lunes, 31 de octubre de 2011

DÍA D'ANIMES

      

                                                                        MENUDA             La Commemoració dels Fidels Difunts, popularment anomenada Dia de Morts o Dia de Difunts i en valencià Dia de “Animes”, és una celebració cristiana que té lloc el dia 2 de novembre, l'objectiu del qual és orar per aquells fidels que han acabat la seua vida Terrena i, especialment, per aquells que es troben encara en estat de purificació en el purgatori.

                                                                        DEJUNI
            Fins a principis dels anys seixanta, quatre tocs de difunts diferents eren els que s'efectuaven ací a Castalla, imagine que igual o semblant que a altres llocs. Estos es realitzaven en funció de l'enterrament que es sol·licitava per al difunt, i este podia ser de primera, de segona o de tercera, quedant el de primera especial que s'utilitzava només en este dia de fidels difunts o d'animes; vaig a continuació a desglossar en què consistix i quines campanes intervenen en cada un d'ells.            El de tercera: Este toc és el més lent de tots i es podria denominar com el més trist o fúnebre, i en ell alternen les campanes dejuni, mitjana i major però molt lentament.

                                                         Detall de toc de tercera

            El de segona: Este toc és el que es continua utilitzant en l'actualitat, tant en els senyals com en tots els soterrars i consistix en una alternança de campanades entre la dejuni i la mitjana molt més ràpides que en el toc anterior i cada deu d'estes, una distanciada amb la major.

                                                     Detall de toc de segona


             El de primera: Este toc es realitza amb les campanes dejuni i mitjana al mig vol sense intervindre cap campana més.
                                                           Detall de toc de primera


           El de primera especial: Este toc és semblant a l'anterior, canvia que després d'un temps en esta alternança al mig vol entre la dejuni i la mitjana s'unix la major i transcorregut un altre espai de temps es paren les dos primeres quedant-se només la major al mig vol fins al final del toc.                                         Detall de toc de primera especial

            També hi ha un toc, que no he denominat abans, que és el de “albat” sent el toc de difunts de xiquet, que és un toc afortunadament quasi extingit per ser molt pocs els xiquets que moren en l'actualitat en comparació a fa uns anys. En este toc les campanes protagonistes són la xicoteta i la dejuni, la primera volteja mentres la segona toca el que es denomina el "cel, cel-cel”, que és un interval de campanades amb combinació d'una i dos successivament.


           En tots estos tocs al principi i al final (exceptuant els mitjos vols per motiu de les seues parades) es realitzen molt lentament el que es denominen “DRIANCS” que no és una altra cosa que una successió de campanades totes al mateix temps i que en funció a la seua quantitat indiquen si el difunt és home, dona, sacerdot, el bisbe o el papa. etc.


                                                        DEJUNI I MENUDA AL VOL             Després del Concili Vaticà II es va unificar en un sol tipus d'enterrament per a tots i concretament ací a Castalla es va decidir utilitzar el toc de segona i van deixar de realitzar-se el de primera especial, el de primera i el de tercera.


              Quan restaurem les campanes el el 2002 vam creure que era una autèntica pena que eixos quatre tipus de tocs que durant segles s'havien utilitzat, deixaren de sonar per sempre, (exceptuant, clar està, el de segona que s'utilitzava per a tot) per això pensem que es devien recuperar els quatre, però això sí, per a tots igual sense distinció, per tant vam creure que s'hauria d'utilitzar de la manera següent:
            Detall del toc de enterrament de mig vol a tres campanes

 El de primera s'utilitzaria en els tres tocs per a tots els soterrars, amb l'excepció que al tindre més campanes li unim també la segona pareixent este toc el de primera especial.

El de segona per al que són els senyals de l'alba, migdia i vespra (quan hi ha algun difunt i abans de l'enterrament)

El de tercera i primera especial (este últim com sempre havia sigut)  seria per al dia 2 de novembre, commemoració de tots els fidels difunts i la seua vespra.

                                                                         MITJANA

            Després d'uns anys realitzant-ho així, vam tornar a replantejar-nos la qüestió, ja que ací a Castalla solen realitzar-se entre setanta i huitanta soterrars a l'anys, que per tres tocs impliquen  entre 210 i 240 mitjos vols, la qual cosa generava en les cintes de les corrioles un gran desgast havent de canviar-les amb massa assiduïtat, alhora que teniem la impressió que açò suposava un abús de les campanes, per això vam creure convenient deixar per a tots els soterrars com des dels anys seixanta s'havia realitzat el toc de segona, realitzant-se ja el de primera especial, el de primera i el de tercera per al dia de tots els fidels difunts i la seua vespra.(No és el mateix el colp que rep la campana amb el batall al mig vol que el que li dóna martell electric que té al lateral; la danya infinitament menys).


