viernes, 25 de marzo de 2011

TOCS DE S. FRANCESÇ DE PAULA







                TOCS DE NOVENA I FESTA








DADES CRONOLÒGIQUES:

               San Francesç de Paula (Paula, 27 de març de 1416 — Tours, 2 d'abril de 1507) va ser un eremita, fundador de l'Orde dels Mínims i sant de l'Església Catòlica. Molt jove va iniciar vida d'ermità en els afores de Paula. A poc a poc va anar agafant fama pels seus prodigis. Cap a 1450  ja ha format un grup de seguidors entorn d'ell. En 1470, la Congregació d'ermitans (futura Orde dels Mínims) rep de l'arquebisbe de Cosenza Pirros Caracciolo l'aprovació diocesana. En 1474 Sixt IV els otorga l'aprovació pontifícia. En 1483 Francesç de Paula marxa a França per orde del papa i a instàncies del rei Lluís XI. Allí desenrotlla una certa labor diplomàtica en favor de la Santa Seu alhora que tracta d'obtindre d'esta l'aprovació d'una Regla per a la seua Congregació, la qual cosa no aconseguix fins a 1493. Fins a la seua mort comptarà amb el suport i la protecció dels monarques francesos. Uns anys després de la seua defunció s'inicien processos per a la seua canonització a Calàbria, en Tours i en Amiens, en els que declaren nombrosos testimonis de la seua vida i miracles. En 1513 és beatificat i en 1519 canonitzat.







                Esta orde va arribar a Castalla en 1586 per a ocupar l'antic convent de S. Sebastián, abandonat l'any anterior per l'orde dels pares descalços, situat en la zona denominada “els ameradors” en el que hui és “la casa de l'infant”. Després de considerar el lloc poc saludable per haver aigües estancades i trobar-se molt lluny de la població van decidir traslladar-se i construir l'actual, on van habitar fins a l'any 1836, havent d'abandonar-ho per la desamortització de Mendizábal. Estos frares es dedicaven especialment a l'ajuda de malalts i necessitats, i subsistien pel cultiu de l'hort que tenien junt amb el convent i donatius particulars, dedicant-se també a la docència, venint xiquets inclús dels pobles limítrofs i arribant algun d'ells a ser personatges il·lustres, com per exemple el cardenal Payá. També el Rvdo. Pare Francisco Serrano  nascut ací a Castalla va arribar a ser provincial de l'orde dels mínims.







               Després de la desamortització de 1836, estos frares van haver d'eixir amb caràcter d'urgència, albergant-los en les cases limítrofs al convent durant uns mesos, i amb l'esperança de poder tornar a habitar-lo. Al no ser així, al final van abandonar Castalla. Tots els seus béns, com l'hort, convent i església van passar a ser de propietat municipal (tot un robatori a mà armada, ja que l'edificació d'este es va efectuar sobre un solar donat pel seu propietari D. José Amorós Amorós i tots els béns els van aconseguir els frares mínims amb el seu treball i esforç, també amb els donatius dels feligresos i veïns, especialment de Diego Badalonga qui va entregar per a la causa  gran part del seu patrimoni).












               És una autentica pena que es derrocara este convent mes de 300 anys d'antiguitat amb el seu claustre i sales, (encara que  reformades per haver-se dedicat en els últims anys com a casa quarter de la guàrdia civil i oficina de correus) per a convertir-lo en una massificació de vivendes, quan s'haguera pogut restaurar i mantindre per a qualsevol utilitat pública, conservant-lo com a part del patrimoni de Castalla. (No crec que estiguem tan sobrats.) En l'actualitat, només queda l'Església del convent, a la qual se li van fer alguns arreglaments en 1939 per a utilitzar-lo com a parròquia, es va restaurar en 1979 i el passat any 2010 es va decorar el retaule principal i el sòcol. Encara que esta Església està dedicada a Sant Sebastià, la presidix una imatge de San Francesç de Paula, a qui des de llavors i fins als nostres dies se li continua dedicant la festa. (Encara que en la dècada dels 70 es deixa de celebrar principalment pel problema que suposava el realitzar les fogueres sobre l'asfalt.)






             Este novenari que precedix a la festa amb la seua processó i les fogueres, encara que el dia que es commemora a S. Francesç de Paula és el 2 d'abril, ací a Castalla es varia en funció a com cau la Setmana Santa i la Pasqua, procurant que tampoc coincidisca amb el mes de maig per trobar-se la patrona en la parròquia, però este és un dels pocs anys que sí que es va a celebrar el dia que és, per això la festa serà el 2 d'abril i nou dies abans començarà el novenari(com esta festa només se celebra en el convent i els seus voltants, i no en tota la població, únicament ho anuncien les campanes d'este) sent els tocs per a esta celebració els següents:







Des del dia 24 de març fins a l'1 d'abril:

08.01 h. Àngelus ordinari.
13.01 h. Àngelus amb volteig de la campana xicoteta “Mare de Déu dels dolors”.
20.01 h. Àngelus ordinari (horari hivern)
21.01 h. Àngelus ordinari (horari estiu)

De dilluns a divendres (horari hivern)
19.01 h. 1r Toc a missa.
19.15 h. 2n Toc a missa.
19.16 h. Volteig campana xicoteta.
19.31 h. 3r Toc a missa.

De dilluns a divendres (horari estiu)
19.31 h. 1r Toc a missa
19.45 h. 2n Toc a missa
19.46 h. Volteig campana xicoteta.
20.01 h. 3r Toc a missa




Dissabte 26 de març:

18.31 h. 1r Toc a missa.
18.45 h. 2n Toc a missa.
18.46 h. Volteig campana tercera “Sant Esteban”
19.01 h. 3r Toc a missa.





Diumenge 27 de març:

11.31 h. 1r Toc a missa.
11.45 h. 2n Toc a missa.
11.46 h. Volteig campana  tercera.
12.01 h. 3r Toc a missa.









Divendres 1 d'abril:
21.02 h. Volteig de vespres.







Dissabte 2 d'abril, “Festivitat de San Francesç de Paula”.





09.01 h. Àngelus simple.
09.02 h. Volteig general.

13.01 h. Àngelus.
13.02 h. Volteig general solemne.

18.31 h. 1r Toc a missa.
18.45 h. 2n Toc a missa
18.46 h. Volteig general.
19.01 h. 3r Toc a missa.

De 19.45 h a 21.00 h. Voltejos processionals.

A l'eixida i entrada de la imatge de San Francesç, volteig general solemne.











                 L'any 2005  es formalitza la confraria per a atendre les necessitats de la devoció a San Francesç de Paula, així com a la Imatge i la seua festa. Esta confraria cada any es compromet a realitzar alguna actuació o millora en lo anteriorment citat i concretament enguany ha confeccionat un nou hàbit per a la Imatge del Sant, que es va beneir divendres passat 18 de març, estrenant-lo per a este novenari i processó del 2 d'abril.








                                                    (BENEDICCIÓ DEL NOU HABIT)

















.

No hay comentarios:

Publicar un comentario