sábado, 18 de octubre de 2014

D'OCA A OCA…






          Valga el símil, podríem dir que açò és exactament el que va succeir en les passades festes patronals de moros i cristians. Em referisc concretament a un nou trencament en el batall de la campana major.






            Just un any i un dia després ha tingut lloc un nou trencament en aquest batall, ja que el passat any va tenir lloc el dia 2 de setembre i en aquesta ocasió ha sigut en el volteig del migdia del dia 3.





           El trencament del passat any va tenir lloc en l'ansa d'amarre del batall a la campana, sent en aquesta ocasió al final de la barra trasmisora i on comença la bola percutora del batall.






          Les conseqüències d'aquest nou trencament han sigut molt desafortunades per a la campana, ja que en quedar la part inferior del batall suspesa sobre el cable d'acer de seguretat per a evitar la seua caiguda, aquest colpejava sobre el mateix bord o llavi de la campana provocant-li un portell. En adonarme de la variació del so de la campana, vaig procedir ràpidament a la seua parada, observant que ja el propi circuit electrònic que porta sobre el motor en percebre l'anomalia l'havia deixat lliure.




          Malgrat el desafortunat d'aquest trencament podem donar gràcies a Déu que solament haja patit aquest portell a la campana, ja que d'haver donat unes voltes més d'aquesta forma hagueren pogut ser les conseqüències catastròfiques per a la campana, fins i tot arribant a provocar el seu trencament.




         Després de adonarnos de l'anomalia, pugem quatre o cinc campaners per a procedir al desmunte d'aquest batall i a la col·locació de l'antic de “Germans Portilla” perquè durant el dia i mitj restants de festes patronals aquesta campana continuara realitzant els seus tocs i voltejos amb total normalitat.




            Sé que moltes persones al llegir aquest article poden arribar a pensar que aquests trencaments puguen ser motivads per un excessiu ús en els voltejos amb aquesta campana, al que certament he de respondre que no, ja que aquesta campana volteja molt pocs dies l'any i amb un temps molt reduït, valga com a exemple que realitza l'últim volteig el 4 de setembre en entrar la patrona en la seua ermita i no ho torna a fer fins al dia Nochebuena al migdia, malgrat ser algunes veus les que afirmen que hauria de sonar en totes les solemnitats de precepte, de moment segueix sent tal com mana la tradició fent honor a la frase que utilitzaven els nostres majors: “*Quan volteja la campana major és dia de puchero en faseures” fent referència al fet que era gran solemnitat.





          Al meu entendre, dos poden ser els motius que influïsquen en aquest trencaments, primer l'aliatge i tremp en l'acer del batall i segon les seues dimensions més que considerables, ja que estem parlant de una campana de 1741 kg. en el bronze i 3200 kg. completa.





1 comentario:

  1. Hola Carles, és una llàstima el que ha passat amb la campana major Assumpció. Menys mal que no va arribar a un accident personal, gràcies a Deu i La Sole. A banda d´això tenim que donar gràcies que no s´ha badat després del incident. I crec que el desportellament que li ha provocat el batalll trencat passarà com a història de les campanes de Castalla. Sempre ens queda l´alegria als castelluts de que les campanes estan amb bones mans com les teues.

    ResponderEliminar