                                                                     SEGONA            Des d'antigament el costum d'este toc de vespra del dia de tots els fidels difunts, açò és el dia 1 de novembre a poqueta nit, era realitzar una llarguíssima senyal a difunts que durava tota la nit i que a poc a poc amb el temps va anar reduint-se fins a quedar en la a penes mitja hora que és en l'actualitat. Durant eixa nit era molta la gent del poble que s'acostava per a ajudar i rellevar els campaners i entre tant els escolans de la parròquia, revestits com a tals, anaven per tot el poble demanant “la llimosneta pal quijalet” i que després es repartien amb els campaners per a alimentar-se en eixa llarga nit; singularitats de poble que encara es va realitzar fins a mitjan anys setanta. (Jo, personalment, encara he actuat en les dos facetes, en la d'escolà demanant l'almoina i per descomptat en la de campaner, on esta senyal s'havia reduït a una hora, tocant-se a mà i ja sense relleu).


           Este és un  dia molt singular per a les campanes, en el que tenen una gran activitat i protagonisme especial, invitant-nos a recordar i resar pels que ens han precedit en esta vida, vaig per això a continuació a enumerar els tocs per a este dia.


                                                                      MAJOR 


Dia 1 de novembre “vespra”

Durant el dia tocs propis de “Tots Sants” (narrats en l'entrada anterior)

20.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
20.02 h. Parròquia: Senyal difunt de tercera (20 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (10 minuts)
21.01 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)
                                                                             MAJOR Dia 2 de novembre “Commemoració de tots els fidels difunts”


08.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (4 minuts)


08.26 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb senyal difunt de tercera.
08.41 h.      “          2n Toc a missa amb senyal difunt de tercera i mig vol campana major.
08.56 h. Parròquia: 3r Toc a missa amb senyal difunt de tercera.


13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (4 minuts)

17.26 h. Convent: 1r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.
17.41 h.       “      2n Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.
17.56 h.       “      3r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.


18.56 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb  senyal de difunts de tercera.
19.11 h.        “        2n Toc a missa amb senyal de difunts de tercera i mig vol campana major.
19.26 h. Parròquia: 3r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.


Des de l'ofertori fins al final de la missa toc de difunts de tercera.


He aprofitat esta entrada per a  oferir les fotos que un anònim em va demanar, o almenys el més paregut.                                               
                                                                       SEGONA
.

6 comentarios:

 1. Moltisimes gracies!!! Es molt interessant saber els diferents tipus de tocs que s'utilitzaven i, que, afortunadament s'han recuperat. Ah, quants drancs representen home, dona, sacerdot...etc?
  Gracies.Salutacions.

  ResponderEliminar
 2. Ah, i una altra pregunta:
  crec que este mes es Crist Rei no? Pos esque em preguntava si per a eixa festa hi ha tocs festius, perque aunque el nom sone molt "important" tu ja mantens jaaja, en molts llocs no li celebren res.gracies i salutacions.

  ResponderEliminar
 3. I un altre detall que m'he fixat: en la foto individual de la xicoteta i la dejuni, no la que ixen voltejant, la del principi q ixen cadascuna en una, s'aprecia que a la part de dal de la polea i la cadena tenen oxid. m'ha cridat l'atencio que ho tinguen al mateix lloc les dos, a que es deu?
  Gracies, estas fent un gran treball. Saluts

  ResponderEliminar
 4. Hola amic, 1º quatre-dona, sis-home, nou-retor, deu-ànimes(home i dona), dotze-bisbe, setze-papa.
  2º No hi ha tradició ací a Castalla de tocs especials, per a Crist Rei.
  3º Si es fixes bé no és rovell, és un raig de sol i també pots veure'l en la segona, encara que menys concret. Moltes gràcies i salutacions!

  ResponderEliminar
 5. Una cosa que te queria pedir:
  He visto los comentarios de entradas antiguas y en uno preguntan sobre los volteos de pentecostes y ascension, y respondes que estan los toques de precepto o algo parecido.Podrias poner en la respuesta de este comentario como se voltea en esos dias y en sus visperas, tipo asi:
  Vispera de Ascension:
  11.01 parroquia primer toque de misa...
  y asi, para saber como se voltea. Gracias. Saludos

  ResponderEliminar
 6. Primero perdón por el retraso, pero esto lleva tiempo y tengo muy poco.
  Víspera: 13.02 h. y 21.02 h. volteo menor (4 campanas)
  Fiesta: 07.32 h. y 13.02 h. volteo menor. 10.16 h. y 11.46 h. (2º toque a Misa) volteo campanas mediana y segunda.
  Esto sería para la festividad de la Ascensión y para Pentecostés sería igual sólo que en vez de 4 campanas serían 5 (volteo general) y al segundo toque igual, mediana y segunda. SALUDOS

  ResponderEliminar