domingo, 31 de enero de 2021

La Candelaria i Sant Blai           Dins del calendari festiu hi ha festes de menor rellevància litúrgica i popular, però de gran tradició ací a Castalla, les quals també les campanes les anuncien, encara que lògicament en funció a la seua importància, per això les campanes implicades en estos dies són les dos xicotetes tant de la parròquia com del convent, voltejant les dos en el segon toc de les misses que al final de l'article narraré. Estes festes a què em referisc són: El dia 2 de febrer, “dia de la candelària” i el 3 de febrer “Sant Blai”, sent esta segona d'una major tradició a Castalla per ser anomenat en 1697 Patró menor de la localitat.

 

         Com no podia ser d'una altra manera aquestes dos festivitats les celebrarem enguany també de manera diferent per culpa de la pandèmia que estem patint. Per a evitar aglomeracions de persones, el capellà rector En. Salvador Valls ha pensat realitzar-les de la següent manera:

1r En la festa de la Candelaria, això és el 2 de febrer, deixar els cirets o candeles repartides pels bancs perquè sense moure's del lloc cadascú agafe la seua.

2n En la de Sant Blai, 3 de febrer, es realitzarà la benedicció d'aliments, o els tradicionals rotllos, al matí en el convent i a la vesprada en la parròquia. Des de les 10 i fins a les 11 del matí estarà obert el convent, on s'entrarà per la porta principal i s'eixirà per la lateral o falsa,  procedint-se a beneir conforme vagen passant, per a concloure a les 11 amb una celebració eucarística; de la mateixa manera es realitzarà en la parròquia des de les 5.30 h. fins a les 6.30 h. per a concloure a les 7 amb una altra celebració eucarística.

 
La Presentació del Senyor, la Mare de Déu de la Purificació o la Mare de Déu de la Candelaria.


“Complint allò que s'ha manat per la llei mosaica, als quaranta dies del seu naixement, Jesús va ser presentat en el temple, alhora que sa mare realitzava la cerimònia de la seua purificació”.

Esta festa ja es celebrava a Jerusalem en el segle IV.


             El dia 2 de febrer de cada any, es recorda esta presentació del Xiquet Jesús al temple, portant alguna imatge del Xiquet Déu a presentar a l'església o parròquia. També eixe dia, es recorden les paraules de Simeón, portant candeles (ciris fets de parafina pura) a beneir, les quals simbolitzen a Jesús com a llum de tots els hòmens. D'ací ve el nom de la “Festa de les candeles” o el “Dia de la Candelaria”. Estos ciris o candeletes són regalats per la parròquia a tots els assistents a la celebració eucarística en este dia.                                     
 
 
 
 
                         Blai de Sebaste
 
 

          Venerat com a Sant Blai, va ser metge i bisbe de Sebaste en Armènia Minor (actual Sivas, Turquia). Va fer vida eremítica en una cova en el bosc de la muntanya Argeus, que va convertir en la seua seu episcopal. Segons la tradició, Blai de Sebaste era conegut pel seu do de curació miraculosa, que aplicava tant a persones com a animals. Va salvar la vida d'un xiquet que s'ofegava al travar-se-li en la gola una espina de peix. Este seria l'origen del costum de beneir les goles el dia de la seua festa el 3 de febrer. 


           Com he comentat en la introducció a esta entrada, esta devoció hi ha documentació que acredita que està arrelada a Castalla des de molt antic, ja que segons consta en un  document existent en l'ajuntament  de la localitat datat el dia 15 de setembre de 1697,  s'anomenen oficialment com a patrons menors de la llavors vila de Castalla a  Sant Blai, Sant Abdo i Senent, i Santa Barbara.            Moltes de les devocions populars estaven molt vinculades a l'activitat econòmica de les localitats, per això cal ressaltar que Sant Blai a més de ser patró protector de les goles també ho és de la professió dels cardadors de draps. (Hi ha constància que per aquelles dates, ací a Castalla ja existia una fàbrica d'esta activitat).


   


        A més  de les festes litúrgiques, regionals o nacionals estan les festes locals, en l'actualitat només queden dos, però antigament eren moltes més, per això a mitjan segle XVIII este dia de Sant Blai era considerat dia de festa local. 


          I com no podia ser d'una altra manera un patró menor havia de tindre la seua capella i altar en el temple parroquial, per això la capella contraposada a la de Sant Tomàs (o siga l'última de la part esquerra  junt el baldaquí de l'altar major) era la dedicada a Sant Blai (des que es va destruir en 1936 esta capella no té ni imatge ni dedicació).
            Des de la construcció de l'església parroquial en 1570 esta capella va estar dedicada a la Mare de Déu del Sant Sepulcre, passant a dedicar-se a Sant Blai pel seu nomenament com a patró menor, el seu retaule el va costejar en 1716 el rector  D. Raimundo  Morant, natural d'Ibi, sent l'artista que el va construir D. Tomàs Artigues. En 1792 a costa del rector D. José Ruiz, natural de Quart de Poblet, es va daurar i decorar.             En l'actualitat es continua mantenint la tradició de portar en les celebracions litúrgiques d'este dia els tradicionals rotllos de Sant Blai per a ser beneïts i així es beneïsquen les nostres goles, sent els tocs per a estos dos dies els següents:


Dia 2 de febrer “La Candelaria”


Durant el dia els tocs ordinaris d'àngelus parròquia, convent i ermita.


18.30 h. 1r Toc a missa parròquia.
18.45 h. 2n Toc a missa.
18.46 h. Volteig de les dos campanes xicotetes.
19.00 h. 3r Toc a missa.


Dia 3 de febrer “Sant Blai”
10.00 h. Volteig campanes menudes convent.10.30 h. Convent: 1r Toque a missa.
10.45 h.       “          2n Toc a missa.
                                  
11.00 h.       “          3r Toc a missa.17.30 h. Parròquia: Volteig campanes menudes.

18.30 h. Parròquia: 1rToque a missa
18.45 h.       “          2n Toc a missa.
                               
19.00 h.         “        3r Toc a missa.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario