miércoles, 21 de agosto de 2019

NOVENA 2019 les campanes i el llamp



               Dijous que ve 22 d'agost dia de Santa María Reina, Déu mitjant, començarem el novenari a la nostra Patrona la Santíssima Verge de la Soledat Gloriosa. Enguany, i per segon consecutiu, tindrà lloc a l'església del convent, motivat per les obres d'accés a la seua ermita, trobant-se sense poder accedir a ella des de Setmana Santa de 2018.


            Aquest novenari es realitza tots els anys com a preparació interior o espiritual per a la celebració de les pròximes festes de moros i cristians que se celebren en el seu honor.

             Si tot va segons els plans marcats, està previst que el pròxim dia 30 últim dia del novenari, en concloure aquest, ja estiguen les obres d'accés a l'ermita concloses, per això, sobre les 9 de la vesprada tindrà lloc una processó extraordinària per a pujar la Imatge de la Mare de Déu a la seua ermita i així poder realitzar totes les processons en les pròximes festes com és tradició des de fa segles, podent d'aquesta manera estrenar la Patrona les andes grans o de festes recentment restaurades que el següent dia 31 arribaran a la localitat. (Com en altres articles he esmentat, aquestes andes no passen per les portes de convent degut als escalons que en els últims anys s'han col·locat contra les seues portes)


           També està previst que les imatges del Crist Jacent (Vellet de la Sang) i Sant Joan Evangelista, que des de l'esmentada Setmana Santa de 2018 es troben en el convent, tornen també a la seua ermita en aquesta mateixa processó.

            Des del M. I. Ajuntament s'ha considerat que com aquesta processó es realitzarà pràcticament dins del marc de les pròximes festes i sent la imatge de la Patrona, a qui se li dediquen des del seu inici aquestes festes, la que ix en aquesta processó, seria interessant que participaren en ella les entitats festeres. Després de proposar-ho a presidents de comparses, capitans i agrupació, va agradar molt la proposta guanyant pràcticament per unanimitat, podent per això considerar que aquestes pròximes festes tindrem un acte més, on eixiràn els capitans i les banderes de cada comparsa.


            Com no podria ser d'una altra manera, a les campanes del convent, hui dimecres 21 d'agost, els he realitzat una revisió i posada a punt per als tocs del novenari i festes, podent afirmar que es troben en perfecte estat per a la seua execució. A les campanes de la parròquia tenim previst realitzar-los el seu manteniment, com és costum el grup de campaners, dissabte que ve 24.



            La campana de l'ermita podria ser que siga la que més guerra done, ja que ha sigut afectada per la tempesta que ahir dimarts 20 vam tindre. Segons afirma en la seua pàgina de facebook Meteocastalla Paco Miró (Paco el Vaquero) sobre les 5 de la vesprada d'ahir un llamp va caure molt prop de la població, per la zona del riu. Segons afirmen els obrers que es troben realitzant l'obra d'accés a l'ermita, en aqueix mateix instant van sentir una campanada com si el llamp haguera impactat contra ella. Tot seguit vaig pujar per a donar-li al diferencial que s'havia disparat i comprovar que la campana, el seu motor de volteig i la bobina del martell de repic es trobaven bé. Pel que sembla només ha sigut danyat el seu ordinador o programador ja que a partir d'aquest moment i més concretament durant la nit ha realitzat diferents tocs i voltejos fora de temps.
 
L'horari de la novena serà de la següent manera:


Del 22 al 30 excepte el diumenge 25:

19.30 h. Sant Rosari.
19.55 h. Cant dels Gojos
20.00 h. Santa Missa.

Diumenge 25:

18.30 h. Sant Rosari.
18.55 h. Cant dels Gojos.
19.00 h. Santa Missa.

I els tocs de campanes seran de la següent manera:

Del 22 al 30  d'agost:
19.30 h. Primer toc a Missa convent.
19.45 h. Segon toc a Missa  ".
19.46 h. Volteig campanes menudes ".
20.00 h. Tercer toc a Missa  ".
 (Diumenge un hora abans)

 El día 30 en finalitzar aquesta, voltejos processionals en les tres esglesies i volteig general a l'entrada i eixida de la Patrona en convent i ermita.

Del 22 al 30 d'agost:

08.00 h. Ángelus amb volteig campana xicoteta parròquia, convent i ermita.
13.00 h. Ángelus amb volteig campana xicoteta parròquia, convent i ermita.
21.00 h. Ángelus amb volteig campana xicoteta parròquia, convent i ermita.



1 comentario:

  1. En relació al llamp, n'hi ha que tindre en compte dos coses:
    1) segons vaig vore després a la web de AEMET va ser una descárrega possitiva.
    2) El llamp no sempre "cau" de dalt a baix, moltes voltes ixen uns quants llamps mes xicotets de terra cap amunt per trobarse amb el que baixa, el qual tria entre tots els que pugen el camí mes fácil.
    Aixina, tenint en compte la potència del llamp -molt fort- no m'extranyaría que hagueren varis llamps secundaris ascendents, un dels quals al campanar del convent.
    Jo no tinc mes remei que fiar-me dels sensors de llamps perque m'han demostrat en atres ocasions que no s'enganyen gens (m'han permes trobar llocs molt precisos d'impacte enmig de la serra, per exemple)
    Eixos llamps són especialemnt potents

    ResponderEliminar