sábado, 5 de abril de 2014

ESTAT DE LES OBRES






           Com alguns seguidors del blog han mostrat interès i m'han preguntat perquè no realitze cap entrada per a explicar l'estat en el qual es troben les obres del pis de l'església, he pensat fer un breu resum en aquestes dates perquè en les pròximes festivitats que s'aveïnen, lògicament, totes les entrades seran sobre els tocs de campanes.





           El no comentar res durant tant temps està motivat principalment per ser l'evolució molt lenta, a pesar que han sigut molts els contenidors d'enderrocs que s'han extret, però clar partim de la base que aquest enderroc s'extrau pels mateixos brocals que es va abocar, sent la majoria d'aquests molt estrets, d'uns 60 x 60 cm. aproximadament.




          Pràcticament la totalitat de les criptes ja es troben buides, però açò sí solament d'enderroc, perquè en arribar als cadàvers s'ha hagut de detenir aquesta extracció, ja que el protocol arqueològic i sanitat requereixen que cada os que s'extraga siga analitzat i estudiat, la qual cosa comporta una despesa extra, impossible d'assumir per part de la parròquia, per ser molts centenars d'avantpassats nostres les restes dels quals allí descansen.





           Al principi la idea que teníem era concentrar tots els esquelets en dos o tres criptes, i buidar per complet aquelles que suposem puguen haver-hi filtracions d'aigua, per a així intentar donar la millor solució per a evitar-les,  aprofitant per a fer-les visitables (perque en el centre de les voltes tenen quasi tres metres d'altura) exposant en elles les menudes troballes realitzades entre l'enderroc, que com he comentat en una altra entrada va tot al MARQ d'Alacant. Però bé, almenys hem aconseguit que les criptes tinguen una bona cambra d'aire i que no tinguen algeps, perque de tots és sabut la mala unió que té amb la humitat.





            En aquests moments l'extracció està concentrada en la cambra de les andes, que com el seu nom indica és el lloc on es guardaven totes les andes processionals. Aquest es troba situat sota la sagristia, enfonsant-se tant l'esmentat quart com la sagristia i l'arxiu parroquial que es trobava sobre aquesta en l'incendi de 1936, pavimentanse a principis dels anys quaranta el nou pis de la sagristia sobretot aquest enderroc. En aquest habitacle han aparegut petites peces com a trossos de fanals de andes, de llanties, algun crucifix, uns porta paus, restes de motlures de guix molt decorades, (el que manifesta que fins i tot l'antiga sagristia va deure ser preciosa per la seua gran decoració) restes de l'antic pis de ceràmica policromada i el que podria ser un gran finestral o accés a l'exterior tapiat des de fora.





No hay comentarios:

Publicar un comentario