes en 1936; des d'aqueixa data ha realitzat totes les processons en les festes de moros i cristians, exceptuant l'any 2002 en què va venir el bisbe de la diòcesi D. Victorio Oliver a beneir les noves xicotetes de Pasqua i enguany per no cabre per les portes del convent a causa dels escalons.






          Com és una escultura amb unes talles molt voluminoses i així mateix fràgils per ser fusta tallada i unit a l'estretor de les portes per els que passa, els arcs de la casa dels majordoms i el seu elevat pes, ha patit infinitat de trencaments, sense desestimar la pluja que almenys en tres ocasions han hagut de patir i la deterioració de la pólvora de les processons del dia 1. És gran el desgast que aquesta preciosa peça ve acumulant, encara que certament des de lluny no s'aprecia. També estan durant tot l'any excepte el temps de Quaresma i Pascua exposades en el camarí de l'ermita com a tron de la Patrona de la localitat.









          Aquestes andes van ser realitzades per la Comissió Gestora "Verge de la Soledat" encapçalada pel capellà regent "D. Francisco Berbegal" (Paco el Campechano) i el grup escultòric dels núvols amb els àngels va ser tallat per l'artista " D, Francisco Buiza" de Sevilla, un dels millors tallistes d'Espanya en aqueix moment, sent aquesta una de les seues obres pòstumes doncs va morir uns mesos després d'executar-la, (a aquestes dates hi ha una exposició a Màlaga sobre les seues obres). Tenen un pes de 480 kg. que sumant-li la bateria, imatge de la Mare de Déu, corona i mantell fa una suma d'uns 600 kg. portats entre 16 portadors ixen a 37.5 kg.







           El taller on es va a efectuar la restauració és: “Taller de Arte Religioso Salmerón” de Socuellamos (Ciudad Real) comprometent-se el restaurador a reforçar les parts febles de la talla per a evitar els seus trencaments, fins i tot garantint que no les tornarà a patir, dotant-la d'una nova patina de pa d'or, tant en les talles com en els fanals, pegant un repàs al núvol i als àngels que estan meinys deteriorats.  La restauració te un preu de 20.570 € i el lliurament del treball conclòs serà sobre el mes de maig de 2019. Vull recordar que aquesta mateixa empresa va ser la que va realitzar en el 2002 les andes xicotetes de la Patrona que utilitza en Cuaresma, prossesons de Setmana Santa i Pascua, i també les andes de Sant Joan Evangeliste l'any 2004.








         En l'actualitat no hi ha ni un euro recaptat per a tal fi, per la qual cosa, entre tots, cadascun en la mesura de les nostres possibilitats, hem de fer un esforç per a contribuir a tal finalitat, també es va a portar loteria de Nadal i s'està pensant algunes altres accions perquè aquesta joia que Castalla té, patrimoni de tots els catolics i poble en general, torne a lluir amb tota la seua esplendor, portant a la seua patrona en les processons de festes patronals de moros i cristians, i durant tot l'any en el camarí de la seua ermita.














           Dissabte passat 8 de setembre sobre les 10 del matí van venir el propietari de l'empresa junt un empleat per a portar-se-les i per a açò ens reunim en l'ermita 14 voluntaris: Benjamín, José, Fran, Kiko, José, Marcos, Kiko, Gustavo, Oscar, Kiko, Jesús, Miguel, Jordi i jo, afirmant-nos el restaurador que preferia que desmuntàrem totes les peces i fanals per a a continuació carregar-ho tot per separat en el camió.

 


 
 




 






 

No hay comentarios:

Publicar un comentario