sábado, 25 de julio de 2020

Sant Jaume “en el Covid-19”
               Com el títol afirma, aquest any 2020 hem celebrat la festa de Santiago Apòstol  "Sant Jaume” dins de l'atípic marc de l'epidèmia, per la qual cosa la celebració s'ha limitat a la seua mínima expressió, però això sí, bàsic i essencial com és la celebració de la Santa Missa en l'ermita de la Patrona i per això, sense música, banderes i festers. 


                  La celebració, com he esmentat en l'ermita de la Sang i davant la imatge de la Patrona La Mare de Déu de la Soledat Gloriosa, ha estat entranyable i senzilla dins de les normes de seguretat i aforament que la llei exigeix, i sent oficiada pel rector de Castalla, En. Salvador Valls.


                  Al començament de l'Eucaristia s'ha llegit un vers a la Mare de Déu de la Soledat pel fester de la comparsa de mariners Octavio Verdú. Durant l'homilia, el rector ha posat l'accent que hem de tenir present l'arrel d'aquesta festa, tant a títol nacional pel patronatge de Santiago Apòstol com a la forma local en com es conforma la festa més concretament aquí en la localitat de Castalla, on és el dia en què es rendeixen i presenten les banderes de les diferents comparses als peus de la imatge de la Patrona, per a tenir lloc el principal acte, que no és un altre, que l'oferiment de les pròximes festes a la Mare de Déu. Durant la celebració de la Missa va ser assistit pel acòlit Joan López Gimeno de la comparsa mariners i abans de la conclusió Enrique Berenguer de la comparsa cristians ha llegit aquest text d'acció de gràcies que a continuació desglosse, per a concloure amb el solemne cant de la Salve.

                                     Acció de gràcies Sant Jaume 2020

          Avui, dia de Sant Jaume, tan especial ací a Castalla, en circumstàncies normals estaríem igualment ací, a l'ermita, però amb la indumentària de moros i cristians amb la que tan ens identifiquem, i les banderes, desplegades, als peus de la Mare de Déu per oferir-li les pròximes festes, festes que enguany no tindrem.

         Mare: Gràcies perquè en tot moment i situació ens acompanyes. No podem oferir-te les festes, enguany no podrem portar-te les banderes i desplegar-les a l'Altar en nom de les nostres comparses; però sí podem posar als teus peus els nostres cors, oberts de para en par, i fer d'ells ofrena per tantes persones que estan patint esta pandèmia, bé per ser afectats, bé perquè ja no tenen algun familiar, i elevar una plegaria, una oració, per totes eixes persones que ja no estan entre nosaltres. T'oferim totes les vivències que creiem que podrien ser i no seran, tota la música de la que pensàvem gaudir i que no sonarà, tota la il·lusió que any rere any tenim per la festa, i que enguany, no hi serà.

          En circumstàncies normals estaríem ací, a l'ermita vestits de festers. Però circumstàncies hi ha moltes i totes formen part de la vida; les que tenim ara, també. Mare de la Soledat, per nos al vostre fill pregueu; nosaltres també ho farem, esperançats i confiats en que esta situació acabe. La mateixa confiança que ens porta a dir, una i altra volta: "Hágase tu voluntad,en la tierra como en el cielo".


              Les campanes, com no podia ser d'una altra manera, han estat com un any més a l'altura de les circumstàncies, això sí, en versió reduïda perquè els propis actes així s'han celebrat, sent els tocs realitzats els següents:

9.30 h. 1r Toc a missa en l'ermita.
9.45 h. 2n Toc a missa en l'ermita.
9.46 h. Volteig.
10.00 h. 3r Toc a missa en l'ermita.

Toc de consagració i volteig a la Salve.

13.00 h. Ángelus parròquia, convent i ermita.
13.01 h. Volteig menor parròquia (4 campanes), volteig general convent i volteig campana ermita.


(En la meua modesta opinió, crec que en el dia de hui haguera resultat un detall significatiu que les banderes de les diferents comparses hagueren estat col·locades en el presbiteri al voltant de la Patrona com a recordatori del dia que és i del que s'haguera celebrat de no ser per les circumstàncies que la pandèmia ens ha imposat).

                Per a concloure, comentar una altra de les singularitats que aquest dia de Sant Jaume del 2020 ha tingut ací a Castalla és que s'han celebrat dos misses de comunions, una a les 12.00 h. i una altra a les 18.00 h. que en altres circumstàncies s'hagueren celebrat el mes de maig; a les 17:30 h. batejos i com tots els dissabtes a les 19:39 h. la missa vespertina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario