miércoles, 13 de septiembre de 2017

NOVA CAMPANA A MOIXENT


             El passat 12 d'agost va ser la benedicció de la campana “Màrtirs del segle XX de Moixent” del campaner i amic Felipe Sanchis de Moixent. Com sóc conscient del que això significa per a un apassionat pel món de les campanes com nosaltres, vaig pensar que alguna representació dels campaners de Castalla havíem d'acudir per acompanyar-ho en tan significatiu esdeveniment, sabent que eren unes dates complicades ja que aqui a Castalla estàvem celebrant els festejos de la vaca en honor a Sant Roc, ho vaig proposar al grup, sent al final Mari Carmen i jo els que acudim a l'esdeveniment.

             En el dia assenyalat partim a les sis de la vesprada cap a Moixent, portant-se l'amic Felipe una grata sorpresa que no podia dissimular amb la seua cara de satisfacció i donant-nos una calorosa benvinguda. També vull ressaltar l'afectuosíssima rebuda que ens va oferir el rector En. Antonio Rafael González, oferint-nos el detall o privilegi de pujar al campanar a voltejar la campana "Santes Reliquies" sent la que corresponia per a l'esdeveniment.
         
           A les 20.00 h va tindre lloc el començament de la missa vespertina, i coincidint en data amb el dia de l'aniversari del martiri del servent de Déu D. Pedro Vicente Puig Alonso (que és un dels màrtirs que està dedicada la campana) i despres del Evengeli va ser la benedicció de la mateixa seguint el ritu del segle XVI del venerable Pare Moreno que en un dels seus llibres “excel·lències de l'aigua beneïda” té un capítol que tracta de com beneir una campana.

 A continuació copie un escrit del seu blog sobre l'esdeveniment:
Després d’unes breus paraules s’incia l’acte de la Benedicció mencionant al Venerable Pare Moreno, ja que la cerimònia litúrgica que es va seguir va ser la que ell proposa en un capitol del seua llibre “Excelencias del Agua Bendita”, i que Campaners de Moixent vam editar l’ultima publicació sobre eixe capitol.
 S’indica que no es seguiría al peu de la lletra ja que constituïx una cerimònia un poc llarga, Felipe anava indicant el text del Pare Moreno per a que el fidels pogueren comprobar que el que señala el Pare Moreno heu feia el sacerdot. Comença amb el cant de sis salms invocant perdó i la misericordia, abans de llavar la campana per dins i per fora amb aigua beneïda.  Després es seca la campana i es passa a la Unció amb l’oli dels malts, una creu sobre la campana i una altra amb sis xicotetes (7 en total), després va ser l’Unció amb l’oli del Crisma marcant-la amb quatre creus en el seu interior, en cada creu el Pare Moreno indica “Per este signe quedes santificada al Señor.  En el nom del Pare i del fill i de l’Esperit Sant”.  Mencionant el sant o l’advocació a què esta dedicada la campana. 


 

Li seguía encensar la campana exteriorment i després es col·loca l’encens davall de la campana perquè s’encesara el seu interior, com l’encens puja i aromatiza la campana, convoca a elevar plegàries al Senyor.  L’últim ritu va ser la benedicció amb l’aigua beneïda, el Pare Moreno indica que s’ha de vessar tota l’aigua sobre la campana traçant una creu, però en compte de vessar tota l’aigua, es va aspergir en forma de creu amb unes rames de romer i dient l’oració que indica Fra Cristóbal en el seu escrit “La Benedicció de Déu totpoderós Pare Fill i Esperit Sant descendisca sobre tu i permaneixca sempre”. D’esta manera es va concloure la benedicció de la campana.  Els fidels van seguir amb molt interés tota la celebració, entre els presents van estar nou jóvens nascuts l’any 2001 de l’ultima Confirmació, camí que van recorrer amb Felipe fins a la recepció del dit Sagrament.


          Per concloure vull deixar constància que va ser un acte molt entranyable i la benedicció més solemne d'una campana que he presenciat mai, encara que tenia constància que antigament es realitzaven així, també vull aprofitar per felicitar a l'amic i company Felipe per la preciositat de campana que ha adquirit i agrair-li a ell i al rector En. Antonio Rafael González el tracte que a tot moment rebem d'ells.                            Enhorabona Felipe!!!
No hay comentarios:

Publicar un comentario