lunes, 17 de marzo de 2014

SANT JOSEP I LES SEUS TOCS

                            Imatge de S. Josep de la Parroquia de Castalla                                                         
                                                                    
                                                           Capella anys 50


                     Sant Josep és cap de la Sagrada Família. L'home en qui Déu va confiar els seus més valuosos tresors. Espòs de María Santíssima, pare virginal de Jesús.
L'Arquebisbe de València veient la imatge després de guanyar l'escultor un primer premi en una exposició
                     El papa Pius IX va anomenar Sant Josep, en 1847, patró de l'Església universal. Si la festa, 19 de març, cau en Setmana Santa, s'anticipa al primer dissabte anterior a ella. Esta festivitat, que ja existia en nombrosos llocs, es va fixar en esta data durant el segle XV i després es va estendre a tota l'Església com a festa de precepte en 1621.També es celebra el día del seminari, per ser patró dels seminaristes, i es conmemora com a día del pare.

                                                  Imatge de S. Josep del convent                     La paternitat de Sant Josep aconseguix no sols a Jesús sinó a la mateixa Església, que continua en la terra la missió salvadora de Crist. El papa Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon Romà, perquè tots els cristians -en el moment en què Crist es fa present en l'altar- venerem la seua memòria.                                                    Imatge de S. Josep del convent


              En la parroquia de Castalla hi ha una  capella dedicada a Sant Josep des del dia 3 de setembre de 1948, en el que D. Antonio Rodilla, per delegació del Sr. Arquebisbe D. Marcelino Olaechea, va consagrar el seu altar i va dedicar la seua capella. No hi ha constància que abans de la destrucció de 1936 haguera capella dedicada a Sant Josep en esta església (d'altra banda prou estrany) però sí que hi ha constància que hi havia a manera d'una xicoteta confraria que s'encarregava de formalitzar la festa inclosa la seua processó (Segle XVIII). No seria d'estranyar que la imatge que es processionaba  fóra la que en l'actualitat hi ha en el convent i que anteriorment pertanyia a la família Soler, el descendent  de la qual Juan Francisco Soler la va regalar a Manuel Leal, el que després d'un riguros estudi sobre la imatge la va donar a la parròquia, amb la condició que estiguera exposta al cult públic en un lloc digne. D. Salvadors Valls va creure convenient que la seua col·locació fóra en l'església del convent per no haver en esta cap imatge de Sant Josep. 

                                            Capella en la actualitat

                 Esta festa tan arrelada en tot el món, és una llàstima que ací a Espanya no se celebre en totes les comunitats per igual, encara que sí que es celebra en la nostra, comunitat valenciana, i per això en el nostre poble, Castalla. Com no podia ser d'una altra manera esta festivitat de precepte les campanes ho tenen que anunciar i els tocs seran els següents:


Dia 18 de març Vespra


A les 13.02h. I a les 20.02 h. Volteig menor convent i parròquia.

18.30 h. 1º Toc a missa de vespra  convent.
18.45 h. 2º    "        "               "           "
18.46 h. Volteig campanes menudes  convent.
19.00 h. 3º Toc a missa de vespra convent

Dia 19 de març Sant Josep


08.00 h. Àngelus en parroquia, ermita i convent.
 
08.01 h. Volteig menor parroquia.


08.30 h. 1r Toc a missa convent
 08.45 h. 2n Toc a missa       "
08.46 h. Volteig campanes menudes.
 09.00 h. 3r Toc a missa  convent.
      
10.00 h. 1r Toc a missa convent
10.15 h. 2n Toc a missa convent.
 10.16 h. Volteig general convent.
10.30 h. 3r Toc a missa convent.
 

11.30 h. 1r Toc a missa convent.
11.45 h. 2n Toc a missa convent
11.46 h. Volteig general.
12.01 h. 3r Toc a missa convent.
 

13.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor parròquia i general convent.

20.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.


No hay comentarios:

Publicar un comentario