jueves, 5 de agosto de 2021

2021 Any d'efemèrides

 




           Tal com vaig esmentar en el post del 450 aniversari de l'església parroquial, que en aproximar-se les dates dels esdeveniments memorables realitzaria diferents entrades desglossant cadascun d'ells, vull centrar-me en aquesta ocasió en el de la consagració del primer altar major del temple, que no són 450 anys sinó 451, perquè va tindre lloc en 1570, però l'englobem dins de les celebracions de l'aniversari.
 
 
 



         El 3 d'agost de 1570, estant les obres de la nova església ja avançades, però cal ressaltar que només la part del presbiteri estava coberta, no sent així les voltes de la resta de la nau, el Bisbe En. Francisco de Codero, auxiliar de l'Il·lustríssim En. Joan de Ribera, Arquebisbe de València, va consagrar el primer altar major d'aquesta nova església parroquial de Castalla, sent assistit pel Sr. rector En. Sebastián Lajara i del beneficiat de Biar Mossén Ginés Juan Rico. Va consagrar per Ara una pedra que ocupava quasi tota la taula de l'altar, dedicant tant l'altar com la nova església a l'Assumpció de La nostra Senyora en cos i ànima als cels.
 
 
 



         Després de la solemne cerimònia, va celebrar la primera missa en aquesta nova església i sobre l'altar recentment consagrat l'esmentat senyor Bisbe, per a a continuació celebrar-la el rector de Castalla En Sebastián i posteriorment el beneficiat de Biar; per a l'esdeveniment van acudir moltíssims veïns de Castalla així com dels pobles limítrofs, perquè cal recordar que per aqueixes dates era la parròquia d'Ibi, Tibi, Onil i Castalla.
 
 
 



          Després de la celebració d'aquesta primera missa, el Bisbe En. Francisco de Codero va concedir a perpetuïtat 40 dies d'indulgència a tots els capellans que en aquest mateix dia 3 d'agost celebraren la missa sobre aquest altar i altres 40 a totes la persones que de genolls resaren tres Parenostres i tres Avemaries.
 
 



          L'actual altar major és el tercer o quart que hi ha hagut durant aquests 450 anys, perquè generalment quan se substitueix un retaule sol tallar-se l'altar de l'estil d'aquest. Tal com apareix en el primer fotomuntatge, quan es consagra el primer altar major no hi hauria cap retaule, perquè ni tan sols les voltes de la coberta estaven concloses, la qual cosa sí que hi hauria és un crucifix preceptiu per a qualsevol celebració eucarística. No hi ha constància de quan es va col·locar el primer retaule, la qual cosa sí que sabem és que a penes va durar un centenar d'anys, que era d'estil gòtic, de pintures sobre taules de fusta, tenint en el centre pintada la imatge de l'Assumpció, tal com apareix en el segon fotomuntatge; el tercer d'estil barroc va ser el que més temps va estar en ús ja que datava de 1700 i va ser destruït en 1936. Quan es va col·locar este últim retaule barroc, l'anterior gòtic va ser instal·lat en la capella quinta de la dreta que actualment ocupa el patró Sant Roc, al no cabre el ample es van tallar els dos cosos laterals de dit retaule.



         En aquest 3 d'agost de 2021, l'actual rector En. Salvador Valls va oferir l'Eucaristia en acció de gràcies per aquest feliç aniversari i durant l'homilia va narrar i va reflexionar per aquesta singular efemèride. Són diverses les idees i projectes que hi ha per a la celebració d'aquest 450 aniversari de la benedicció del temple parroquial el 2 de setembre i de la baixada en solemne processó del Santíssim Sagrament de l'antiga església a la nova el 8 de setembre, pròximament les aniré narrant, encara que és clar, tot està subjugat al que la pandèmia permeta.

1 comentario:

  1. Un plaer rebre periodicament el frut de la vostra dedicació. Vos anime a no parar per a que algú puga referir dintre de 450 anys els vostres estudis. Gracies amics.

    ResponderEliminar